Daar was het opeens. Weer een koffiezaak in de Pijp. Na twee keer een nieuwe Wakuli, een Badeta en een Kaldi eindelijk eens geen keten. Ahmad Alshikh had altijd al de wens om een eigen koffiezaak te beginnen. Maar pas na zijn werk als barista-trainer en koffiebrander werd het echt tijd voor zijn eigen zaak. En die heeft hij gevonden net buiten de drukte van de Pijp aan het Van der Helstplein. De Buik dronk een fijne filter en sprak met Ahmad over zijn ‘koffie’ verleden en de toekomst met het koffielab.
Elevate

Dat is het motto van Ahmad. Verbeter jezelf en leer. Na een Universitaire Agrarische opleiding kwam hij zo’n 9 jaar geleden in Nederland en vond in de koffie zijn nieuwe passie. Via Moyee Coffee, Vermaat, De Koffie Academie en als koffierooster bij Keen in Utrecht leerde hij het vak en leerde hij daarna vele startende barista’s het vak.
Filter Lab

Lab is misschien een beetje overdreven naam, maar Ahmad neemt echt ruim de tijd voor je koffie. Van een espresso tot een flat white, met veel aandacht wordt je koffie bereid. Maar zijn echte passie is te vinden in de filters.
Hij heeft roulerend altijd wel meer dan 5 verschillende bonen voor de filterkoffie, die elke ochtend voor opening van de zaak worden getest. En geen batchbrew (zo’n grote filterpot), maar alles wordt ter plekke gemalen en zorgvuldig handmatig gezet op een van de drie filterstations. Van een gewassen Ethiopische Heirloom voor 5 euro tot het El Diamante Esperanza, het paradepaardje uit Costa Rica voor 12 euro. Het aanbod wisselt regelmatig.
Modern, zonder suiker

Je drinkt de koffie in het Lab met een moderne, beetje minimalistische, sfeer met zitjes voor en achterin. Probeer ook echt even de krukjes, ze lijken oncomfortabel maar zijn juist zeer comfortabel.
Suiker wordt hier niet geserveerd, er komt wel altijd een glas water bij de koffie, en laptops zijn niet welkom. Hier gaat het om de koffiebeleving en als je ervoor open staat kun je van Ahmed veel over koffie leren. Hij praat er graag over.
Binnenkort cocktails en barista training

Een van de voordelen van het pand aan het Van der Helstplein is dat er twee aparte ruimtes zijn en ook een alcoholvergunning. Nu is de ruimte voor het Lab open, maar Ahmad is van plan om in de andere ruimte barista trainingen te geven en cuppings te doen (proeven van verschillende bonen) en wie weet straks een avond openstelling waar hij cocktails gaat serveren op basis van koffie. Aan de receptuur wordt momenteel gewerkt.