Thijs van den Bergh en Gerard van Gelderen openden deze zomer hun zaak 1898 op een voor hen vertrouwde plek, namelijk aan het Gelderseplein (what's in a name) in de Oude Haven. Na jarenlang een deurtje verder met elkaar samengewerkt te hebben, was het na ruim twee jaar apart van elkaar ondernemen tijd voor hun volgende samenwerking, restaurant en wijnbar 1898.
Iconisch duo

Waardenberg en De Jong, Bassie en Adriaan, Tiny en Lau: allemaal iconische duo's uit de regio die met elkaar de afgelopen jaren voor het nodige plezier hebben gezorgd. Wat ons betreft mogen Thijs en Gerard niet ontbreken in dit rijtje. Hun restaurant MOOII was jarenlang een vaste waarde op het Gelderseplein, waar ze alles uit de kast haalden om hun gasten te verwennen en vermaken. Gerard van achter het fornuis en Thijs in de zaak, dat is de bekende verdeling voor dit duo. Hun zaak huist in het pand waar voorheen cocktailbar Noah (en daarvoor Elit) zat. Wie hier ooit geweest is, herkent de zaak niet terug. De wand achterin de zaak is verwijderd, waardoor je van voor naar achter door kunt kijken en de zaak veel daglicht vangt. Ook hebben ze het glas-in-lood in ere hersteld en de inrichting van de zaak hierop afgestemd. Oranje, blauw, groen en paars komen terug in het restaurant (ideetje van Thijs), met verspreid door de zaak hoge en lage zitjes en opvallende decorstukken. De afbeeldingen op de muur doen vermoeden dat de menukaart Frans georiënteerd is, maar niets is minder waar. Gerard kookt gerechten met Mediterrane, Aziatische en Europese invloeden.
Kwaliteit

We blikken even op de kaart om een indruk te krijgen van de gerechten, maar besluiten ons door Thijs en Gerard te laten verrassen. De eerste ronde is een koude gang met beef tataki, geroosterde tonijn en tartaar van bospeen. Je proeft dat 1898 werkt met goede producten (van G&B Vis- en Vleeshandel) en Gerard hier met respect mee om gaat. De garing van het rundvlees en de tonijn zijn precies goed en de bospeentartaar verrast op positieve manier. De relatief saaie groente is opgeleukt met gerookte amandel, kappertjes, een sjalotje en veganaise (en dus een vegan gerecht!), waardoor de licht zoete smaak van de wortel goed naar voren komt. Het is een lichte gang waar de geadviseerde wijn goed bij past. We drinken een Pago Mota chardonnay met een rond en zacht karakter, niet overdreven zwaar en citrustonen voor een licht zuurtje. Thijs zweeft tussen de gasten door, schenkt keurig bij en gaat zelfs af en toe bij zijn gasten zitten, waardoor het voelt alsof je bij de heren thuis op bezoek bent. Dat gevoel wordt versterkt doordat de tweede gang door Gerard zelf wordt uitgeserveerd, alsof ze in huiselijke sfeer een dinertje organiseren.
Bekende smaken met een verrassing

De warme gang bestaat uit een selectie schaal- en schelpdieren. Gamba's met aioli, zonder overheersende knoflooksmaak, mosselen met Gruyère en hun signature dish: lolly's van coquille en Zeeuws spek met kreeftenschuim en zeekraal. Ook hier geldt weer: alle producten zijn van hoge kwaliteit en dat proef je terug. Gerard gaat met liefde om met wat hij inkoopt en haalt ook geen fratsen uit. Hij kookt met bekende en klassiekere smaakcombinaties, maar probeert hier en daar kleine verrassingselementjes toe te voegen en mee te gaan met de tijd. Zo ook bij de gang waarmee we afsluiten, de Korean Style steak met kimchi en slablad om de steak mee te eten (tip van de buren) en het langzaam gegaarde buikspek met mangochutney, afgetopt met geschaafde kokos wat het gerecht verheft tot een topgerecht. Alles is goed bereid en in balans, waardoor je kunt genieten van een ontspannen avond uit, met ruimte voor je tafelgenoten en de totale sfeer. Volgens Gerard een bewuste keuze: "Ik wil dat mensen juist ook aandacht hebben voor elkaar en dat dat mooi in harmonie is met het genieten van het eten."
Ben je op zoek naar een eetbeleving waarbij het ene na het andere gerechtje prikkelt door bijzondere ingrediënten en originele smaakcombinaties? Waarbij je iedere gang weer overdonderd wordt en het eten en de beleving hiervan de ster is van de avond? Dan moet je niet bij 1898 zijn. Hier draait het om 'gewoon' goed eten, mooie wijnen, balans en een ongedwongen middag of avond, en dat is helemaal niet vervelend.