Hoewel kreten als ‘vrouwen horen in de keuken’ tegenwoordig nog steeds door bepaalde figuren worden rondgestrooid, komt daar weinig van terecht. Tenminste, in professionele keukens. Het overgrote deel van de chefs, sommeliers en horecaondernemers is man. Vrouwen zijn echter net zo capabel natuurlijk, daarom zetten wij er een stel in een welverdiende spotlight.
Caffè Toscanini is inmiddels een bekende naam in de Amsterdamse horecawereld. Al ruim dertig jaar bestaat dit Italiaanse restaurant. Susan van der Sande heeft zich de afgelopen zes jaar die zich binnen het bedrijf opgewerkt tot manager. In het tweede deel van deze serie laten wij haar aan het woord over haar horecaervaring en de nieuwe plannen van Caffè Toscanini.
Timing
“Horeca was altijd een bijbaantje.” Voordat Susan in de horecawereld belandde, was ze yogadocent. Een totaal andere richting. Daarnaast werkte ze bij restaurant Daalder, tegenover haar huidige werkplek, en daarom een frequent bezochte plek door de toenmalige chef van Toscanini. “Hij zag mij altijd staan achter de koffiemachine, en hij dacht ‘ja dat meisje moet eigenlijk gewoon bij ons komen werken’.” Toevallig had Susan net besloten dat ze haar horeca bijbaan serieuzer wilde nemen. De timing was perfect, en Caffè Toscanini was een mooie kans. “Ik vond Toscanini altijd al een mooie zaak, iets heel gaafs. Toen heb ik dus de overstap gemaakt: van de ene kant van de straat naar de andere kant.”
Susan mag dan meer toevallig in het vak gerold zijn, ze weet nog goed dat ze al jong door de horeca gefascineerd was. “Mijn tante werkte vroeger bij Hans en Grietje, bij het Leidseplein. Als klein meisje zat ik daar aan de bar en was ik altijd wel heel geïntrigeerd hoe zij daar dan de glazen omspoelde en hoe de vrouwen dan met de dienbladen liepen.” Zelf heeft ze dan ook altijd in de bediening gewerkt, in plaats van in de keuken. “De gezelligheid is het leukste, de interactie met gasten. Het mensen blij maken met lekker eten en drinken.” Precies op dit moment klinkt er een klaterende lach, afkomstig van een van de dames in de open keuken. De gezelligheid is te voelen.
Ellebogen
Caffè Toscanini zelf past toevallig mooi in deze serie aangezien het is opgezet door een vrouw: Maud Moody. Het team van het restaurant is dan ook altijd vrij gemixt geweest. Binnenkort komt er naast het restaurant een winkel bij, waarvan Madina Mamedova de bakkerij zal gaan runnen. Zij maakte al eerder carrière bij Toscanini. Daarnaast staan er nu veelal vrouwen aan het roer bij Toscanini en naast de mannelijke chef en sous-chef ook in de keuken. “Toen de positie van assistent-manager vrijkwam heb ik me naar boven geëlleboogd,” vertelt Susan. Het is niet voor niets dat ze binnen zes jaar deze positie heeft bereikt, dat vereist hard werk. Van de drie managers zij er nu twee vrouwelijk. “We hebben altijd redelijk veel vrouwen in de keuken gehad, en dat is nog steeds zo. Maar wat vooral de afgelopen jaren is veranderd, is dat het hele management nu eigenlijk vrouwelijk is.”
“Je merkt wel dat de horeca best wel man-gedomineerd is. Ik was toevallig laatst bij een wijnproeverij en daar waren zo’n vier vrouwen en twintig mannen.” Toch snapt ze het wel, die uiteenlopende getallen. “Als je als vrouw moeder wordt, wil je liever meer thuis zijn. Mannen gaan dan toch makkelijker nog ’s avonds werken. Althans, zo lijkt het.” Voorlopig blijft Susan zelf wel bij Caffè Toscanini hangen. “Ik ben nu natuurlijk sinds kort manager. En we gaan voor het eerst open voor lunch, er komt ook een nieuwe winkel bij. Het wordt een nieuwe baan bij een bestaand bedrijf.” Als Susan praat over de nieuwe plannen van het restaurant kan je zien dat ze veel liefde heeft voor haar vak. “Het is spannend, we bestaan alweer bijna 34 jaar, en nu moet alles opeens anders. Het is een uitdaging en dat maakt het ook wel weer echt leuk. Ik werk hier nu zes en een half jaar maar ik zit niet in een sleur, ik leer nog steeds heel veel nieuwe dingen.”