Ruim vier jaar geleden begon Jack restaurant Fjord. Door de schaarste in goede visrestaurants was het al snel zeker dat hij een visrestaurant wilde beginnen. De Scandinavische naam verwijst naar de puurheid van de natuur en naar de visrijke wateren van de fjorden.
Fjord is een ruime zaak met een hoog plafond. Beneden is de zaak in verschillende hoekjes ingedeeld, waardoor het knus oogt. Door de open keuken heb je zicht op alles wat wordt bereid. De grote trap achter in de zaak leidt je naar de diner- en vergaderzalen boven. Deze zijn perfect voor feesten, partijen, private dining en vergaderingen. Door de grote deuren kun je je boven helemaal afzonderen. Jack: “Dit is belangrijk voor zowel de zalen op de eerste verdieping als het restaurantgedeelte op de begane grond. Zo hebben de gasten in het restaurant ook geen last van het feest. Ik hecht veel waarde aan gasttevredenheid.”
Na de rondleiding door de zaak nemen we plaats aan tafel. Eigenlijk kwamen we alleen om de oesters te proeven voor onze oester top 10, maar Jack vertelt ons dat hij de tafel de hele avond gereserveerd heeft, zodat we ons kunnen laten verrassen door de keuken van Fjord.
Oesters

We beginnen met de oesters. Deze worden bij Fjord per zes stuks geserveerd en bestaan altijd uit zes seizoensafhankelijke soorten. Zo krijgen wij een Zeeuwse Renart Boulon, een Normandische creuse, een Ierse zomeroester, een Fine de Claire uit Normandië, een Canadese Raspberry Point en een Gillardeau. Bij de oesters vallen ons gelijk twee dingen op die kenmerkend blijken voor Fjord: de diversiteit en de kunde. Over een van de oesters wordt bijvoorbeeld Hermit gin gespoten. Jack: “Ik vind het heel belangrijk om met kwalitatief goede producten te werken en ben hier dan ook altijd naar op zoek. Deze gin bijvoorbeeld heeft een licht zilte afdronk, perfect dus voor oesters. De unieke smaak is ontstaan door een samenstelling van tien botanicals en de toevoeging van gefilterd Oosterschelde water. Uiteraard kun je de gin ook gewoon drinken. De wijn die jullie bij de oesters drinken is een Oostenrijkse Steininger Grüner Veltliner. Deze is prijswinnend in de combinatie met oesters.”
Vis en vlees

Na de oesters wordt er een tafeltje naast onze tafel geschoven, waarop een hele (500 gram!) dorade in een dikke zoutkorst wordt neergelegd. Hierover wordt een doek gelegd en met een professionele hamer wordt de zoutkorst er vanaf geslagen. Ook wordt er een Black Angus entrecote, gebakken in sjalotboter, op tafel gezet. Jack: “Eigenlijk zijn wij een visrestaurant, maar er zijn ook personen die niet van vis houden. Vandaar dat we concessies hebben gedaan aan ons oorspronkelijk concept. We serveren dus ook vleesgerechten, maar dan uitsluitend van superieure kwaliteit. Het vlees is drie tot vier weken huisgerijpt in de rijpingskast in ons restaurant.”
Afzakkertje

Helaas hebben wij geen ruimte meer over voor een dessert, maar hier weet Jack wel een oplossing voor. Nadat netjes wordt geïnformeerd of wij met de auto zijn of dat er nog iets met alcohol geserveerd kan worden (gelukkig kunnen wij rollend naar huis) wordt er een Espresso Martini in een cocktailglas voor ons neergezet. Jack: “Ik geef zelf ook koffieworkshops en ben altijd op zoek naar lekkere koffie. In deze cocktail zitten koude espresso, Kahlua, wodka en koffiebonen verwerkt, waardoor het een bijzondere smaak heeft.” En dat klopt, de cocktail is bijzonder lekker. Net als de rest van het menu trouwens. Gecombineerd met de gastvrijheid van Jack brengt het Fjord hoog op ons lijstje ‘terugkomrestaurants’.