Op culinaire wereldreis door Rotterdam

Ga mee op culinaire wereldreis door eigen stad. Oostwaarts gaan we de wereld rond langs mooie keukens die Rotterdam rijk is.

20 Okt 2018 Donna Ubags

blogger Levend van dag tot dag, maar vooral van maaltijd tot maaltijd. Er zijn drie wegen naar Donna haar hart: breng eten, maak eten of ben eten.

  • 20 Okt 2018

Op culinaire wereldreis door Rotterdam

Een wereldreis. Het klinkt fantastisch, maar is helaas lang niet voor iedereen weggelegd. Je moet er al snel een half jaar vrij voor nemen en een flinke spaarrekening hebben. Voor de mensen die komende winter weer op Instagram moeten volgen hoe ‘die ene reislustige vriend’ van zijn Griekse tzatziki of Thaise pad thai geniet, stelden wij een culinaire wereldreis door de stad samen. Laten we eerlijk zijn: de lokale keuken is voor ons Buikers het belangrijkste element van elke reisbestemming. En van die keukens valt ook in eigen stad te genieten.

Italië: Da Gianfranco 


Naast avontuur, is het eerste verlangen van reizigers vaak zon. Met de winter op komst moet je voor zongarantie richting het zuiden. Hiervoor mogen we de keukens van onze Europese zuiderburen niet overslaan. Da Gianfranco is ooit door onze lezers benoemd tot de beste Italiaan van Rotterdam. Kies bijvoorbeeld voor de pasta Parmigiano, die voor je neus wordt gemaakt in een gigantische Parmezaanse kaas.   

Teldersweg 271-273  

Griekenland: Filo-Filo 


Reis van een Toscaans kasteel met uitzicht over eindeloze wijngaarden naar een pittoresk havendorpje in Griekenland. Deli Filo-Filo laat zien dat de Griekse keuken meer te bieden heeft dan alleen gyros en tzatziki. De deli is gespecialiseerd in de Griekse bladerdeeg lekkernij: Bougatsa.   

Nieuwe Binnenweg 230  

Mediterraans: Westerkaatje  


Mocht je nog geen genoeg hebben van de Mediterraanse sferen en smaken, reis dan door naar Westerkaatje. Alles draait er om het delen en genieten van verschillende gerechtjes. Kleurrijke schalen en goed gekruide authentieke smaken brengen je voor even naar een trattoria aan de Middellandse Zee.   

Benthuizerstraat 60D  

Libanon: Le Souq Delfshaven 


Van Zuid-Europa naar het Zuid-Oosten. Bij de Libanese keuken gaat mogelijk niet bij iedereen direct een lampje branden. Echter liggen er veel producten afkomstig uit deze keuken momenteel in de Nederlandse winkels. Denk aan gekruide hummus, diverse soorten geitenkaas of tabouleh. In Rotterdam kun je voor de Libanese keuken terecht bij Le Souq, waar de tafels volledig worden gevuld met gekleurde kommetjes.    

Voorhaven 54B    

Afrika: De Smaak van Afrika 


Om de Big Five te kunnen spotten tijdens je reis moet er nog een laatste stuk richting het zuiden worden afgelegd. Afrika bestaat uit maar liefst 54 landen en dus veel verschillende keukens. Bij De Smaak van Afrika komen die keukens samen. Zonder bestek en glazen kom je er de avond makkelijk door. Eten met een pannenkoek als lepel en drinken uit een kokosnoot, niks is te gek.   

Goudsesingel 342A  

China: Restaurant Mood  


Maak jezelf klaar voor een overdosis aan cultuur, natuurfenomenen en backpackers; op naar Azië. Restaurant Mood staat bekend om de goede sushi, maar ook om het dessert waarmee eigenaresse Eveline Wu het World Championship of Chinese Cuisine heeft gewonnen: Garden Delight. Het dessert heeft een bodem van crème van witte chocolade en hazelnootmousse en is gegarneerd met witte chocolade-ijs, hangop, frambozen en eetbare bloemetjes. Het restaurant heeft een Aziatische keuken met een Franse touch.   

Wilhelminakade 330  

Japan: Yama 


Tegen de tijd dat we in Japan belanden, zijn we zo een maand of drie verder en dat is maar goed ook. Je moet namelijk weken, zo niet maanden van tevoren bij Yama reserveren. Yama, de chef en eigenaar van de zaak, werkt niet met een menukaart; je eet er wat de pot schaft. Al klinkt dat oneerbiedig voor de Japanse smaakexplosies die hij bereidt. Als je durft buiten de gebaande paden te treden, is dit letterlijk ‘verrassende’ stukje Japan een aanrader.   

Eendrachtsweg 31A  

Van Azië naar Zuid-Amerika: Aji 


Om de cultuurshock na een lange vlucht van Azië naar Zuid-Amerika te beperken, is een tussenstop bij restaurant Aji een verstandige keuze. Chef en mede-eigenaar Pelle combineert er zijn liefde voor de Aziatische en Zuid-Amerikaanse keuken in gerechten met tropische smaken. Niet alleen het eten brengt je een plek hier vijftien uur vliegen vandaan; Aji’s gehele interieur doet denken aan Amazonegebied en jungle.  

Pannekoekstraat 40a  

Argentijns: Gauchos aan de Plas 


De authentiek Argentijnse formule van Gauchos is vooral bekend door de steak van gegrild Argentijns rundvlees. Het vlees is afkomstig van jonge stierkalveren die dagelijks in alle vrijheid grazen op uitgestrekte pampa’s (vruchtbare vlakten, red.). Naast vleesgerechten serveren ze aan de groene rand van de Bergse Plas ook vegetarische- en visgerechten.   

Weissenbruchlaan 149  

Mexicaans: Alfredo’s Taqueria  


Ebeli, eigenaar van Alfredo’s Taqueria, vat zijn zaak als volgt samen: ‘Een plek is die zo relaxed voelt dat je de tijd vergeet.’ Hij haalt met Mexicaanse gastvrijheid en taco’s zijn roots naar Rotterdam. Om authentieke inspiratie op te doen voor de zaak ging hij op reis door Mexico.   

Goudsesingel 204  

Amerikaans: Gracy’s 


Vanuit Argentinië via Mexicaans landgoed door naar het land van groot, groter, grootst: de USA. Gracy’s is een klassiek Amerikaanse diner met burgers uit de houtskooloven. Tussen het grote aanbod aan hamburgerrestaurants in de stad valt Gracy’s op als een zuurstok tussen kaneelstengels. Het is een mix van bonte kleuren als turquoise en roze en jaren vijftig invloeden zoals het een echte Amerikaanse diner betaamd.  

Mauritsstraat 1A  

Scandinavisch: FJORD


Het liefst ontloop je de herontmoeting met je baan nog heel eventjes. Vlieg daarom vanuit de USA naar Scandinavië voor de laatste stop. Neem de tijd om je reisherinneringen her te beleven bij Restaurant Fjord. Je kunt er in Scandinavische sferen terecht voor mooie visgerechten met Scandinavische, maar ook Mediterraanse, Franse en Japanse invloeden. De halve wereld en een wereldreis aan culinaire herinneringen liggen er op je bord.  

Blaak 776   

Rotterdam: Ballentent 


Na maanden de wereld over te zijn getrokken is na terugkomst in de stad niets fijner dan een oud-vertrouwd bezoekje aan ons eigen culinair erfgoed. Voor Hollandse kost, André Hazes en bediening met een Rotterdamse tongval, kun je terecht bij de Ballentent. Flinke porties ballen voor Hollandse kleine prijsjes. 

Parkkade 1

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Onze lezers hebben gelijk: Da Gianfranco hoort erbij

Volgens de lezers van De Buik is Da Gianfranco het beste Italiaanse restaurant van Rotterdam. En wij zijn het er misschien wel mee eens

Meer Mexicaans met Alfredo’s Taqueria

Dennis Ebeli, de man achter Alfredo Gonzales, opent een Mexicaans restaurant. Samen met Ton van Zanten start hij Alfredo Taqueria.

10x een herfstdip voorkomen

Tien plekjes waar, ook als het buiten ijzig waait, binnen de zon schijnt. Zaken die zomers-buiten naar binnen halen en je zo even laten ontsnappen aan de Nederlandse winter.