NENI Amsterdam: één en één is drie

NENI verbindt de Mediterranee met Amsterdam door het samenbrengen van mensen, diverse en verrassende combinaties op tafel en een zonnige sfeer in het restaurant. B’tai Avon!

29 Sep 2021 China Choy

blogger Als kleindochter van de uitvinder van de Bamie-hap en eigenaar van een van de eerste Chinese restaurants in Nederland heeft ze de Aziatische eetcultuur van wieg uit meegekregen.

  • 29 Sep 2021

NENI Amsterdam: één en één is drie

NENI opende in 2009 haar eerste restaurant in Wenen, een unieke locatie op de Nashmarkt waar ik kennismaakte met hun keuken en de fijne ambiance van het knusse restaurant. Inmiddels heeft de familieonderneming restaurants op verschillende locaties in Europa en gélukkig ook in ons eigen Amsterdam. Het concept richt zich op de Oostmediterrane keuken, waar gerechten op tafel worden gezet die bereid worden uit een mix van culinaire invloeden. Het gezamenlijk tafelen, waarbij het delen van gerechten centraal staat, brengt samen en verbindt.

NENI: Mediterraan Amsterdam


NENI is gevestigd in de charmante, voormalige, Citroëngarage aan het Stadionplein. Het pand heeft van origine een monumentaal karakter met een praktische en ruime insteek afkomstig van haar vorige bewoner. De grootte van het pand verandert echter in een intieme fijne sfeer zodra je binnenstapt. Een foodmarkt-achtige uitstraling, alsof je je weer even begeeft op die gezellige Oostenrijkse Nashmarkt. Onder het licht van lampionnetjes, staan de net opgedekte tafels die zijn geplaatst rondom de centraal gelegen open keuken en klinkt de relaxte muziek. Goede akoestiek maakt de fijne ambiance compleet.

B’tai Avon!


De charme zet zich voort in de hartelijke opgewektheid van onze gastheer. Hij vertelt ons vol enthousiasme over het shared dining menu dat is opgedeeld in plant based, from the sea en from the farm. Ook biedt de kaart Chef’s menu aan, een gebalanceerde mix van een beetje van alledrie. Wij kiezen het Balagan menu dat “sympathieke chaos” betekent, passend bij zowel het concept als de variatie in de keuken. 

Zo begonnen we aan een diverse en vol gedekte tafel mezze uit de plant based kant van de kaart. Centraal stond het heerlijk zelfgebakken zuurdesembrood en de pita’s uit eigen oven. Daarbij gestoomde broccoli met een goede bite, een crunch van amandelen in combinatie met yoghurt en citroenzest. Heerlijk fris. Sabich, een rokerig gebrande aubergine, geserveerd met een licht pittige mango saus, een zachtgekookt eitje en een frisse tomatensalsa, waarbij alle smaken in een perfecte balans samen komen. Dit is de ultieme aanrader voor iedere bezoeker. De niet zo klassieke falafel, bestaande uit kikkererwten en popcorn, is precies zoals die zou moeten zijn: crispy van buiten, maar nog zacht en bijna romig van binnen. De bijpassende dip, met verrassende Aziatische twist van koriander, chili, gember, limoen en tahin, is niet alleen opgegaan aan de falafel, maar leende zich ook goed als pita-dip.

Aubergine: de held van de avond

De volgende gang bestond uit grotere gerechten, in combinatie van plant, sea en farm. Uit de zee aten wij malse en goed vettige octopus met aardappeltjes en een dragon aïoli: een goede combi tussen volle en frisse smaken. Daarbij rijk gekruide en malse kippendijstukjes in een romige curry saus geserveerd met groenten, kikkererwten en verfrissend goed gezuurd uitje. De signature dish bewees echter dat de aubergine de uitblinker was. Naast de sabich die wij vooraf al schoon op hadden, was de caramelized eggplant de ster van de hoofdgerechten. Ook hier had de aubergine een oosterse twist op basis van harissa, rode ui, sesam en koriander die werd geserveerd met Japanse rijst. 

Alhoewel er op smaken niets is aan te merken, was de hoeveelheid aan brood, aardappelen, kikkererwten en rijst in het gehele menu overdadig, vooral voor tafelgangers zoals wij die zich niet kunnen inhouden. 

Zoet, zoeter, zoetst


Opnieuw voor het dessert stond er een tafel vol passende lekkernijen voor onze neus, zoals sesam-ijs met dadelsiroop en geroosterde pecannootjes, knapperig gebakken kadayif, een kokospudding met rozenstroop en een citrus pavlova met licht zoete room. Het ene dessert was zoeter dan het andere en zo was er voor ieder wat wils. 

NENI verbindt de Mediterranee met Amsterdam door het samenbrengen van mensen, diverse en verrassende combinaties op tafel en een zonnige sfeer in het restaurant. B’tai Avon!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
NENI Amsterdam maakt belofte meer dan waar

Intiem en gastvrij, NENI verovert nu ook Amsterdam met haar oost-mediterrane cuisine in de oude citroën-garage.

Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.