Dok du Nord juist nú de verborgen schat die je moet ontdekken

Corona slaat bij alle horecazaken in als een bom, maar dat weerhoudt onze ondernemers er niet van om toch creatief te blijven. Dok du Nord was een favoriet bij onze lezers; we vragen hoe het gaat.

4 Okt 2020 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Dok du Nord juist nú de verborgen schat die je moet ontdekken

Dok du Nord opende in de zomer van 2019 haar deuren en sleepte meteen de prijs voor de Favoriete Nieuwkomer volgens de lezers van de Buik in de wacht. Deze prijs vertegenwoordigt zaken die een creatieve swung geven aan wat ‘standaard’ is en laten zien wat er allemaal nog meer mogelijk is in onze hoofdstad. In nauwe samenwerking met de buurt creëerde Dok du Nord een prachtplek aan het IJ. Wij vragen ze een jaar later hoe het gaat.

Bij Dok du Nord lijkt alles te kloppen: met uitzicht op het IJ en de voorbijvarende bootjes kun je ontsnappen aan de drukte van de stad. Juist nu met corona is dat een pré, want hier is alle ruimte om onbezorgd te blijven genieten. Vol lof werd door de stemmers gesproken over de locatie, het personeel en het eten in Mediterrane sfeer. "Sympathiek concept, opgezet door vier vrienden met hart voor de omgeving waar ze zelf ook wonen." De sfeer is relaxed, en vrolijk, ook binnen bij minder weer. Zo blijft deze zaak heel het jaar door een feestje. Ook op anderhalve meter afstand. 

Feestjes


2020 is een gek jaar, weet ook een mede-eigenaar Wiendelt Hooijer. Hoewel het restaurantdeel redelijk loopt, merkt hij wel dat hij door corona beperkt is. "Ik moet eerlijk zijn, het is erg spannend", beaamt hij. Toen Dok du Nord opende waren er grootse plannen voor foodevents en muziekavonden. Muziekevenementen en dj-avonden zijn er wel nog steeds en worden goed ontvangen, “maar met minder mensen is het toch anders. We missen de feestjes!"

Community


Dok du Nord ontstond uit een grote groep mensen die in Noord via een appgroep contact hadden. Jaarlijks organiseerden zij samen feesten en borrels, waar altijd zo'n tweehonderd buurtgenoten van meegenoten. De vier eigenaren van Dok du Nord wilden een plek maken voor de buurt én de Amsterdammer die aan de drukte van de stad wilde ontsnappen. Die community in Noord helpt op een bijzondere manier ook tijdens de coronacrisis.

Dok du Nord Chez Toi


Toen in maart de horeca dicht moest, begon het team direct met Dok du Nord Chez Toi (bij u thuis). “We hadden menu’s online gezet die mensen konden ophalen en wilden ook gaan bezorgen, maar merkten dat de kosten van grote bezorgbedrijven snel opliepen.” Dus deed het viertal een beroep op hun eigen netwerk in Noord. “Mensen zaten thuis en onze community is nauw verbonden. Allerlei mensen uit de buurt wilden maar al te graag helpen met het rondbrengen van onze menu’s”, vertelt Wiendelt enthousiast. 

‘Het Noorden is relaxter met corona dan het centrum. We hebben de ruimte en prachtige plekken om te ontdekken’ Wiendelt Hooijer

Nieuwe kaart


Vorige week is de kaart van Dok du Nord veranderd. De klassieke hardlopers, zoals het patatje rendang, de geroosterde poussin en de onbezorgde Mediterrane stijl bleven, maar de heren hebben het concept ook wat breder getrokken. “De reacties zijn nog even goed. We wilden wat meer inspelen op het weer en mooie gerechten toevoegen, zoals ossenstaartstoof, risotto en een wisselende verse viskaart. Ook zijn de meeste gerechten nu ook in vegetarische vorm te krijgen."

Verborgen schat van Amsterdam


Ondertussen dromen de mannen van een wonder dat de crisis snel tot haar eind brengt. Tot die tijd kun je ook tijdens de coronacrisis goed toeven in deze ruime zaak. Wiendelt beaamt dat: “Zo veel mensen kennen deze verborgen schat nog niet en vragen zich af: waarom heb ik dit niet eerder gezien? Bovendien is de sfeer intiem en makkelijk. Ik denk dat men hier in het noorden nog wat relaxter is dan in het centrum. Dat maakt het ook juist nu een prettige plek om te komen.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bonboon, verfijnde vegan fine dining met een ‘thee’ accent

Bij Bonboon in Amsterdam draait alles om creatief plantaardig koken: vegan fine dining met unieke smaakcombinaties en verfijnde pairings.

16 x lekker eten en genieten van SAIL 2025

7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!

Niet alleen het uitzicht is geweldig bij REM

REM-eiland in de Houthavens: rooftop bar, adembenemend uitzicht en creatieve gerechten in een unieke, historische setting in Amsterdam.