SAAM, het restaurant van de Zuid Afrikaans/Nederlandse topchef Margot Janse (The Tasting Room) samen met Koen van der Plas (ex Inter Scaldes), Max van Bockel (ex Rijks), Jasper Hermans (ex Aan de Poel) en Thomas Kooijman (ex Mos en Bar Alt) opent komende week aan de Amstelzijde bij Ouderkerk/Amstelveen. De Buik van Amsterdam stelde aan de vooravond van de opening Margot Janse vijf vragen.
Op de foto: Margo met chefs Thomas (links) en Jasper (midden)
Kun je iets vertellen over de kookstijl van SAAM en wat wordt jouw invloed daarop?
Vooral geen 'hooters en toeters' heb ik vanaf het begin gezegd. En daar zijn we het allemaal over eens; super kwaliteit in producten, technieken, mensen en gastvrijheid. Eerlijke en pure Nederlandse ingrediënten, gecombineerd met spannende Zuid Afrikaanse flavours op een relaxte manier.
Kunnen we Margot Janse met regelmaat ontmoeten en achter het fornuis zien bij SAAM?
Ik ben zeker vier keer per jaar voor 2 weken ‘live’ bij SAAM te vinden en houd daar tussenin natuurlijk ook nauw 'online' contact met het hele team. Als je kijkt naar de bezetting van SAAM dan is dit een dreamteam met een top bezetting in de keuken (3 topchef) en hetzelfde in dewijnservice.
Zoveel ego’s en dure krachten bij elkaar is dat werkbaar?
Het hele fijne is juist dat die ego's er niet zijn. We hebben allemaal voor SAAM gekozen omdat het een nieuw avontuur is waar we vooral samen bezig zijn met mooie gerechten en oprechte belevingen. We hebben enorm veel lol samen en leren continu van elkaar. Het team was eerder dit jaar een week in Zuid Afrika om de sfeer, smaken en geuren op te nemen. We hebben toen heel veel gedaan, er zijn zoveel kanten aan dit land, bovendien was die week heel goed voor de teamspirit en inspiratie.
Komen er echte ‘Margot Janse’ klassiekers op het menu?
Het is al meer dan 5 jaar geleden dat ik The Tasting Room at Le Quartier Francais heb verlaten en SAAM is een nieuw hoofdstuk van ons allemaal samen. Mijn invloed is hier vooral de Zuid-Afrika inspiratie met de inheemse ingrediënten en smaken. Jasper en Thomas hebben mij ook meegenomen op een tour in Nederland, deels geïnspireerd door wat we in Zuid-Afrika hebben geproefd en gezien, hier heb ik ook geweldige Nederlandse producten ontdekt. Voor mij zeker allemaal nieuw en daar zijn we samen mee aan de slag gegaan.
Wat vindt u van het niveau van koken in Amsterdam?
Wat ik heb gezien en geproefd is het hier allemaal top, van hoge kwaliteit en eigenzinnig. Daar wil ik ook zeker meer van gaan genieten, als ik in Nederland ben. Maar we gaan nu eerst met SAAM aan de slag.
SAAM opent vanaf 17 november voorlopig alleen voor diner