Na het succes van de Foodhallen in Amsterdam, kon een locatie in Rotterdam niet lang uitblijven. Vier jaar geleden vestigde de horecasensatie zich in De Hallen in Amsterdam-West, inmiddels goed voor ruim half miljoen bezoekers per jaar. Drieënhalf jaar later is het tijd om uit te breiden: "Rotterdam is klaar voor de Foodhallen."
Deze zomer zal de Foodhallen openen op de begane grond in het monumentale Pakhuismeesteren op de Wilhelminapier (Kop van Zuid), een etage onder de Spaanse hotelketen Room Mate. Het team achter de Foodhallen werd benaderd door de projectontwikkelaar die het pakhuis verbouwt. De Buik sprak met Chong Chu, één van de oprichters.
Kwaliteitsproducten

"Na Amsterdam wisten we dat een uitbreiding er wel in zit, we wisten alleen nog niet waar. Tot deze kans voorbij kwam. Een logisch vervolg, want de havenstad is in rap tempo aan het ontwikkelen. Ik kom zelf uit Rotterdam en het is erg fijn om hier weer te kunnen ondernemen en zoiets moois als de Foodhallen neer te mogen zetten", vertelt Chu. Na aankondiging van hun komst, verliep het invullen van de stands een stuk gemakkelijker dan in Amsterdam. Het merendeel van het vooraf opgestelde wensenlijstje, meldde zich vrijwel meteen aan. "Afgelopen jaren hebben we echt een naam opgebouwd. Tegenwoordig hoeven we niet meer met ons boekje bij mensen aan te kloppen. Mensen bellen óns nu", lacht Chu.
Bij de Foodhallen staat kwaliteit voorop. "We weten van onze ondernemers dat ze met goede ingrediënten werken en mooie eindproducten leveren. Anders zouden we ze niet vragen en toelaten. Er zit nu eenmaal verschil tussen ingekochte bitterballen en bitterballen die iedere dag handmatig, vers zijn gedraaid. Dat is een totaal andere beleving." De stands worden een mix van starters en bekende Rotterdamse namen die diverse gerechten zullen aanbieden. Van gezond tot minder gezond en van vegan tot glutenvrij.
Primeur: de eerste stands
De eerste vijf stands die zich gaan vestigen in de Foodhallen Rotterdam zijn bekend. Erik van Loo en zijn zoon Julien, bekend van Restaurant Parkheuvel**, openen Foodshed. Verwacht hier geen linnen op de tafels, maar fingerfood. Alhoewel de gerechten worden bereid door het team van Parkheuvel, zijn de twee zaken niet te vergelijken. Foodshed gaat streetfood serveren, zoals kreeftenworstjes op boterpuntjes en een bonbon van rundvlees met aardappelsalade en pulled pork. Bovendien zit er vlakbij de stand ook een wijn- en champagnebar en een groot terras. Voor zoetigheden kun je dadelijk terecht bij Ten to Three Bakery. Jelmer Bouma en Pegah Hosseinzadeh (tevens oude blogger van De Buik) hebben afgelopen jaren van Herman den Blijker bij Las Palmas de fijne kneepjes van het vak geleerd en gaan deze nu toepassen in hun seafoodbar Bar Pulpo. Herman zal hierbij geen vaste rol hebben, maar wel worden betrokken in het concept. Roffa Streetfood Bar opende onlangs een tweede vestiging op het Zwaanshals (Roffa Restobar) en pakt nu door met een stand in de Foodhallen. Hilbert, een van de eigenaren die ook zelf in de stand gaat staan, vertelt ons: "Er komt veel vlees, vlees is wat de klok slaat. Er komt een smoker te staan en vanuit daar wordt het eten geserveerd. Op de kaart komen onder andere de Holysmoke Porkbelly die 8 uur gesmoked is en uiteraard de signature dish brisket die 11 uur gesmoked is, maar ook een vegetarische Mexican Streetcorn. We gaan ons vooral richten op meatplatters die mensen kunnen delen."De laatste stand die wij bekend mogen maken is Txosta. Hier kun je dadelijk pintxos verwachten bereid door de voormalig chef van El Bulli, het Catalaanse restaurant dat vier keer op rij is verkozen tot beste restaurant in de wereld.
Knipoog naar de havenstad

Het driekoppige team achter Foodhallen Rotterdam schakelde een designbureau in voor hulp. De Foodhallen moeten echt iets van Rotterdam worden. Chu: "In de havenstad wordt er hard gewerkt. Niet lullen, maar poetsen. Vroeger had je veel oude scheepskantines. Het interieur wordt een knipoog naar de maritieme sfeer in de stad." De pilaren kleuren donkerbruin met een vleugje rood, het plafond zal zijn authentieke kenmerken behouden. De ondernemers zijn graag op zoek naar gebouwen met veel historie. "Je kan de historische kenmerken verbergen, maar ze voegen juist nét dat beetje extra aan toe aan het gehele concept", vindt Chu.
Foodhallen Rotterdam is er bijna klaar voor. In grote lijnen is al te zien wat ons te wachten staat: de drie bars, die gerund gaan worden door de Foodhallen zelf, zijn evenredig verspreid over de ruimte. Een espressobar bij de entree, voor je dagelijkse cafeïnefix met croissantjes en yoghurt. Parallel tegenover het middenplein met zitgelegenheden, staat de hoofdbar die goed is voor zeven bieren op tap. Om de hoek vind je de laatste bar: de wijnbar met welgeteld tien witte en tien rode wijnen, vijftien gin-tonics en uiteraard champagne. De bar is geplaatst in een hoek met veel lichtval met het terras binnen handbereik. Die in tegenstelling tot Amsterdam, wel honderd man kwijt kan. Op de achtergrond zullen er R&B, hiphop en verschillende classics uit de boxen klinken. "We hebben gezegd: zolang het maar niet één of andere housetoko wordt. Gasten zijn hier uiteindelijk om te eten en te drinken, en dat is niet lekker als je telkens een keiharde beat in je oren hebt."
Room Mate
Uniek is de samenwerking tussen de Foodhallen en hotelketen Room Mate. De Foodhallen zal een deel roomservice voor de hotelketen faciliteren, evenals een gedeelte banqueting. "Room Mate en de Foodhallen zitten vlak naast elkaar, dus waarom zouden we niet samenwerken? Geen enkel hotel in Nederland heeft deze combinatie", aldus Chu.

Eind juli hoopt Chu de deuren te kunnen openen voor publiek. De Foodhallen is zondag tot en met donderdag te bezoeken van 12:00 tot en met 23:00, vrijdag en zaterdag tot en met 01:00. Op dinsdag, vrijdag en zaterdag zal er livemuziek aanwezig zijn.