We hebben er lang op moeten wachten, maar het gaat eindelijk gebeuren: de Foodhallen Rotterdam gaan open. Vrijdag 17 augustus openen zij voor het grote publiek de deuren van het in oranje gehulde Pakhuis Meesteren. Nog niet alle stands openen dan gelijk, een deel opent in september. Wel maken wij ze nu allemaal alvast bekend.
Baomazing

We trappen af met de mooie stand van Marjolein van den Berg en John Cheung: Baomazing. Marjolein en John waren allebei werkzaam in een totaal andere branche - Marjolein in de productmarketing en John in de ICT - en zegden hun baan op om hun droom te verwezenlijken: een eigen horecazaak. Marjolein: “We waren eigenlijk op zoek naar een pand en toen kwam dit op ons pad.” Bij Baomazing serveren ze dim sum en Gua Bao: een open broodje bao met vulling. Vergeet ook niet om de kleurrijke kroepoek te vragen.
Bar Pulpo

Door naar Bar Pulpo. Zij stonden al bij een van de vijf stands die wij een maand geleden bekend maakte. Jelmer Bouma verruilt zijn plek in de keuken van Las Palmas voor een stand met zijn vriendin Pegah Hosseinzadeh in de Foodhallen. Samen hebben zij de laatste weken hard gewerkt aan de nieuwe stand. De eerste proefdagen hebben zij er al opzitten. “Het is leuk dat je hier gezellig aan de bar kan zitten”, vertellen zij ons.
Bavette

Bavette liet bij ons ook al een belletje rinkelen. Net buiten Rotterdam vind je in Maasland boerderij en restaurant Bavette. Je eet hier het vlees van de twee koesoorten die ze zelf houden op de boerderij: de wagyu & hereford. Van dit vlees maken ze voor in de Foodhallen maar liefst zeven verschillende hamburgers met Rotterdamse namen, waaronder de bavette’s kaassie, de bieke burger en de havenbaron.
La Pizza

Ook de Italiaanse keuken is vertegenwoordigd in de Foodhallen. Door niemand minder dan La Pizza. Waar ze in 2016 hun tweede vestiging opende in Blijdorp, voegen ze nu hun derde daaraan toe door een stand te openen in de Foodhallen. We moeten nog even geduld hebben want de zaak in nog in opbouw, maar binnenkort kunnen we ook voor de vertrouwde kwaliteit van La Pizza terecht op de Kop van Zuid.
Foodshed

In de gezellig hoek waar je Bar Pulpo en La Pizza vindt, loop je ook tegen Foodshed aan. Opzet door Erik van Loo en zijn zoon, Julien. Erik kennen we natuurlijk van zijn tweesterrenrestaurant Parkheuvel, maar voor zijn stand in de Foodhallen treedt Erik buiten zijn sterrenkeuken en gaat hij streetfood bereiden waarvan de recepten allemaal uit zijn kookboek komen genaamd: Rotterdams Straatvoer.
Ten to Three Bakery

Alle zoetekauwen kunnen terecht bij Ten to Three Bakery voor de luxe cupcakes. Het wordt de enige zaak voor desserts in de Foodhallen en de dames van de stand kijken dan ook erg uit naar de opening. De stand wordt de derde zaak in Rotterdam van de cupcakezaak en de vierde in totaal (er is ook een vestiging in Delft). Mocht je na het eten nog geen goede Instagram foto hebben, scoor dan een van de Instagrammable cupcakes van Ten to Three Bakery.
Viet Yam

De zusjes Chi Shu en Chi Wun hadden voorheen een foodtruck, maar beginnen nu een vaste zaak: Viet Yam. Bij Vietyam serveren ze Vietnamese streetfood, zoals spring rolls en banh mi. “De zaak is nog niet helemaal af hoe we hem zouden willen. Het logo komt er nog groot boven en er komt nog versiering, maar niet teveel poespas”, vertellen de zusjes ons. Wij vinden de met koper betegelde zaak al heel mooi en zijn heel benieuwd naar het eindresultaat.
Roffa

Ook bij Roffa zitten ze niet stil, want onlangs opende zij nog de tweede zaak aan het Zwaanshals. Ook in de Foodhallen kun je binnenkort terecht voor de bekende Roffa Hotdog en briskets van de smoker. Wil je een keer alle gerechten van Roffa proberen, kies dan voor de Roffa Meatplatter: een selectie van het vlees wat zij serveren.
Backyard

De eigenaren van Tea Lab openden afgelopen jaar Backyard aan de Hoogstraat, maar pakken nu gelijk door met een stand in de Foodhallen met dezelfde naam. Backyard staat bekend om de veganistische gerechten, maar de liefhebbers moeten nog even geduld hebben. Deze stand gaat pas in september open.
Txosta
Bij de naam Alvaro Martinez gaat misschien niet direct een belletje rinkelen, maar dat zal vast niet lang meer duren. De voormalig chef van El Bulli***, het Catalaanse restaurant dat vier keer op rij is verkozen tot het beste restaurant in de wereld, opent een stand in de Foodhallen: Txosta. Bij Txosta gaan zij zich vooral richten op platters die mensen kunnen delen vol met pintxos.
Taqueria Lima

Taqueria Lima is al bekend met de Foodhallen: zij zijn de enige stand die vanuit de Foodhallen Amsterdam zijn gekomen. Een van de vier eigenaren van de stand is toevallig ook een Rotterdammer, maar toch waren ze heel verrast toen ze hoorden dat er ook een stand beschikbaar voor ze was in Rotterdam. De maistortilla’s komen via een tussenpersoon uit Mexico en zoals de naam al doet vermoeden wordt er een hoop limoen in het eten verwerkt. Wij hebben alvast de Chipotle Braised Beef mogen voorproeven en raden aan iedereen aan om hetzelfde te doen.
Indonesia

Indonesia laat nog even op zich wachten, maar is ook zeker geen onbekende in Rotterdam. Waar ze vroeger nog een restaurant aan het Rodezand hadden, verhuisden ze onlangs nog naar de Coolsingel 141. Wat eet je hier? De naam verklapt het waarschijnlijk al, je eet in de stand van Indonesia binnenkort Indonesisch. Denk hierbij aan rendang, gado gado en sate ayam van de houtskool grill.
En verder?

Waar de rest van de Foodhallen pas om 12.00 open gaan, zal een deel van de ruimte ‘s ochtends vroeg al open gaan voor koffie en een croissantje. Hier zijn aan de lange tafels ook veel stopcontacten te vinden. “Steeds meer mensen gaan flexwerken, dus we wilden hier ook een gedeelte beschikbaar voor maken. De ruimte hiernaast zal drukker worden, maar we verwachten dat het een goede plek is om te gaan zitten met je laptop,” vertelt Tsibo Lin, een van de oprichters van de Foodhallen, ons. Aan stand 14 en 15 is nog geen invulling gegeven. Wel is al bekend dat een van de twee stands een pop-up functie krijgt.