In april 2015 sloot ’t Oude Raadhuis haar deuren. Het historische pand aan de Kerkstraat in Hillegersberg staat sindsdien leeg en het is natuurlijk zonde om zo’n pand ongebruikt te laten. Die gedachte speelde ook bij Dimitri en zijn vrouw Anka. Zij sloegen daarom de handen ineen en het restaurant is weer open. Dit keer niet als raadhuis, maar als ambachtshuis.

Waarom ’t Ambachthuys?
’t Oude Raadhuis was altijd een begrip in Hillegersberg. Het pand heeft sinds de achttiende eeuw gediend als raadhuis en is daarna lang bekend geweest als het restaurant ’t Oude Raadhuis. Toch gaat de geschiedenis niet verloren met het nieuwe concept en de nieuwe naam. Het Oude Raadhuis is namelijk ooit gebouwd op de fundering van zijn voorganger, het ambachtshuis. Vandaar de naam: ‘t Ambachthuys.
Aan het roer

De nieuwe patron cuisinier is Dimitri Roedoe. Hij brengt zijn wereldwijde ervaring naar Hillegersberg. Van Parijs tot New York heeft hij voor grote chefs gewerkt zoals Gorden Ramsey, Alain Ducasse en Marco Pierre White. Met ‘t Ambachthuys vervult Dimitri zijn droom om een eigen zaak te openen. Hij is daarom ook gebrand het restaurant uit te bouwen tot een begrip binnen en buiten Rotterdam. Dit gaat Dimitri niet alleen doen. Hij wordt ondersteund door chef Arnaud de Haan. Arnaud heeft eenzelfde Franse basis. Hij heeft ervaring opgedaan bij Old Dutch, La Vilette en de Jachthaven in Hillegersberg, waar Dimitri en Arnaud een tijdje samen in de keuken hebben gestaan. Nu staan de twee in een nieuwe keuken in een ander, vernieuwd pand. Bij binnenkomst van het nieuwe raadhuis - pardon 't Ambachthuis - is de keuken een echte eyecatcher. Als gast kun je aan de chefs table plaatsnemen. Deze tafel, aan de keuken, biedt plek voor maximaal zes personen. Wat kunnen we verwachten?

Dimitri wil met zijn team volgens het Franse ambacht koken, met een mooie balans tussen de moderne en klassieke kant van de Franse keuken. Gasten kunnen à la carte eten of kiezen voor een vier-, vijf- of zesgangenmenu, speciaal samengesteld door de chef. Het menu bestaat voor nu onder andere uit gemarineerde witte tonijn met avocado en schelpdieren, kalfswang met eendenlever, linzen en een truffel- pompoenvelouté, hazenrug met pastinaak, appel en rode kool en als dessert ananas uit de oven met karamel, vanille en mango.
Naast de keukenbrigade is het team aan de voorkant er ook klaar voor. Sander Niemeijer, werkzaam geweest bij de Jachthaven, zal als maître het restaurant op zich nemen. Hij wordt ondersteund door sommelier Kim Kooijmans. Zij brengt de nodige ervaring mee vanuit De Matroos en het Meisje, Restaurant de Jong en Lux.
De verbouwing

Het pand is op de muren en de fundering na geheel verbouwd. Na twee jaar leegstand was dit ook wel nodig. De historie van het pand is intact gebleven met oude houten balken die over het plafond lopen en de schuin aflopende ramen door verzakking van het pand. Hout is voor de rest overal terug te zien in het restaurant. De houten tafels zijn zelfs speciaal door Dimitri zijn vrouw Anka gemaakt. Het hout dat daarvoor gebruikt is, is afkomstig van 100 jaar oude vloerdelen uit een herenhuis in Krakau. Anka heeft zelf de tafels opgeschuurd en voorzien van een epoxylaag. Een mooi ambachtelijk detail.
‘t Ambachthuys is halverwege december stilletjes open gegaan. Na een lange verbouwing was het team aan het echte werk toe. ‘t Ambachthuys is wekelijks van dinsdag tot en met zondag van 17.30 uur tot 22.30 uur geopend. Ook zijn ze deze kerst geopend. Zowel kerstavond als eerste en tweede kerstdag serveert
‘t Ambachthuys een speciaal samengesteld kerstmenu.