De Buik ging langs op de Kaap bij De Matroos en het Meisje, een klassieker uit het Rotterdamse culinaire kanon. De zaak heeft sinds kort een nieuwe compagnon, die tevens gastheer én wijnliefhebber is. Wat dat betekent voor een middag tafelen op het terras, lees je hieronder.
 
            
            Katendrecht: van wereldplaats via troosteloos naar Frans dorpje

Katendrecht telde in de vorige eeuw meer dan 100 kroegen. De Kaap stond bekend als een ‘wereldplaats’ met vrolijk verlichte bars, feestende matrozen en dames van lichte zeden.
Maar hoe romantisch dat beeld kan lijken, het was zelfs na de start van de stadsvernieuwing nog jarenlang een diep troosteloze buurt. Katendrecht van nu, lijkt daarentegen wel een slaperig Frans dorpje dat is geland midden in een wereldstad met indrukwekkende hoogbouw en musea als buren met allure.
Het Deliplein als filmset

Als je over de brug ‘’De Hoerenloper” jezelf toegang verleent tot deze dorpse enclave, dan heeft vooral het lommerrijke “Deliplein” meer weg van een “Place de Deli”. Op deze zwoele zomerdag, zo rond het middaguur, wordt deze wijk net wakker. De jonge koks bij restaurant De Matroos en het Meisje drinken nog net haastig hun laatste slok koffie als ze worden gemaand met de mis en place te beginnen. Je verwacht petanque spelende oude mannetjes in deze filmset van “Ilja Gort- meets -Paturain”. 
Viking in shorts van Daisy Kroon

We worden aangesproken door maître restaurateur Taco de Vos, die ons alle ruimte laat om een fijne plek op het terras uit te zoeken. Met zijn voorkomen doorbreekt hij de Franse idylle. We zien in hem meer een hippe stoere Viking.  
Met zijn lange blonde manen, Feyenoord chain en tattoo is hij de Nordic hunk van een Frans dorpje in Gallië. En of die keuze voor doorschijnende flodderige bermuda shorts van Daisy Kroon nu de meest gelukkige work wear is? Let’s leave it in the eye of the beholder.  
Carte blanche voor de wijnselectie

Taco de Vos heeft een bijzondere eigenschap die je niet vaak tegenkomt maar goud is in de horeca. Al na een kort gesprek over zijn wijnkaart en zijn favoriete boeren, heb je het gevoel of je hem echt al jaren kent. 
Taco zegt verontschuldigend over zijn rol als gastheer: “Omdat het nu nog zo rustig is, heb ik meer de tijd om uitgebreid over wijnmakers te spreken. Wijn is een grote interesse van mij. Daarom ben ik mijn compagnon Eva Eekman heel dankbaar dat ze mij carte blanche voor de wijnselectie gaf.”
Alle dagen vrijwel vol

“Ik zie het als mijn taak om het alle gasten naar hun zin te maken. We spreken een breed publiek aan met verschillende verwachtingen. De top-manager met zijn gasten, een groep natuurwijn-liefhebbers, ze komen hier allemaal. We zitten alle dagen, vrijwel vol.”, vertelt Taco.
Wijnkaart van matroos tot kapitein

De wijnkaart weerspiegelt de brede doelgroep. Er is al een betaalbare Languedoc voor de matrozen. Wil je als kapitein een beetje voor de dag komen? Dan maak je een goede keuze een gave Barolo van Franceso Rinaldi. En voor de natuurwijndrinker met een klassieke smaak, een Beaujolais van Jean Foillard. Deze liefhebberswijn, zie je op de wijnkaarten vaak voor € 20 meer op de kaart staan.  
Wijnkaarten vervallen al snel in wat inspiratieloze opsommingen van de bekende rijtjes waar je zelfs als liefhebber snel wat moedeloos in verdwaald. Bij de Matroos is er een handreiking naar de gast gedaan met een presentatie van de favoriete wijnen van het personeel.
Je wordt als gast niet alleen nieuwsgierig naar de wijn, maar ook naar de persoon achter deze keuze als je de selecties zo bekijkt. Zo is Okkie, de fijne gastheer die we ook deze middag aan onze tafel treffen, blijkbaar gek op een collectors item, de ‘low tech’ pinot noix van Daniel Twardowski uit de Moezel. En Taco de Vos zelf? Zijn hart gaat sneller slaan bij frisse stijlen uit Jura, Bourgogne, Loire en de Duitse wijngebieden zoals een Weissburgunder van Moritz Kissinger.  
Er zijn ook spijzen bij de wijnen van 'De Matroos'

Met veel aandacht aan tafel over wijnen, wijnen op de kaart en zelfs wijnen buiten de kaart om, zou je bijna vergeten dat er ook nog een menukaart is. Omdat de wijnadviseringen zo raak zijn, laten we de keuze voor de bijpassende gerechten met alle vertrouwen aan onze gastheer Taco over.  
Terrine van foie met coquilles en octopus met tuinbonen

Als we horen dat de chef plezier heeft in het maken van terrines en patés, dan zijn we blij dat we beide technieken ook op tafel zien verschijnen. Het is allereerst niet zomaar een terrine. Het is een combinatie van foie (ganzenlever), coquilles in kruiden die is bekleed met gepekelde knolselderij.'
De foie heeft een smaak van witte chocolade en subtiele toon van cognac en de coquilles, een sterk citrische toon. De paté de campagne van eend is daarentegen een stuk stoerder, met naast vette ook meer rokerige en aardse tonen. 
Italiaanse vega verrassing

Vegetariërs met kennis van de klassieke Italiaanse keuken zullen verrast zijn van de gefrituurde courgettebloem. Nu eens niet gevuld met ricotta maar met een heel frisse salsa van tomaat en gecombineerd met een beurre blanc van pandan.
En de mooiste wijn-spijs combinatie? Dat is een Spätburgunder van Lukas Hammelmann uit de zuidelijke Pfalz. Deze onconventionele wijn past naadloos bij een gerecht met hoge zuren van rabarber, framboos, zeewier en de rauwe frisse heilbot..
Veel te bieden voor de gast

Dat de Matroos en het Meisje na zo veel jaren nog zo veel aanmonsteringen van gasten heeft is een prestatie. Het is mooi om te zien dat het restaurant evolueert en meegroeit met de tijd. 
Foto's mede door Ruth Nije Bijvank