In december opende in Kralingen Restaurant STER, in het pand waar daarvoor Restaurant FRED** gehuisvest was. Terry Priem en Esther Otterloo hadden al hun Gastrobar STER op de Jericholaan, maar zochten een locatie waar ze net een treetje hoger konden gaan zitten.
Esther: "Er kan in het restaurant meer. Meer gangen, meer amuses, friandises bij de koffie: we kunnen daar echt uitpakken." Tijd voor de Buik om dit zelf te ervaren.
STER-sausje

In december betrokken Terry Priem en Esther Otterloo met hun Restaurant STER het pand aan de Honingerdijk en hebben ze er een STER-sausje overheen gegoten. Wie binnenloopt herkent FRED** zeker nog terug, maar de natuurlijke kleuren hebben plaatsgemaakt voor knallend kobaltblauw, dat terugkomt op de tafels, de muren, de menukaart en in de kleding van het team van Restaurant STER.
Op een zaterdagavond is het restaurant goed gevuld: een gezin met iets te vieren aan de grote tafel in het restaurant en wat stelletjes en double dates van 40+. Een mooie afspiegeling van finedining gasten in Rotterdam, in een restaurant dat verre van de hoofdprijs vraagt voor een eigentijds zeven-gangen-menu, inclusief bites en amuses.
Een goede start

De muziek die draait zijn loungeversies van bekende 90s en zeros popnummers. Het team van Terry weet waar ze het over hebben, maar vertellen op informele wijze en zijn in voor een geintje. Sommelier Johan trapt de avond af met een glas champagne van huis De Venoge in Épernay.
Hierbij als bite een krokantje met mousse van Parmezaanse kaas met piment en een Amsterdams uitje en een amuse van tomatenschuim, taggiasca olijven en feta. Het zuurtje trekt door heel je mond en samen met een glas kruidige sauvignon gris van het Nieuw-Zeelandse Misty Cove schudt het de smaakpapillen wakker.
Subtiele smaken

Het STER Chef's Menu gekookt door Terry, keukenchef Nino Koster en hun team vangt aan met dungesneden rauwe coquille, een flan van avocado, misocrème, venkel en olie met bloedsinaasappel. Het gerecht is heel subtiel met de zachte smaken en structuren. Voor de zelfgemaakte bloedsinaasappelolie gebruikt STER extra vierge olijfolie van Esporão, een milde en fruitige olijfolie die een dusdanige indruk achterlaat dat we een notitie maken zodat hij aangeschaft kan worden voor thuis.
Daarop volgt het signatuur - en tevens de inzending voor hét Rotterdamse Koningsgerecht - van STER, met rouleaux van kalf met koningskrab. Regelmatig krijgt dit gerecht een nieuwe twist. Wij krijgen hem met piccalillymousse, vinaigrette van wortel en een kerriekoekje met de 'S' van Terry zijn graffiti-tag. Bij de coquille schenkt Johan twee verschillende rieslings, de een wat knallender dan de ander, en bij de kalfsrouleaux een elegante Zuid-Afrikaanse chenin blanc, Perdeberg The Dry Land Collection Courageous.
Klassieke hit

Het hoeve-ei met spinazie, aardappel en truffel, wekt bij zowel mijn tafelgenoot als bij mij nostalgische gevoelens op. Het doet denken aan de spinazieschotel met aardappelpuree en ei van onze moeders, die klaarblijkelijk in de jaren '90 een hit was. Dat Terry gek is op een beetje kleur wordt met dit knalgroene gerecht nogmaals bevestigd.
Daarna krijgen we filet van lamsnek waar het mes doorheen glijdt en die smelt in je mond. Het lam wordt geserveerd met gesmoorde lamsnek, lamsjus, peterselie-olie en granaatappelsap. Erbij drinken we een blend van Le Volte dell'Ornellaia, van cabernet sauvignon, merlot en sangiovese. De wijn komt uit Bolgheri in Toscane, favoriet van Terry waardoor hij op de wijnkaart zelfs een speciale selectie heeft met de wijnen uit dit gebied.
Say cheese

De avond wordt in stijl afgesloten. Restaurant STER heeft een indrukwekkende kaaswagen waar we samen met fromagière Jacqueline een mooie selectie van uitkiezen. Engelse geitenkaas, geit-schapenkaas met truffel, oude Remeker, Corsicaanse kaas en de welbekende blauwschimmel Shropshire Blue, geserveerd met brioche, kweepeer en gemarineerde druiven.
Johan stelt ook dit keer niet teleur en schenkt een half glas Adorado, een verdejo met lichte sherrytonen passend bij geit en de wit schimmelkazen en een half glas Valdespino Amontillado Contrabandista, een medium dry sherry die het beter doet bij de roodschimmels en blauwaderkazen.
Aansluitend nog een zoet dessert met mango, champagne, vlierbloesem, witte chocolade en limoenblad, én friandises bij de koffie, inclusief Terry's madeleines met hazelnoot en amandel. Zo zien we van begin tot eind een kleine knipoog naar zijn voorganger op deze plek, maar doet STER het helemaal op hun manier.