Dit is editie nummer 7 van onze maandelijkse rubriek op de Buik met alle actuele horeca ontwikkelingen van Amsterdam. Samen met onze rubrieken over recente openingen (op Instagram, in onze nieuwsbrief en op onze site) is deze maandelijkse rubriek de plek om de ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca in de gaten te houden. Dit is de laatste rubriek voor de vakantie. Eind augustus begin september komen we weer bij jullie terug met het nieuws voor de tweede helft van het jaar.
Check ook vooral onze agenda, want nergens gebeurt zoveel in tijdelijke vorm, zoals chefs collabs, pop-ups, foodfestivals, wine tastings en meer, als in Amsterdam.
Nieuws uit de Amsterdamse horeca op de Buik van Amsterdam
Voor het meest recente nieuws over wat er opent in de Amsterdamse horeca moet je bij de Buik zijn. Wij bieden elke maand (behalve deze zomer) een lange update, elke een week een nieuwe zaak (zoals deze of deze) op de site en op Instagram en brengen altijd nog nieuws in onze nieuwsbrief (inschrijven kan onderaan de pagina) en hebben insider tips in de Buik Magazine (net uit) en via de premium nieuwsbrief van Club de Buik.
Maar eerst hieronder eerst onze maandelijkse update. Zo vlak voor (in?) de zomer toch nog veel nieuws in en om Amsterdam. Met 9 nieuwtjes, 7 zaken buiten de ring, 24 recente openingen en 13 zaken die binnenkort openen.
9 x een beetje nieuw(s)

Beulings heeft met BVeulings in juli een speciale zomer setting met een tapasbar, een klein menu en mooie Spaanse wijnen per glas. Tim van der Molen is flink aan de slag met Nikotin, het gerucht gaat dat zijn voormalige partner Simon Witmar iets gaat starten in de J.P Heijestraat in West. Sowieso wordt de ‘JP Heije' steeds leuker.
Twee jonge Franse chefs runnen ’s avonds in Maracuya in diezelfde JP Heije’ hun Tafel 89 (van donderdag - zaterdag), met een heel leuk menu en bijzondere (Franse) wijnen. Over West gesproken de mannen van Binnenvisser gaan zich ontfermen over het lunchroom Wilhelmina aan de eerste Helmersstraat.
Pasta e Basta gaat deze zomer verbouwd worden. Het altijd leuke Bistrot des Alpes is verhuisd van de Utrechtsedwarsstraat naar een leuk pand met terras aan de Hobbemakade. Binnenkort doen we daar even een bezoekje. In het oude pand gaat mogelijk een heel leuk nieuw Italiaans concept komen. We houden jullie natuurlijk op de hoogte.
Peter Lute gaat de panden waar Fetevis is gevestigd in Ouderkerk/Amstelveen verkopen en vervolgens een nieuwe zaak ergens in de stad openen. Nog even heet van de pers: de ondernemers achter Tewatashi hebben recent Fou Fow Ramen aan de Van Wou overgenomen. We houden jullie op de hoogte wat er gaat gebeuren.
8 x nieuws net buiten de ring

Lars Schaap van het sterrenrestaurant Lars Amsterdam* in de Houthavens is met zijn tweede zaak bezig. Zijn all day bistro Cachet opent ergens in het laatste kwartaal van dit jaar in Badhoevedorp. Rust Wat by Sidney Schutte (chef van Spectrum*** en voorheen Café Cliché) is geopend in Blaricum.
Ron Blaauw heeft een take-way Gastrobar Toko geopend in het pand van Loogman Tanken & Wassen in Aalsmeer. In het oude pand van Olivijn in Haarlem opent het team achter Frenchie Hotel Lazarus en Bar Bowie.
De oude chef van Olivijn*, Menno Post gaat zich bemoeien met restaurant The Blonde in het Blendin Hotel Bloemendaal. In Bloemendaal staat nog meer te gebeuren. Bar Bleecker opent aan de Bloemendaalseweg en aan diezelfde weg is recent ook de tweede vestiging van Le Petit Café geopend.
In het monumentale pand aan de Dreefweg in Haarlem waar voorheen La Place zat opent eind deze maand
Restaurant Comer
, elke dag open van ontbijt tot diner en met een royaal terras
24 x net geopend

Kaagman & Kortekaas is terug naar hun nieuwe geheel verbouwde locatie aan de Sint Nicolaasstraat met de open keuken centraal in het pand en een heuse inloop wijnkelder. We gaan snel even kijken. The Coffee Vondelpark brengt de puurheid van de beste Braziliaanse koffie met het perfectionisme van Japan aan de Eerste Constantijn Huygensstraat.
Café Vertigo is open aan het Vondelpark op de oude locatie van Park Zuid. Met veel Spritzen en een leuke all-day kaart op natuurlijk het mooiste terras van het park. Café Coos, een cafe met ode aan opa Coos, is open aan het Kwakersplein met oud-Hollandse klassiekers van ontbijt tot lunch. Chef Tim van der Molen, ex Coulisse, knalt behoorlijk door met het nieuwe Nikotin. Lees hier ons recente verhaal.
Ook Nooch aan de Kinkerstraat krijgt een make-over. The Marlin Bar opende afgelopen maand met een nieuwe leuke en luxe spot aan de Van Baerlestraat met veel cocktails en vis in de hoofdrol. Randy Karman, de voormalig chef van The White Room*, opende Renvy in de Garden Room van het Andaz Hotel.
Ook de mannen van Bisous zijn toe aan een tweede zaak. Uitgevoerd in opvallend geel is recent Salut geopend in het oude Thrill Grill in de Pijp. Nate, overdag koffie en in de avond cocktails, is geopend in het oude Brug 34 aan de Utrechtsestraat.
Ama is een nieuw en heel betaalbaar Georgisch restaurant in de Jordaan met de originele smaken van Georgie zoals natuurlijk de klassieker kinkhali op de kaart en veel geweldige orange-wijnen en wijnen uit Oost-Europa. A/Cafe is open aan de Nieuwendijk met poffertjes en koffie.
Tamariya serveert Komeko, de Japanse glutenvrije rijstdonuts aan de Overtoom. In het oude pand van KiD aan de Ruysdaelkade is Omahe geopend, een Indonesische brasserie. Marokkaans ontbijt vind je sinds kort bij Ftor aan het Buikslotenrplein. Op een van de gezelligste hoekjes van de stad in de Zocherstraat, vlakbij het Vondelpark, opende Café Conrad met echte pretzels en het brood van Bakkerij Ulmus. IJsatelier is een nieuwe ijssalon aan het Osdorpplein.
Coffee & Coconuts is omgedoopt in Café Restaurant Ceintuur Theater. Bakkie & Broodje , need we say more, is open aan het Mercatorplein. Café Vlaming heeft de plek ingenomen van Alex + Pinard op de Dappermarkt met een ‘niks-aan-de-hand’ kaart van 10 uur in de ochtend tot diner.
Uncle Wang is een nieuwe zaak met bao, dumpling en wonton aan de Valkenburgerstraat. Ga je voor budgetdrinken dat is Café Petit Prix je nieuwe adres aan het Amstel, met hele schappelijke prijsjes voor bier en mixdranken.
Aden’s Viennoiserie is open voor koffie en patisserie aan de Burgemeester de Vlughtlaan in Nieuw-West. Aan de Hugo de Grootstraat opende Maison Champenoise met high-end saucijzenbroodjes.
15 x binnenkort open

WC-bar, een pop-up wijnbar & club gaat vanaf september open in de Czaar Peterstraat. Café Bica is onderdeel van de Bam Boa familie en opent einde zomer in het oude pand van Kees aan de Weesperzijde. Jesse Franzen heeft Restaurant Oud-Zuid aan de Johannes Verhulststraat overgenomen en hoopt rond augustus/september na een grondige verbouwing te heropenen.
Walhalla heeft de nieuwe brouwerij aan de Asterweg geopend, maar de brewpub laat nog even op zich wachten. Taal Coffee gaat een nieuwe koers varen en heropent binnenkort aan het JJ Cremerplein. Bij zowel Toet, de tweede van Troef, als Blik, het nieuwe restaurant van Tijn Verstrappen samen met topchef Jacob Jan Boerma in het oude Lion Noir, worden stappen gemaakt. Blik start eind augustus met proefeten en Toet niet zoveel later. We zijn erbij!
Aan Restober No Nonsense aan de Geldersekade wordt eindelijk gewerkt, de opening wordt in oktober verwacht. De mannen achter Oma Letje en Miss Scarlett is druk bezig met crowdfuning voor hun nieuwe project Café Pigalle in Zuid-Oost.
Het oude Golden Tulip hotel aan het Oosterpark wordt momenteel verbouwd tot Hotel V Oosterpark by Conscious en Supper gaat het restaurant, cafe en cocktailbar genaamd Orchid House, dat in september verwacht te openen, vormgeven. Club Birdies wordt de grootste indoor golfbaan van de Benelux, met een (wijn)bar en restaurant met open vuur in het Schinkelbuurt.
Nog meer ’Schinkelbuurt’ nieuws, ook de mannen achter Vooges aan ’t IJ gaan daar Bar Staal openen. Het bedrijf achter Heemelrijck en Nostra Gigi gaat aan het Marie Heinekenplein samen met chef Victor Glas een Spaans georiënteerd restaurant Mesa Mesa openen.
Het pand van Le Perron aan de Middenweg wordt momenteel verbouwd tot de tweede vestiging van de Deense koffieketen Hagen, de bedoeling is dat ze begin augustus openen. De beroemde cake uit Bordeaux krijgt in het centrum een eigen winkel. Les Petits Caneles opent deze zomer.