NENI Amsterdam was zelfs afgelopen zomer een groot succes

Ondanks de beperkingen van afgelopen zomer was NENI Amsterdam een succes. Wij spraken Ronald Huiskamp die anderhalf jaar geleden de zaak naar Amsterdam haalde.

24 Nov 2020 Lieke Mooren

blogger Proevend, slurpend, ruikend en nieuwe horeca ontdekkend komt Lieke naar eigen zeggen tot leven.

  • 24 Nov 2020

NENI Amsterdam was zelfs afgelopen zomer een groot succes

Restaurant NENI in Amsterdam-Zuid ademt Tel Aviv. De stad waar de hummus rijkelijk vloeit, het zonnetje altijd schijnt en de geur van mezze in de lucht hangt. Ronald Huiskamp haalde anderhalf jaar geleden het concept van de familie Molcho naar Amsterdam en maakte het zelfs in coronatijd tot een groot succes.

​Van de wereld


Kosmopolitisch, dat is hoe Ronald de mindset bij NENI Amsterdam omschrijft. Als we hem de vraag stellen welke doelgroep zijn zaak het afgelopen anderhalf jaar het meest bezocht, dan komt hij tot de conclusie dat in hokjes denken écht niet meer van deze tijd is. Het is de wereldse interesse en manier van kijken en proeven die zijn gasten typeert. En hoe het kan dat NENI zo’n groot succes is? De Midden-Oosterse keuken is booming. “Vroeger was het een uitzondering als je zei dat je naar Tel Aviv op vakantie ging”, vertelt Ronald. “Maar nu word je bij wijze van spreken raar aangekeken als je er nog niet bent geweest.” Volgens Ronald moet een concept gewoon kloppen. Het pand, de sfeer en het eten moeten op elkaar aansluiten. Het komt op veel details aan. En dat ze dat bij NENI goed aanpakken, is terug te zien voor de deur waar het niet vreemd is als rijen met fietsen staan opgesteld in domino stand. “Het interieur met vijgenbomen, de vele vegetarische opties, shared dining en de internationale bediening spreken veel mensen aan”, aldus Ronald.

​Over een andere boeg

Toen afgelopen maart de deuren moesten sluiten, zochten Ronald en zijn collega’s naar alternatieve inkomsten. Zoals veel horecazaken besloten ze te gaan werken met takeaway en delivery. “Van de een op de andere dag moesten we het helemaal anders gaan doen, maar dat liep gelukkig al snel storm”, vertelt de ondernemer. Vooral de Amsterdammers zelf waren het jaar ervoor veel te vinden in de Israëlische oase en dat wierp zijn vruchten af. Onder de noemer NENI at home werden er boxen voor thuis verkocht, voor dezelfde Balagan ervaring als in het restaurant. Daarnaast werd de focus vooral gelegd op de restaurantkeuken en door de bezorgservice uit te besteden konden ze tot in De Pijp bezorgen. “We proberen nu ons bereik nog meer te vergroten en NENI at home uit te breiden. We hopen dat als mensen straks weer meer personen over de vloer mogen hebben, we een cateringservice kunnen aanbieden.”

​Zo slecht nog niet


Het pand van NENI is gevestigd in een oude Citroëngarage en dankzij de grootte konden er afgelopen zomer toch nog heel wat mensen terecht in de zaak. In het pand zijn namelijk een deli, een bar én een restaurant te vinden. De zaken draaiden boven verwachting goed. “Tuurlijk is de omzet lager dan afgelopen jaar, maar het verschil is minder dan verwacht”, vertelt hij. Ondanks dat NENI een samenwerkingsverband is, kon Ronald zijn creatieve ei kwijt. “In ieder land waren er verschillende maatregelen, en was het hier en daar strenger wat betreft het dragen van mondkapjes maar er werden geen guidelines vanuit het merk NENI gesteld. Daar waren we helemaal vrij in.”

Hij hoopt dat de regering de tweede lockdown van de horeca nog gaat herzien. “Het is algemeen bekend dat de grote oorzaak van de verspreiding niet in de restaurants ligt. Er is zeker begrip op te brengen voor alle maatregelen, maar ik hoop dat de regering snel luistert naar deze sector en in ziet dat door het netjes te organiseren we gewoon weer mensen mogen ontvangen.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Haya Molcho richtte 10 NENI restaurants op: "NENI is inmiddels meer dan alleen eten"

In de oude Citroën-garage bij het Stadionplein in Amsterdam is het tiende NENI restaurant gevestigd. De keuken is Oost-Mediterraans. De menu’s van het restaurant en de deli combineren de culinaire visie van eigenaresse Haya en de interpretatie van NENI Amsterdam’s chef Boaz Peled

Bonboon, verfijnde vegan fine dining met een ‘thee’ accent

Bij Bonboon in Amsterdam draait alles om creatief plantaardig koken: vegan fine dining met unieke smaakcombinaties en verfijnde pairings.

16 x lekker eten en genieten van SAIL 2025

7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!