De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (augustus 2024)

Een rubriek op de Buik van Amsterdam met veel horecanieuws, achtergronden, duiding en aandacht voor mensen in de horeca. Dit keer over de maand augustus.

2 Sep 2024 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (augustus 2024)

Dit is onze maandelijks terugkerende rubriek op de Buik van Amsterdam met veel horecanieuws, achtergronden, duiding en aandacht voor mensen in de horeca. Dit zijn de Amsterdamse ontwikkelingen van het eind van de zomer van 2024. Lees snel mee wat er nog in augustus (en erna) allemaal gaat gebeuren.

​Horecanieuws op de Buik van Amsterdam

Samen met onze rubrieken over recente openingen (op Instagram, in onze nieuwsbrief en op onze site) is deze maandelijkse rubriek de plek om de ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca in de gaten te houden. Onderaan staan nog wat losse foto's van net geopende of nog te openen zaken.

Wij zullen deze lijst komende weken geregeld updaten.

​Liever voorjaar of najaar

Een bijzonder project: Over-Amstel aan de rustige kant van de Amstel, net buiten de ring

De zomerperiode is relatief rustig wat nieuwe openingen betreft wordt er gezegd.… Restaurateurs openen meestal in het voor- of najaar hun nieuwe zaken om maximaal te profiteren van de drukke perioden.

Ja ja, nou tegenwoordig is dat allemaal anders. Het lijkt erop dat er misschien een klein dipje in de nieuwe openingen zit, maar in Amsterdam opende de horeca ook de afgelopen zomer gewoon vrolijk door. Deze zomer worden er ook al nieuwe projecten gestart met het vizier op de feestdagen.

De Buik zit er bovenop en geeft je het lijstje van meer dan 35 recente openingen en kijkt vooruit naar u al 30 geplande nieuwe zaken dit najaar.

​Nieuws uit de Amsterdamse horeca

Helaas gaan er ook restaurants dicht. Onze vega-favoriet Yerba is gesloten. Het echtpaar van de zaak verhuist naar de Valencia regio om daar een nieuwe zaak te beginnen.

The Avocado Show is failliet verklaard maar de vestiging aan de Keizersgracht in Amsterdam blijft gelukkig open. Nando Italian Bistro is de nieuwe naam van het restaurant in Westervilla bij begraafplaats Vredenhof in West.

De chef van Stacks Diner gaat van 20-27 oktober zijn kookkunsten bij The Peligoni Club op het Griekse Zakynthos vertonen.

Jaimie van Heije, tegenwoordig de signature chef bij NEXT, kookt vanaf medio september in Fort Abcoude menu gebaseerd op de cultuur en natuur van Isley, het eiland bij Schotland waar het merk Laphroaig vandaan komt.

Jeroen Boone wordt de opvolger van Arnout van der Kolk (ex Baut) bij Jansz in het Pulitzer. Over Baut gesproken: Baut Backstage, een nieuwe pop-up, gaat open bij de Ziggo Dome.

De volgende trend na Frans en Italiaans staat voor de deur. Een heropleving van de Griekse restaurants maar dan met de klassieke keuken en mooie ingrediënten. Romios, de Griekse traiteur aan de Ceintuurbaan, is recent verbouwd tot Romios Taverna.

​38 x net geopend in en om Amsterdam (juli en augustus)


Starter bij Tewatashi

Massalia, het tweede project van chef Angelo Kremmydas aan het Beukenplein in Oost, heeft een menukaart met veel Griekse invloeden van dolmas tot loukoumades. Aan de overkant op het plein is met Leo een nieuw lid van de Familie Goudvisch geopend.

De Zingende Zwaan is het nieuwe eetcafé van de mannen achter Wijmpje Beukers. Met een beetje Britse styling en met verrassende luxe gerechten op de heel betaalbare kaart aan de Tweede Helmersstraat.

Christiaan Smit, het tweede restaurant van de mannen van Kikkie, in het oude De Twee Grieken in de Prinsenstraat 20 opende medio augustus en serveert een drie tot vijf gangen fixed menu. Café Freddy zit naast het Heinekenplein op de oude plek van gesloten Bistro Qlique en heeft een lekkere bruine kroeg sfeer en dit gerechten inclusief een daghap.

Er lijkt geen einde te komen aan de openingen van koffiezaken. Joki heeft een tweede vestiging geopend aan de Clerqstraat in Oud-West. Cafecito opende maar liefst twee zaken, eentje in Oost op de hoek van de Linneausstraat en de Transvaalkade en in een hoekpand aan de Van Oldenbarneveldtstraat in West.

Ook Wakuli knalt door. Ze hebben in no-time het oude pand van Grapedistrict aan de Van Wou omgebouwd tot een fris blauwe nieuwe vestiging. De nieuwe koffiezaak Goodnews, dat een beetje voelt als het Britse antwoord op Starbucks, opende aan de Ferdinand Bolstraat 51. 

Sam’s Koffie, bekend uit West, opende een tweede zaak in Noord in het pand Vanmokum aan de Meeuwenlaan. De Mexicaanse koffie- en lunchspot Café Tepoz is open aan de Van Woustraat 91 met ontbijt taco’s, fijne tostadas en specialty koffie.

Tewatashi Sushi opende medio augustus soft in het oude pand van 101Gowrie aan de Govert Flinckstraat in de Pijp. Het thema hier is interactie en delen van kennis over de Japanse keuken. In een intieme setting (12 couverts) serveert de Japanse chef 15 kleine creatieve gerechtjes voor een hele schappelijke prijs. Een paar dagen per week serveert Tewatashi overdag een echte traditionele Japanse theeceremonie.

Mr. Sam, aan de Amstelveenseweg bij het Olympiaplein, heropende na een lange verbouwing. Datzelfde onderging de Tulp aan het Heinekenplein, dat transformeerde in een all day eetcafé met leuke bar.

Mondi heropende in het, door Piet Boon compleet gerestylde, College Hotel met de spannende Frans/Caribische keuken. Lees hier ons verhaal.

Little C, met de echte Cambodjaanse keuken van chef Sisi Sim, opent in de Jordaan. De zaak niet verwarren met de prijswinnende architectonische buurt in Rotterdam, onder dezelfde naam. North East Kitchen met aandacht voor de keuken van Noord-Oost China opende bij het Heinekenplein.

Wok to Walk heeft nu (eindelijk) een vestiging geopend in de Pijp waar je ook de maaltijd zittend kunt nuttigen.

Het knusse Demetra van chef Andrea Impiccini opende aan de Korte Reguliersdwarsstraat met de moderne Italiaanse keuken en bijzondere pizza’s.

Bar Baggerbeest (what’s in a name) biedt een podium voor beginnende artiesten in de nieuwe Sluisbuurt met lekkere drankjes en steenovenpizza's. Roezemoes, een all-day restaurant van pannenkoeken tot biefstuk, is open in Winkelcentrum Boven ’t Y in Noord.

Eindelijk is ook de tweede vestiging van Blin Queen open in het compleet gerestylde oude pand van The Barley Room aan de Oranje Vrijstaatkade in Oostpoort.
George Deli opende in het oude Karaat in de Houthavens inclusief een koffiebar. Het oude CoffeeRoastery aan de Van Der Hoopstraat is in tropische sferen omgebouwd tot Café Caribe.

Mi Ami is een samenwerking van Plan West en Tapmarin met een geweldig houten terras in de Admiralengracht. Kantina Greca, een Griekse deli voor koffie en gyros, opende aan de Ceintuurbaan 228 in de Pijp.

Chefkok Kevin Kearney opende om de hoek van zijn Stacks aan de De Clercqstraat zijn eigen Stacks Deli. Café Warung Pas is een niet te missen Indonesisch eethuis in het oude Sexyland bij de pont afvaart aan de Noordwal in Noord.

De Oedipus Brouwerij, ze noemen het zelf Oedipus Craft Space, inclusief Beefchief en Brewbar, verhuisde naar de Schaafstraat in Noord, zo’n beetje tegenover Coba. De eigenaren van Barlotta openen om de hoek bij de Czaar Peter Charcuteria een charcuterie en pastabar. In Cruquius aan de Amsterdam Rijnkanaalkade opende de tweede vestiging van CanCanteen.

Ook de broodrevolutie gaat nog steeds door. Fort Negen opende (eindelijk) haar Sandwich Bar aan de Jan Eef waar je een heerlijk platbrood met viskebab kan eten maar ook een ‘simpele’ tosti of een wentelteefje. Binnenkort gaan we even proeven. The Dough Studio van Pizza Project opende in aan de Eerste Oosterparkstraat met zowel warme als koude echte Schiacciata sandwiches. BunBun, de kleinste bakker van Amsterdam, van het dynamische patisserie duo Wouter & Toon opende op de Prinsengracht 16.

Door226 is een secret (fine) dining experience waar je sinds afgelopen maand mee kunt bellen om op een geheime plek te reserveren voor een 6-gangen menu.

De oude boerderij van Over-Amstel aan de stille kant van de Amstel tussen Amsterdam en Ouderkerk is aangekocht door het echtpaar achter het Zuid-Afrikaanse Babylon’s Toren en is verbouwd tot een actieve boerderij met kaasmakerij, boutique bed & breakfast en restaurant. Het farm-to-fork restaurant draait voorlopig proef met ontbijt en lunch en serveert gerechten met zo veel mogelijk producten van eigen boerderij. Vanaf eind september gaan ze ook open voor diner.

​30 x binnenkort open in en om in Amsterdam


De tweede broodboetiek van Mas

Maud wordt een nieuw eetcafé van Manuel Broekman en Tijn Verstappen (ook Pepito) in een hoekpand aan de Bilderdijkstraat 205. Aan het Van Limburg Stirumplein opent Verstappen zijn volgende Pazzi in het oude Stevig van Douwe Bob. Samuels wordt een all-day restaurant, van koffie tot cocktails, over twee etages aan de Tweede Jan Steenstraat in de Pijp.

Bij Caffé Combo, met een Mediterraans-Aziatische keuken, aan de Amstelveenseweg wordt nog hard gewerkt. Biscuit Baby dat altijd op dinsdag hun oude zaak Flora Taqueria tot leven wekte met een Taco Tuesday, wordt weer een taqueria: Camino Taqueria. De locatie blijft dezelfde aan de Kinkerstraat, soft opening eind augustus.

De stroom van openingen van specialty koffiezaken gewoon door, zoals jullie ook hierboven al hebben kunnen lezen. Ook Badeta (nu twee vestigingen) heeft nieuwe plannen. Aan het begin van de Van Woustraat, net voorbij de ingang van de Albert Cuyp, openen zij binnenkort hun derde vestiging.

Artsy Avenue komt vanuit Groningen naar de Nassaukade in Amsterdam met een concept van koffie en beschilderen van keramiek. Kim en Freek gaan een moderne koffiebar openen aan het Van der Helstplein 10. In het winkelcentrum Gelderlandplein wordt de Coffee Company omgebouwd tot een nieuwe koffiebar van Coffeehouse

Na de Van Wou opent Wakuli binnenkort ook een nieuwe koffiezaak tegenover de ingang van Dirk op de hoek met de Jacob van Campenstraat. Er gaan meer empanada-zaken komen, in september opent Minita de deuren aan de Haarlemmerdijk 113.

Er wordt ook druk gewerkt aan Cheesecake Project van de Spaanse vrienden Juan & Javi, die met hun passie voor Baskische stijl cheesecakes gaan verkopen aan de Laurierstraat 160 in de Jordaan. Mas opent een twee broodboetiek in het oude hoekpand van Rum Baba aan de Pretoriusstraat. Louf, voorheen Loof, opent in het laatste kwartaal van dit jaar een tweede vestiging in West aan de Wittenkade, ook de vestiging op de Bilderdijkstraat heeft de naam Louf gekregen.

Kenneh wordt het eerste Frans/West-Afrikaanse fine dining restaurant in het oude pand van V-Corner aan de Nassaukade. Cue Amsterdam, van de mannen achter het gesloten VanderVeen, is deze zomer druk aan het pop-uppen bij De Lindenhoff in Baambrugge en gaan eind september open aan de Utrechtsestraat 30. 

Sol e Luna, van ontbijt tot tapas en cocktails, komt in de oude locatie van Miss G’s in de Ferdinand Bolstraat. Nog meer Mexicaans nieuws: naast Coba opent Tula, van dezelfde eigenaar, met overdag koffie en concha’s (Mexicaanse zoete broodjes) en in de avond een uitgebreide drankenkaart.

Ook nog steeds op de planning staat de opening van de all-day cocktailbar Shakerato aan de Stadhouderskade, waar Erik van Beek gaat samenwerken met drie Internationale top cocktailshakers.

Franggo opent een derde vestiging nu in Oost aan het Javaplein 35 waar voorheen de Superette zat. Fat Phill’s opent in de Kinkerstraat de derde locatie in Amsterdam. Voor concert en voetbalbezoekers komt er deze maand een speciale pop up van Baut; Backstage bij de Ziggo Dome

Bij het nieuwe Boutique-hotel The Diamond op de hoek van het Leidseplein opent als eerste de geheel vernieuwde Grand Café Heineken Hoek na de zomer. Daarna volgen het Steakhouse en het fine dining restaurant Limar, dat ook een podium wordt voor reizende chefs. 

Nog meer ‘restaurant in hotel’ nieuws. In het Maritim Hotel net achter Overhoeks gaan maar liefst drie restaurants open: Wiener Café met Alpen Specialiteiten als schnitzel, sachertorte en fondue, Kazue (Aziatisch) en het fine dining Restaurant Noord met rooftopbar. De opening staat gepland voor het najaar.

De openingen van de ultieme luxe restaurants gaan ook gewoon door. In het oude Sumo aan het Leidseplein opent het high-end Aziatisch restaurant Lou Lou Chen met een 360-graden bar over twee verdiepingen.

Buiten Amsterdam openen de mannen van Aan de Poel eindelijk een tweede zaak. In het oude centrum van Amstelveen komt hun toegankelijke bistro met lekkere wijnen, genaamd Toost.

Extra foto's

Hierbij nog wat foto's van net geopende en binnenkort te openen zaken in Amsterdam voor de liefhebbers.


Demetra


Wakuli

Good news

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (juli 2024)

Een rubriek op de Buik van Amsterdam met veel horecanieuws, achtergronden, duiding en aandacht voor mensen in de horeca. Dit keer over de maand juli.

In de rollercoaster van Roest

Jef van den Hout en Maarten de Vries zijn na De Willem aan een nieuwe uitdaging begonnen met Roest. De Buik spreekt ze over hun ervaringen en plannen.

Onze Kerstlijst 2025 voor de vroege vogels

Voor de vroege vogels hebben we wel alvast een lijstje met restaurants die met Kerst zijn geopend, voor als je op zoek bent naar een leuk restaurant.