De Prins van Terbregge voedt met spijs, wijn en verhalen

Bij De Prins van Terbregge in Hillegersberg kun je uitstekend eten en hebben ze meer dan 700 wijnen per glas, allemaal begeleid door een mooi verhaal.

10 Okt 2021 Flora Bakker

blogger Flora is een geboren Rotterdamse en echte Bourgondiër. Haar liefde voor eten & drinken én de stad deelt zij graag met anderen en kan zij perfect combineren bij de Buik..

  • 10 Okt 2021

De Prins van Terbregge voedt met spijs, wijn en verhalen

Op een van de mooiere dagen die het einde van de zomer nog restte, zijn we vanuit het centrum op de fietst gestapt, hebben we de mooie route langs de Rotte gereden, om vervolgens plaats te nemen op het terras van De Prins van Terbregge. Bij De Prins kom je niet alleen voor het hoogstaande eten, maar ook voor het enthousiasme wat eigenaar Simon Wijers en zijn team hebben voor de wijnen die zij serveren.

De vaart erin 


We worden bij het ontvangst hartelijk onthaald en kunnen gelijk doorlopen naar het terras aan de Rotte. Mooi aan deze hoek is dat de kano’s en bootjes hier voorbij gaan, dus je kunt turen naar de voorbijgaande pleziervaart. De vriendelijke jongeman uit de bediening verzorgt voor ons een aperitief en overlegt hoeveel gangen we willen gebruiken voor de lunch. We kiezen voor 3-gangen, waarbij we zelf kunnen aangeven of we naast een voor- en hoofdgerecht, een tussengerecht of dessert willen. We kiezen voor het tussengerecht, maar krijgen later nog friandises bij de koffie zodat de zoetekauw toch met een gerust hart kan afsluiten. We laten ons verleiden tot een wijnarrangement bij de lunch, wat gezien het enorme wijnaanbod bij De Prins wel goed moet komen.

Amuse bouche 


De keuze voor 'maar' 3-gangen blijkt een goede geweest te zijn, want we vangen aan met een amuse bestaande uit twee elementen. Boterzachte octopus met gevriesdroogde framboos, olie van bosui en thee van verbena. Daarnaast sushi met daikon, gefrituurde glasnoedels en een chipje van aardappel en paprika. De gerechtjes prikkelen de zintuigen en zijn een perfecte start voor onze lunch. Aansluitend krijgen wij als voorgerecht een terrine van varkensnek met eendenlever geserveerd, aangevuld met gekarameliseerde sjalotten, zacht aardappelschuim en balsamicomayonaise. Hierbij drinken we een lichte rode wijn van Domaine Dugois, een Poulsard (druif) uit de Jura. Bij De Prins schuwen ze rode wijn bij het voorgerecht niet, ook niet als ze daarna nog wit schenken. Simon: "We skippen clichés en kijken puur naar de mooiste wijnen die we kunnen schenken bij een gerecht."

Geen standaard riedeltje 


Het tussengerecht bestaat uit asperge en knolselderij met een crème van miso en een schuim van cantharellen, met daar bovenop een knapperig chipje van knolselderij uit de oven. De aardse smaken van knolselderij en asperge zijn goed aanwezig. Onze laatste gang is griet gebakken op de graat met broccolicrème en -chipjes, en bereidingen van snijboon en paarse spitskool. De kleur van de saus is prachtig diep paars en de griet is heerlijk zacht. Bij iedere gang krijgen wij een wijn die het gerecht mooi complimenteert. Onze gastheer dreunt geen standaard verhaal op, maar vertelt met jeugdig enthousiasme het verhaal over de wijn door. Bij het hoofdgerecht zijn onze oren helemaal gespitst en hangen wij aandachtig aan zijn lippen. 

Wijn met een verhaal 


Het hoofdgerecht wordt namelijk begeleid door een Zuid-Afrikaanse Jislaaik Rousanne uit 2017 van Limburgse wijnmaker Jurjen Kramer. Simon: “Tijdens de lockdown kreeg ik een flesje Rousanne in handen. We dachten dat het met dit gerechtje wel gaaf zou zijn om met deze wijn te werken. Dus ik contact gelegd om meer te bestellen, maar het bleek dat er wereldwijd nog maar 180 flessen van waren, die allemaal bij Jurjen in de garage stonden.” Jurjen is de opvolgende dag gelijk bij Simon langsgereden, heeft hem uitvoerig verteld over zijn belevenissen rondom het wijn maken daar (zoals dat hij soms moest vluchten voor de politie) en heeft de flessen bij hem achtergelaten. “Ik houd van wijnen met een verhaal, met een avontuur. En deze wijn schiet qua smaak van links naar rechts, van voor naar achter, echt fantastisch. Ik maak me inmiddels een beetje zorgen, want er zijn nog maar 40 flessen over en er wordt ook niet meer bijgemaakt.”  

700 wijnen per glas 


Simon Wijers is een wandelende wijnencyclopedie; de passie spat ervan af en je kunt hem gerust een wijngek noemen: “Tijdens de lockdown hadden we zo’n 560 wijnen en wilden we de wijnkaart toch iets downgraden. Dus we hebben een half jaar van alles geproefd, studies gedaan en dat heeft ertoe geleid dat we 6 wijnen van de kaart hebben gehaald en er 160 aan toe hebben gevoegd”, lacht Simon. 

Eten bij de Prins is een totaalbeleving waar je gerust de hele middag of avond voor uit kunt trekken. Niet alleen is het eten van zeer goede kwaliteit; de wijnen en de bijpassende toelichting maken de ervaring compleet. Met de verhalen die Simon en zijn team vertellen ga je goed gevoed de deur uit, door het eten én de verhalen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.