Je wijnhart ophalen in het nieuwe NOTK

Nederlands beste sommelier, Lukas Wiegman, en zijn compagnon Thomas Traa hebben hun vleugels uitgeslagen naar het Deliplein. De Buik ging alvast proeven.

10 Mei 2024 Dijlan van Vlimmeren

blogger Culinair journalist Dijlan van Vlimmeren is bezeten van eten. Ze schrijft vanuit haar eigen tekstbureau Panna Cotta.

Je wijnhart ophalen in het nieuwe NOTK

Nederlands beste sommelier, Lukas Wiegman, en zijn compagnon Thomas Traa hebben met hun NOTK de vleugels uitgeslagen naar het Deliplein. Vanaf vanavond (tweede weekend mei) kun je helemaal losgaan in het nieuwe NOTK Restaurant. De Buik mocht alvast voorproeven en ontdekte de ene na de andere match made in heaven.

NOTK Restaurant aan 'misschien wel het leukste plein van Rotterdam'

De foto bij het toilet is veelzeggend. Lukas Wiegman, onlangs uitgeroepen tot Sommelier van het Jaar, en Thomas Traa schenken tegelijkertijd het glas van de ander in. Het symboliseert hun innige vriendschap. Een vriendschap, ontsprongen in de restaurants van de Rotterdamse tweesterrenchef François Geurds, staat aan de basis van NOTK.

Na ruim een jaar ‘proefdraaien’ in Supernova Hotel gaan de heren zelfstandig verder op het Deliplein in Katendrecht, ‘misschien wel het leukste plein van Rotterdam’. Vanavond gaat hun eigen knusse restaurant waarvoor ze interieurontwerper Anne Schut in de armen hebben genomen, officieel open. 

Europese wijnen

Bij NOTK is, hoe logisch, de hoofdrol weggelegd voor (Europese) wijnen. Zelfs op het toilet zit er je tussen de wijnflessen. Dat die wijn van superieure kwaliteit zijn, daar hoef je bij deze vakidioten niet aan te twijfelen. 

Voor de eigen import is een aparte muur ingeruimd. Een van die ‘eigen jongens’ is een Bourgogne Blanc Côte d’Or van domaine Arnaud Baillot. "Van onze Bourgognes is deze de meest frisse. En hij heeft net wat meer mineraliteit,” licht Thomas Traa de chardonnay toe. "Het is een wijn waarvan wij heel blij worden.”

Keuken met meer mogelijkheden


Bij NOTK doen ze het er net even anders dan anders, maar minder anders dan voorheen. Het sommeliersmenu, waarbij naar de wijnen toe wordt gekookt, heeft NOTK nog steeds en dat is bovendien een tikkie gekker en experimenteler dan bij Supernova Hotel. Want vanaf nu een grotere keuken met meer mogelijkheden. "Daardoor kunnen we in het sommeliersmenu nog meer de kracht van wijn-spijs laten zien.”

Bij de Etna 1815, een elegante blend van nerello mascalese en nerello cappuccio, van de familie Scilio, heeft chef Jurgen Elenbaas een risotto van parelgort met gegrilde groene asperges en in witte azijn gelegde groene asperges, uitgebakken pancetta met daarbovenop een pangrattato met zwarte olijf als bijpassend gerecht in petto. 

En bij de Thörnicher Ritsch, een riesling van laat geplukte druiven, van weingut Hermann Ludes bereidt hij een cakeje van magnolia, een van de favoriete smaken van NOTK, een spannende sorbet van sinaasappel en karnemelk, een olie van laurier, wat dragon en een citroenmelisse. Tweemaal een match made in heaven.

Uitgedokterd sommeliersmenu of lekker à la carte snacken


Het verschil met het ‘vorige’ NOTK zit ‘m in de à la carte, de vrije keuze is op het Deliplein vele malen groter. De tweede nadruk ligt op deelbare bites, tapasachtige gerechtjes als schelpjes in jonge knoflook gegaard, getoaste brioche met praamham (het Friese antwoord op parmaham) en een zoete uiencompote en bloemkoolscheuten met roodlof, gekonfijte aardappeltjes en Boeren Goudse Oplegkaas. 

Voor de broodbereidingen tekent de echtgenote van Thomas Traa, Sanne Traa. Alles met behulp van een zuurdesemstarter, ‘gist hebben we niet in huis’.

Je hebt als gast dus voortaan twee opties bij NOTK: "Of je gaat voor het sommeliersmenu, dat per gang helemaal is uitgedokterd, of je laat het los en je gaat lekker snacken zonder de wijn-spijsverplichting.” Met 250 referenties op de kaart, waarvan het merendeel exclusief en waarvan zo’n dertig per glas worden geschonken, kun je er je wijnhart ophalen.

Foto's: Pathos Studios

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.

Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.

Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.