Ze zijn lekker bezig op Kop van Zuid: onlangs opende Hotel Bruno en de bouw van Hotel Chicago staat ook op de planning. We kunnen aanschuiven bij Rolph’s Deli, zagen Las Palmas in Mood veranderen en als klap op de vuurpijl opende De Foodhallen in Pakhuis Meesteren afgelopen week haar deuren. En in oktober wordt er nog een restaurant aan dit rijtje toegevoegd: By Ami Urban Bistro.

Ahmed Baglari werkte de afgelopen zeventien jaar in diverse horecazaken als general manager en chef-kok. Hier heeft hij veel ervaring opgedaan en onder andere het vierde niveau leermeester BBL/BOL behaald. Ook hielp hij veel met het opzetten van nieuwe zaken, maar het bleef zijn droom om ooit een eigen zaak te openen. Die droom gaat hij nu achterna. “Ik heb zelf de conceptontwikkeling gedaan van de kleur tot de inrichting. Het is mooi om iets waar je al jaren over nadenkt gerealiseerd te zien worden”, vertelt Ahmed enthousiast.
By Ami

De naam heeft een driedubbele betekenis. Ahmed: “De meeste noemen mij Ami, vandaar By Ami. Ami betekent vriend in het Frans en dit verwijst naar de vele vrienden die zijn betrokken bij het tot stand komen van By Ami. Verder vind ik een AMIcale sfeer belangrijk in de zaak. Iedereen moet welkom zijn.”
Urban Bistro

By Ami wordt een urban bistro. Uit de open keuken en van de Big Green Egg komen Instagrammable lunch- en dinergerechten en kleurrijke koffie's met matchasoorten. Er zullen ook gerechten geserveerd worden die voor iedereen toegankelijk zijn, zoals een broodje kroket. Baglari is altijd zelf chef-kok geweest en gaat de keuken aansturen. “Ik vind het belangrijk om te helpen en wil ook veel leerlingen gaan begeleiden. Ik heb goede banden opgebouwd met bijvoorbeeld het ROC Mondriaan en wil mijn kennis als leermeester niveau 4 graag overbrengen.” Naast lunch en diner kun je er dadelijk ook terecht om te flexwerken met een kop koffie of te borrelen. Hiervoor worden speciale arrangementen, zoals high gin/beer/wine samengesteld.
Inrichting

Waar het overgrote deel van de zaken op Kop van Zuid een industriële look heeft, gooit Ahmed het over een andere boeg. Ahmed: “Ik wil het juist niet industrieel. Dat heb je al genoeg. De grote achterwand wordt bijvoorbeeld lichtroze en op de pilaren komt graffiti. In het midden komt een bar met een kast tot het hoge plafond en achterin de zaak wordt een verhoging gebouwd. Dat gedeelte kun je ook afhuren.”
By Ami komt op de hoek van de torens Boston en Seattle en beschikt hierdoor over een terras aan twee kanten. Het terras aan de waterkant met uitzicht op Katendrecht wordt ingericht als heuse beachbar, maar dan eentje waar je niet het zand aan je voeten hebt kleven.
Opening
Als de verbouwing zoals gepland verloopt, opent By Ami Urban Bistro de deuren op 1 oktober aan de Antoine Platekade 983.