De oeh's en de aah's komen vanzelf in Vineum

Op de Eendrachtsweg vind je Vineum, een ''wijngaard'' waar naast een heleboel wijn ook Frans en Mediterraans eten wordt geserveerd.

22 Dec 2014 Moniek Kuipers

blogger Moniek, Rotterdamse pur sang, verdient haar brood als freelance content creator & online marketeer. Onder het motto 'work hard, play hard' hoopt ze ooit de gehele wereldkaart te kunnen afvinken.

De oeh's en de aah's komen vanzelf in Vineum

Afgelopen zomer opende Vineum de deuren in het pand waar tot voor kort La Enoteca te vinden was. Ook bij Vineum, Latijns voor wijngaard, spelen wijnen een belangrijke rol. Het eten dat 'erbij' wordt geserveerd, is geïnspireerd op de Franse en mediterrane keuken. Met vijf man sterk betreden wij de klassiek ogende hal op de Eendrachtsweg om de trap naar de eerste verdieping te nemen. Aan tafel!

Het pand, waarin plaats is voor zo'n 45 gasten, is werkelijk prachtig. De clash tussen de klassieke hoge plafonds, de bakstenen muren en de robuuste lampen werken goed in het Rotterdamse. En laten we de jaloersmakende, geklimatiseerde wijnkamer niet vergeten die midden in het restaurant pronkt. Enthousiasme alom als we mogen plaatsnemen aan een ronde tafel die fris gedekt is met wit linnen. Ronde tafels zijn ideaal met een vijfkoppig gezelschap. 

Halve of hele porties

Om de smaakpapillen op gang te brengen, starten we met een bubbelend aperitief en een aantal amuses. De rest van de avond hebben we de keuze tussen een samengesteld menu van de chef of een eigen selectie uit de bijzondere gerechten van de kaart. Wat direct opvalt is de mogelijkheid om voor een halve of hele portie te gaan. Ideaal voor de niet zo grote eter en voor de gast die zo veel mogelijk wil proberen van de kaart. 

IJs van rode wijn 

Mijn gezelschap blijkt een uiteenlopende smaak te hebben, wat een mooie, diverse tafel tot gevolg heeft. Ik kies voor de gefrituurde Sainte-Maure de Touraine-geitenkaas met chiogga biet, panna cotta van gele biet en Aceto Balsamico XV. Als tussengerecht voor de gegrilde coquilles met shii-take, paksoi en schuimige saus van groene curry en kokos. Als hoofdgerecht voor de in de oven gegaarde scholfilet bedekt met dungesneden langoustine, groene asperges en een saus van gepofte paprika en tomaat. En om het helemaal af te maken, eindig ik de avond met een warm chocoladetaartje met schuim van amandel en ijs van rode wijn. 

Het smaakt ons goed, zeer goed

De oeh’s en aah’s zijn als het refrein temidden van het geluid van snijdende messen en prikkende vorken. Het smaakt ons goed, zeer goed. Maar... vis moet zwemmen. Dus klinken we de glazen iedere gang weer met bijpassende wijnen. De wijnkaart - of eigenlijk de 'grote wijnencyclopedie' - staat vol met bekende namen van de oude wereld, maar omvat ook flessen uit exotische oorden als Marokko. Wat er in het glas komt is, kan haarfijn worden afgestemd met het gerecht dat je bestelt.

Die zorgzame aandacht geniet je als gast trouwens de hele avond door. Geen seconde worden we vergeten door het betrokken en overduidelijk gespecialiseerde personeel. Hoe kan het ook anders met zo veel ervaring, opgedaan in onder andere Amarone, La Vilette en De Engel.

Het weekend is in aantocht. Buiten komt het feestgedruis op gang. Binnen loopt het langzaamaan leeg. Met een kop koffie en likeur sluiten we de avond af en luiden we het weekend in. Vineum was de perfecte start ervan.

Foto: van de website Vineum

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Melanie 24 Dec 2014, 18:52

Wij komen er net vandaan en geen woord te veel gezegd. Super tent, heerlijk eten, fijne bediening, goede balans in alles. Deze zaak is een aanwinst voor Rotterdam en verdient succes.

Lees ook deze verhalen
By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.

Pastrami in de Pannekoekstraat bij Lemon’s Deli

Lemon's Deli heeft bekende favorieten zoals (huisgemaakte) pastrami, maar je kan er ook take-away maaltijden of culi-cadeaus halen

Reistip: ‘In Bilbao eet je zelfs bij een simpel café bizar goed’

Onze reistip voor de nazomer is Bilbao, lees alles over pintxos, sterrententen en mooie musea en ga erheen met Buitenlandsche Zaken.