Onze chefs weten van goed eten. Logisch, als je avond na avond achter het fornuis staat. En als je als chef dan een keer tijd hebt om buiten de deur te eten, dan doe je dat niet zomaar ergens. Althans, daar gaan we van uit. Wij zijn namelijk vreselijk nieuwsgierig naar de bars, restaurants, eetcafés en andere toko’s waar onze chefs hun schaarse vrije tijd doorbrengen. We nemen daarom regelmatig een kijkje buiten de keuken met onze Rotterdamse kookhelden. Dit keer: Mark van Wijngen van Huson.
Mark van Wijngen is chef en eigenaar bij Huson, dat al tien jaar een Bib Gourmand status heeft weten te behouden. Het eigenaarschap van Huson is redelijk nieuw. Twaalf jaar geleden klopte Mark bij de zaak aan. Hij begon als souschef worden en toen de oude eigenaren Frank en Maaike vertelden dat ze rustiger aan wilde doen, werd hij op 1 juli 2015 eigenaar. “Sindsdien ben ik op een aantal dagen na nooit vrij.” Maar als Mark dan een keer vrij is, gaat hij natuurlijk graag uit eten.
Rotterdam

Mark trapt af met Yama. “Hij is een oud-collega van mij. Samen hebben we veel van elkaar geleerd en ook de grootste lol gehad. We hebben het altijd goed met elkaar kunnen vinden. Yama komt hier wat vaker eten dan ik bij hem, maar als ik kom blijf ik het een heerlijke zaak vinden. De ongedwongen sfeer en huiselijke warmte van Yama en Yuko is heel fijn. Je kunt er echt genieten en lekker bijlullen.” Meestal houdt Mark het iets dichter bij Huson. Hij gaat bijvoorbeeld ook graag naar Zeezout. “Heerlijk eten en al jarenlang constant. Een van de beste restaurants van Rotterdam. Geen poeha en gewoon heel goed. Eten is een vorm van ontspanning, maar tegen de tijd dat ik aan m’n ontspanning kan beginnen zijn de meeste restaurants al gesloten. Daarvoor heb ik een perfect alternatief: De Dr. The best doc in town. Hier hebben ze een wervelwind aan heerlijke en verbluffende cocktails voor de nodige medicatie.”
Nederland

Buiten Rotterdam reist Mark graag af naar Amsterdam om bij Yamazato te eten. “Ik ben dol op de Aziatische keuken, daar kan je van blijven eten. Aan de sushibar bij Yamazato wordt de sushi en sashimi met chirurgische precisie op de mooiste manier op de borden gepresenteerd. Met een koude sake erbij heb je echt het gevoel alsof je even in Japan bent.”
Buitenland

“Een paar jaar geleden heb ik met mijn beste vrienden een camper gehuurd en een roadtrip door Normandië gemaakt, richting San Sebastian. De mooiste herinneringen en de beste pintxos. Vakantie maakt alles beter en lekkerder. Ga naar de kroegen in het oude centrum van San Sebastian en vreet en zuip je helemaal vol. Bijvoorbeeld bij A Fuego Negro. Simpel en goed eten kan zo lekker zijn.”