Vineum is na bijna twee jaar haast onopgemerkt opgerukt tot een van de betere restaurants van Rotterdam. In het prachtige pand aan de Eendrachtsweg voert wijn de boventoon. Maar altijd in combinatie met tongstrelende gerechten.
Vineum is na bijna twee jaar haast onopgemerkt opgerukt tot een van de betere restaurants van Rotterdam. In het prachtige pand aan de Eendrachtsweg voert wijn de boventoon. Maar altijd in combinatie met tongstrelende gerechten.
Groot, groen en zwaar. Dat is de wijnkaart bij Vineum. Bij elke wijn een kaartje van het herkomstgebied, een uitgebreide beschrijving van de smaak en het wijnhuis. En mocht je op basis van deze informatie nog geen keus kunnen maken, dan kun je altijd vertrouwen op de sommelier.
Wijn dus. Ja, wijn. Daar draait het allemaal om bij Vineum. Niet zo gek als je bedenkt dat eigenaar David van Steenderen sommelier is en zijn sporen bij onder meer Amarone aan de Meent verdiende. Ook is hij wijnimporteur. Sinds twee jaar staat hij op eigen benen met Vineum. En steeds meer mensen in binnen- en buitenland weten het restaurant te waarderen, vanwege de evenwichtige combinaties van wijn en spijs.
De geestdrift van Van Steenderen voor de betere wijn is niet onopgemerkt gebleven. Eind vorig jaar wist hij een prestigieuze wijnprijs in de wacht te slepen: de 3-star Award van The World of Fine Wine. Slechts 300 restaurants in de hele wereld hebben een derde ster qua wijn. In Nederland bijvoorbeeld heeft alleen Librije ook een dergelijke hoge ranking.
Alle reden om weer eens naar Vineum te gaan. Vergis je niet als je voor nummer 23 Eendrachtsweg staat. Het restaurant ligt op de eerste verdieping. Op de begane grond is een private dining. Boven valt de wijnkamer meteen op. Misschien wel honderden flessen wijn die wachten op hun moment. Grote ronde tafels, veel groen en wit. Modern, maar niet gemaakt hip.
Bij Vineum eet je niet snel een hapje. Nee, hier geniet een avond met volle teugen. Comfort, gastvrijheid en wijnen die naar meer doen verlangen.
We vangen aan met een klassieker: een mabré van eendenlever & Pata Negra ham. Mabré betekent dat het gerechtje uit verschillende laagjes bestaat. De combinatie is verrassend, maar zeer smaakvol. Het gerecht is afgemaakt met kweeperencompote, stroop van gerookt zoethout en geschaafde macadamia.
Daarna wederom een klassieker: krokant gebakken kalfszwezerik met een crème van artisjok, mini bospeen en een romige saus van pastinaak. Vroeger moest ik niets hebben van deze gebakken klier. Maar bij Vineum wil ik eigenlijk nog een portie. Dat doen we uiteraard niet, want er wacht nog meer moois op ons. Een graan gevoerde entrecote, een crème van knolselderij, gepofte knolselderij, quiche lorraine.
Het feest is nog niet afgelopen. We krijgen vers ijs en Bread en Butter. Engels voor pudding met boerenjongens. Een caloriebom, maar dat kan tafeldame M en mijzelf niet deren. We drinken er een glas Moscato Dindarello bij. Geen groter genoegen dat een muscatwijn bij het dessert!
Vineum mag zich tot een de betere restaurants van Rotterdam rekenen, toch zijn de prijzen nog uiterst vriendelijk. Een dinermenu van vier gangen kost 41 euro, vijf gangen 51. En een lunch van twee gangen met amuse, aperitiefwijn en een ‘knap bijpassend glas wijn’ en koffie of thee na kost je 45 euro.
'Wijn krijgt veel aandacht hier’, zegt Van Steenderen. ‘Ik probeer de gasten een mooi glas te serveren. Wij hebben ervoor gekozen om de wijnen aan te bieden met een vaste (lage) opslag. Alle wijnen worden in Riedel, Spiegelau en Schott Zwiesel glaswerk.’ En mooi glaswerk werkt toch gewoon smaakverhogend, is onze indruk gedurende de avond.
Vineum is Latijn voor wijngaard. En dat is uiterst passend. Zeker als je op een mooie avond neerstrijkt in deze oase van rust. Er zijn druivenranken, pergola’s en een 19e eeuwse fontein. Er is zelfs een lounge gedeelte... Een aanrader voor als het weer wat lekkerder is. En zoals gezegd: je kunt hier altijd terecht voor een glas wijn.
Op de Eendrachtsweg vind je Vineum, een ''wijngaard'' waar naast een heleboel wijn ook Frans en Mediterraans eten wordt geserveerd.
Uit eten en zelf je eten voorbereiden of afmaken? Ontdek de leukste hotspots in Rotterdam voor bistro, hotpot, skewers en meer. Proef, deel en geniet!
Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!
Geniet van de volgende voordelen: