Een tussenstop bij Bar Restaurant LELY tegenover station Lelylaan

Vlak naast station Lelylaan ligt sinds kort Bar Restaurant Lely: een eclectische huiskamer voor ontbijt, koffie, lunch of diner.

16 Sep 2018 Iris van Seben

blogger Freelance content marketeer, redacteur en parttime wijn- en kaascriticus. Probeert mooie wijnen te verzamelen in haar kast om te drinken op speciale gelegenheden, maar drinkt ze altijd direct op want iedere dag is speciaal.

Een tussenstop bij Bar Restaurant LELY tegenover station Lelylaan

Vlak naast station Lelylaan ligt sinds kort Bar Restaurant LELY: een eclectische huiskamer waar je binnenloopt voor een koffie om mee te nemen, wat bites aan de bar of blijft hangen om te ontbijten, lunchen of dineren. Wij spraken met mede-eigenaar David André over het pand, de buurt en hun plannen met de zaak.

David André en Frits de Haes trokken de stoute ondernemersschoenen aan en openden afgelopen augustus Bar Restaurant LELY. Niet op de meest logische plek, namelijk: tegenover station Lelylaan. Dat station waar je langskomt ergens tussen Schiphol en Amsterdam. Dat troosteloze station waar je trein heel snel voorbij dendert en je de wachtende mensen een blik van medelijden gunt en een klein ‘het komt wel goed joh’ knikje. Dáár. Wij vroegen ons dan ook af wat ondernemers David en Frits bewoog om uitgerekend hier een zaak te openen en wat dit met de buurt doet. 

David en Frits


David is voor de gemiddelde kroegganger een bekend gezicht, zo werkt hij al sinds hij mag werken in de Amsterdamse horeca. Afgelopen jaar zei hij zijn baan op bij Mossel & Gin en ging freelancen in de wereld van kroegen en restaurants. Niet veel later werd hij gebeld door Frits van Mata Hari op de Wallen met de vraag om even een “bakkie” te drinken want Frits had een leuk idee. Zo gezegd zo gedaan. De mannen treffen elkaar in een koffiebar. Frits vertelt aan David dat er pand vrijkomt bij station Lelylaan en dat hij graag samen met David daar een eigen zaak wil beginnen. Het concept is simpel: mensen moeten hier het gevoel hebben dat ze thuiskomen en samen kunnen komen. David’s oren beginnen te klapperen. Dat is waar David al heel lang van droomt: een eigen restaurant. De mannen schudden de handen en noemen elkaar vanaf dit moment “compagnon”.

Hoi, hapjes en goede gesprekken


David en Frits prikken al snel heen door de grijze en grauwe buitenkant van de locatie naast het spoor. Ze zien het als een uitdaging om deze plek om te toveren tot een huiskamer voor zowel buurtbewoners als reizigers. Lely wordt een bar restaurant waar gasten komen voor een coffee to-go, om te hangen aan de bar met goede hapjes, goede gesprekken te hebben aan de tafels tijdens lunch of diner of gewoon om even ‘hoi ’te komen zeggen omdat het er zo gezellig is. 

Huiskamer


Het valt op dat de buitenmuren eigenlijk oneindige ramen zijn, wat LELY lekker licht maakt. Er is een enorme bar en het interieur is een mix van hout en staal met veel planten, kussens, en banken. Alles in felle kleuren. Eclectisch, bric-à-brac of eigenlijk een beetje als een huiskamer. Het is er verbazingwekkend druk. Het lijkt wel alsof iedereen toch is uitgestapt op Amsterdam Lelylaan. Bij de vraag hoe het zo druk komt vanaf dag een, antwoordt David: “Aangezien we wisten dat nog niet alles direct goed zou lopen en omdat we feedback op op onze gerechten wilden van mensen in de buurt, hadden we een actie bedacht: 50% korting op je rekening.” David begint te lachen: “Het is als een lopend vuurtje door de buurt gegaan. Vanaf het eerste moment zat het tjokvol.” 

In de buurt

David en Frits staan zelf dagelijks op de werkvloer en kijken inmiddels niet meer op van 15-urige werkdagen. “Dit wordt wel minder natuurlijk, maar door die kortingsactie en omdat er nog zoveel geregeld moest worden was het gekkenhuis”. Op de vraag of hij door de komst van Bar Restaurant LELY verschil merkt in de buurt antwoord hij: “Dat durf ik niet zo goed te zeggen, maar ik denk het wel. Het is echt heel erg gezellig en altijd druk. De buurt zal er dus zeker niet van achteruit gaan.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Er is er een jarig en dat is Brasserie van Baerle

Brasserie van Baerle viert haar 45-jarig jubileum, dus spreken we met eigenaresse Floor van Ede over de brasserie.

Dit zijn de leukste zaken volgens de Buik waar je drie gangen eet voor onder de 40 euro

De Buik zet tien Amsterdamse zaken op een rij waar je drie gangen voor onder de veertig euro kunt bestellen. Soms lukt dat makkelijk, soms is het puzzelen.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.