Bij Elevate Coffee Lab wordt de filter altijd handgezet

Wij spraken met Ahmad van Elevate Coffee Lab over zijn ‘koffie’ verleden en de toekomst met het koffielab aan het Van der Helstplein in de Pijp.

28 Nov 2024 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Bij Elevate Coffee Lab wordt de filter altijd handgezet

Daar was het opeens. Weer een koffiezaak in de Pijp. Na twee keer een nieuwe Wakuli, een Badeta en een Kaldi eindelijk eens geen keten. Ahmad Alshikh had altijd al de wens om een eigen koffiezaak te beginnen. Maar pas na zijn werk als barista-trainer en koffiebrander werd het echt tijd voor zijn eigen zaak. En die heeft hij gevonden net buiten de drukte van de Pijp aan het Van der Helstplein. De Buik dronk een fijne filter en sprak met Ahmad over zijn ‘koffie’ verleden en de toekomst met het koffielab.

Elevate

Dat is het motto van Ahmad. Verbeter jezelf en leer. Na een Universitaire Agrarische opleiding kwam hij zo’n 9 jaar geleden in Nederland en vond in de koffie zijn nieuwe passie. Via Moyee Coffee, Vermaat, De Koffie Academie en als koffierooster bij Keen in Utrecht leerde hij het vak en leerde hij daarna vele startende barista’s het vak.

Filter Lab

Lab is misschien een beetje overdreven naam, maar Ahmad neemt echt ruim de tijd voor je koffie. Van een espresso tot een flat white, met veel aandacht wordt je koffie bereid. Maar zijn echte passie is te vinden in de filters

Hij heeft roulerend altijd wel meer dan 5 verschillende bonen voor de filterkoffie, die elke ochtend voor opening van de zaak worden getest. En geen batchbrew (zo’n grote filterpot), maar alles wordt ter plekke gemalen en zorgvuldig handmatig gezet op een van de drie filterstations. Van een gewassen Ethiopische Heirloom voor 5 euro tot het El Diamante Esperanza, het paradepaardje uit Costa Rica voor 12 euro. Het aanbod wisselt regelmatig.

Modern, zonder suiker

Je drinkt de koffie in het Lab met een moderne, beetje minimalistische, sfeer met zitjes voor en achterin. Probeer ook echt even de krukjes, ze lijken oncomfortabel maar zijn juist zeer comfortabel. 

Suiker wordt hier niet geserveerd, er komt wel altijd een glas water bij de koffie, en laptops zijn niet welkom. Hier gaat het om de koffiebeleving en als je ervoor open staat kun je van Ahmed veel over koffie leren. Hij praat er graag over.

Binnenkort cocktails en barista training

Een van de voordelen van het pand aan het Van der Helstplein is dat er twee aparte ruimtes zijn en ook een alcoholvergunning. Nu is de ruimte voor het Lab open, maar Ahmad is van plan om in de andere ruimte barista trainingen te geven en cuppings te doen (proeven van verschillende bonen) en wie weet straks een avond openstelling waar hij cocktails gaat serveren op basis van koffie. Aan de receptuur wordt momenteel gewerkt.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De 2025 favoriete nieuwkomer van de bloggers van de Buik - Veneur

Ook de bloggers van de Buik van Amsterdam hebben hun eigen favoriete nieuwkomer van 2025. De komende weken publiceren we de favoriet van een blogger.

Uit ons magazine: van de polder tot Sumatra - chefs over geur, herkomst en echte smaak

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Alan de Vries van Cru en Reza Permadi. Berempah.

Stem nu op jouw Amsterdamse Favoriete Nieuwkomer van 2025!

Het beste nieuwe restaurant van Amsterdam? Dat bepaal jij! Er kan nu gestemd worden op de Favoriete Nieuwkomer van 2025.