Haya Molcho richtte 10 NENI restaurants op: "NENI is inmiddels meer dan alleen eten"

In de oude Citroën-garage bij het Stadionplein in Amsterdam is het tiende NENI restaurant gevestigd. De keuken is Oost-Mediterraans. De menu’s van het restaurant en de deli combineren de culinaire visie van eigenaresse Haya en de interpretatie van NENI Amsterdam’s chef Boaz Peled

19 Feb 2019 Yasmine Esser

blogger Na jarenlang gewerkt te hebben bij online lifestyle magazines is Yasmine nu Stadscoördinator voor Amsterdam bij de Buik. Een droombaan, want ze is altijd wel te porren voor een etentje, het liefst met een glas wijn erbij.

Haya Molcho richtte 10 NENI restaurants op: "NENI is inmiddels meer dan alleen eten"

Terwijl NENI wordt klaargestoomd voor de opening 's avonds, gaan wij alvast langs om Haya Molcho te interviewen over haar restaurants. Haya is het brein van de inmiddels tien NENI-vestigingen over de wereld en het 'hoofd' van het familiebedrijf.  Terwijl een filmploeg uit Tel Aviv rondloopt om een documentaire over NENI Amsterdam te maken, de muziekinstallatie flink wordt getest en er nog her en der wordt geboord, komen Haya en haar zoons vrolijk op ons af: “Sorry for no table today”, begint zij met een knipoog. 

NENI is een echt familiebedrijf. Zijn jullie NENI gestart met de hele familie?  

Haya: “NENI is een familiebedrijf. NENI staat voor Nuriel, Elior, Nadiv en Ilan, de eerste letters van elke zoon. Elke zoon heeft ook een tattoo met deze letters gekregen op zijn achttiende verjaardag op dezelfde plek in Tel Aviv.” 
Elior: “We hebben de tattoos gezet nog voordat het restaurant bestond. Achteraf, toen we het eerste restaurant openden, dachten we ‘hey, dat is een coole naam’.” 

Was het altijd al je droom om een restaurant te openen?   
Haya: “Ik denk dat het altijd in mij heeft gezeten om iets met eten te doen. Ik ben ooit met catering begonnen in Wenen, maar ook in steden als Ibiza en Mallorca, wat begon voor 10 mensen en leidde tot koken voor 3.000 mensen.  

Elior: “Ik studeerde in Duitsland en Nuriel in London en onze moeder belde ons met dat ze de visie had om een restaurant te openen, maar niet wist of ze het zelf kon doen en vroeg of wij wilden helpen. Het laatste wat ik wilde doen, was iets in de restaurantbusiness. We vlogen terug naar Wenen en besloten onze moeder te helpen het op te bouwen, en daarna allebei ons eigen ding te gaan doen.” 
Haya: “Maar ze werden verliefd op dit leven.” 
Elior: “Mijn interesse lag vooral bij muziek en die van Nuriel bij kunst, daarom begonnen we feestjes met kunstexposities, muziek en eten. We vonden elkaar hier echt in. We hebben geluk dat het vanaf het begin zo’n succes is, waardoor we ook onze andere broers moesten bellen om ons te komen helpen.  
Nuriel: “De jongste is een filmer en acteur en werkt niet direct bij NENI. Hij maakt films en heeft bijvoorbeeld een short clip gemaakt om het nieuwste kookboek Tel Aviv by NENI te promoten en hiervoor een award gewonnen.  
Haya: “Het is geweldig met zijn allen samen. Het is echt een verhaal, omdat we weten dat het niet normaal is en niet bij iedere familie zo gaat.”  

Waarom hebben jullie eigenlijk voor Amsterdam gekozen? 

Haya: “Is dit een grap? Wie houdt er nou niet van Amsterdam? Amsterdam is een van de mooiste steden vinden wij. Het is niet de eerste keer voor ons hier. Ik ben opgegroeid in Noord-Duitsland, geboren in Israël, maar we gingen soms wel vier keer per jaar met mijn ouders naar Amsterdam. De mensen zijn vriendelijk en doen ons denken aan de mensen in Tel Aviv. Wij houden van Amsterdam. Op het weer na, is alles er mooi…Alhoewel, het weer vandaag is ook mooi. 

Totdat je een stuk door Amsterdam moet fietsen, dan staat er toch echt wel veel wind. 

Haya: “Ja, maar dat is wat wij bewonderen aan jullie. Alles gebeurt op de fiets. Het is ongelofelijk. Gisteren zag ik een moeder met een fiets met vier kinderen daarop. Dat is zo’n goede instelling. Ik gok dat Nederlanders een stuk langer leven dan wij.”  

Weten we in ieder geval weer waar we het voor doen, haha. Hoe geven jullie aandacht aan alle restaurants als ze over de hele wereld verspreid zitten? 

Haya: “Om mee te beginnen zijn we een grote familie en is er dus altijd wel iemand in een van de restaurants. Ook hebben we een groot team die alles managet voor de restaurants buiten Wenen. Zij doen de sollicitaties, trainen de koks, maken iedereen wegwijs in de NENI-filosofie. De basis ligt in Wenen.” 

Hoe kies je de steden voor de nieuwe NENI restaurants? 

Haya: “De steden kiezen ons, haha. Dit is alweer het tiende restaurant. Zurich, Hamburg, we hebben alleen maar vestigingen in steden waar we van houden. Als we in aanmerking komen voor een stad, maar we houden niet van die stad, openen we er ook geen restaurant. It has to fit to NENI. Het is de energie. Nederlanders zijn bijvoorbeeld sympathiek en open, waardoor dit een goede plek is voor NENI. En jullie staan open voor ‘nieuw’ eten. Jullie hebben zoveel culturen hier en zijn niet bang om iets nieuws uit te proberen. Elke avond zit al volgeboekt, voordat we zijn gestart.”  

Voor ‘nieuw’ eten staan we zeker open. Is het hele menu gebaseerd op jouw kookboeken? 

Haya: “Ja, maar we hebben een heel team voor alleen de recepten.” 
Nuriel: “Het is heel belangrijk voor ons om innovatief te blijven, ook al hebben we tien restaurants. Om altijd iets nieuws te brengen. Of je nou een of tien restaurants hebt, je moet niet je mindset veranderen. Alleen het team is groter, maar je moet ruimte overlaten voor creativiteit. Daarom hebben mijn moeder en het team veel vrijheid om alle recepten echt te finetunen.”  
Haya: “Hier (in Amsterdam, red.) hebben we bijvoorbeeld een Israelische chef, Boaz, en hij heeft precies het NENI-gevoel. Hij is eigenlijk al NENI, de smaak van NENI. Ik weet zeker dat hij het team perfect zal leiden.”  

Wat moet het trouwens voor een moeder leuk zijn om dit met haar zonen te doen.  

Haya: “Het is een droom. Als je kinderen hebt, is dit het beste dat je kan overkomen. Toen ze klein waren heb ik er nooit over nagedacht dat ik ooit met ze zou gaan werken. Maar het is echt een cadeau voor mij. We zien elkaar vaak in Wenen en gaan een keer per jaar op familievakantie, waar er niet over werk gesproken mag worden.”  

Hebben jullie eigenlijk een favoriete NENI? 

Haya: “Om eerlijk te zijn, vandaag is dat hier. Elk restaurant is speciaal op zijn eigen manier en heeft een ander design. Het menu is wel voor 70% overal hetzelfde en voor de rest afgestemd op de locatie. ” 
Nuriel: “Maar onze flagshipstore, onze baby, is degene op de markt in Wenen. Dat is waar het allemaal begon.”  
Haya: “Het is ook midden op de oudste markt van Wenen en ik hou van marktjes. We hadden vroeger altijd heel veel gasten thuis en ik kookte voor minimaal twintig mensen iedere dag. Het voordeel van deze locatie is dat je nooit zonder producten komt te zitten. Als je geen tomaten hebt, haal je die gewoon eventjes bij je buren.”  

Waar haal je je inspiratie vandaan?  

Haya: “Voordat mijn zoons er waren, heb ik met mijn man over de hele wereld gereisd. Hij is een artiest en was veel op het podium, ik verloor mijzelf in de marktjes en het koken. India, China, Marokko, overal ter wereld. Het is voor ons nu ook heel normaal dat we een multi-culti team hebben, zo hebben we hier 22 koks allemaal uit een ander land. De hele wereld is vertegenwoordigd in onze keuken.” 
Nuriel: “En buiten de keuken. We geven seminars en workshops aan het team om ze NENI te laten leren kennen. Niet alleen het eten.” 
Haya: “Vandaag de dag is NENI veel meer dan alleen eten.” 

Iedere NENI vestiging heeft een bar met een andere naam. Waar komt de naam Lemonman vandaan?  

Elior: “Lemonmen was de bijnaam van de opa van de oprichter van Citroën, Gerard Limoen en dit historische gebouw is de voormalige Citroën garage. Dat is wat het bijzonder maakt. We kijken echt naar de plaats en de geschiedenis. Dus Lemonman is een eerbetoon aan hem.”  
Haya: “We begrijpen niet aan Nederlanders waarom ze zo vroeg eten. We hopen dat ze hier later komen eten en erna gezellig naar de bar gaan.”  

De Lemonman laat wel zien dat jullie niet iedere NENI kopiëren en in een nieuwe stad plakken. Gaan jullie nog meer nieuwe dingen in Amsterdam doen?  

Haya: “We hebben hier voor het eerst een bakkerij in het pand om zelf ons zuurdesembrood te maken. Iedere gast krijgt labaneh: een stuk van dit brood met onze kaas, olijven, za’atar en sumac. Ook is er een speciale pizza oven, waar we onze eigen versie van pizza maken. De Pizza Jaffa, vernoemd naar de oude stad in Tel Aviv.”  

“Je moet een keer naar Tel Aviv gaan, voor jonge mensen is het daar echt fantastisch”, deelt Haya mee. “Het heeft wel een overlap met Amsterdam, dat is ook waarom NENI hier zo goed past. Het is super multi-culti, een jonge stad en innovatief. Zo veel coole restaurants openen hier”, sluiten haar zoons af. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
16 x lekker eten en genieten van SAIL 2025

7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!

Niet alleen het uitzicht is geweldig bij REM

REM-eiland in de Houthavens: rooftop bar, adembenemend uitzicht en creatieve gerechten in een unieke, historische setting in Amsterdam.

Met Bisous @ Daalder aan Côte d’Amsterdam-West

Bisous @ Daalder: geniet deze zomer van Franse Riviera-sfeer, knoflookmosselen, Côte de Boeuf en klassiek gebak op een prachtig terras aan het water.