De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (mei 2024)

Een nieuwe, maandelijks terugkerende, rubriek op de Buik van Amsterdam met veel horecanieuws, achtergronden, duiding en aandacht voor mensen in de horeca.

3 Mei 2024 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (mei 2024)

Een nieuwe, maandelijks terugkerende, rubriek op de Buik van Amsterdam met veel horecanieuws, achtergronden, duiding en aandacht voor mensen in de horeca. Samen met onze rubrieken over recente openingen (op Instagram, in onze nieuwsbrief en op onze site) wordt dit de plek om de ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca in de gaten te houden. Lees snel mee wat er in mei (en erna) allemaal gaat gebeuren.

​Nieuws uit de Amsterdamse horeca op de Buik van Amsterdam

Het lijkt allemaal weer feest te zijn in de Amsterdamse horeca: veel drukke terrassen, nieuwe zaken die openen en ook lijkt de gekte op de arbeidsmarkt voorbij. De Buik publiceert elke maandag (op ons Instagram account) en elke maand (hier op de site en in onze nieuwsbrief) de recent geopende zaken en nu geven we je ook weer een blik in de toekomst met tegelijk wat horecanieuws. Welke zaken openen, wie wisselt van baan en wat zien we nog meer ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca. De Buik praat je bij.

​Wisselingen van concept en naam


Finedining heeft het moeilijk in Nederland en ook in Amsterdam. Zo laat Auberge het dure à-la-carte menu los en serveert alleen nog een heel betaalbaar menu van 3 gangen €38 of 4 gangen voor €53. Deze week zet Felperlaan een streep onder hun finedining en komt met een toegankelijk menu, eveneens à-la-carte en ook leuk voor de kids. 

Een de de Amsterdams icoon, De Gouden Reaal, in handen van de familie Caron, verandert van naam en chef. Tannay, genoemd naar de appellatie in Bourgogne van de vader van de nieuwe chef Thomas Demuth is gestart vanaf eind april op hetzelfde adres. Café Simon de Wit in Noord stopt ermee en was afgelopen weekend voor het laatst geopend.

​Binnen- en buitenprijzen zoals in Parijs?

Onze lieftallige gemeente liet de aanslagen over 2023 (achteraf - dus niets meer aan te doen), zonder vooraankondiging, op de mat van alle zaken met een terras in Amsterdam vallen. Soms viel een aanslag wel drie keer zo hoog uit en moest een restaurant voor een bankje voor de deur waar alleen het eigen personeel soms even zit uit te puffen ruim 300 euro afrekenen.

Voor veel ondernemers een hard gelag en het kan niet anders dan dat we dit ook weer zien doorwerken in de prijzen. Misschien wel in de vorm van aparte ‘binnen’ en ‘buiten’ prijzen zoals in Parijs.

​Nieuwe banen

Naduah Bronsveld, misschien wel de leukste sommelier van Amsterdam, is begonnen als sommelier bij Aan de Poel** in Amstelveen. Terwijl de sommelier van Restaurant Bridges, Roos Stevens, de nieuwe maître is geworden bij Flore**. Chefkok Joep Hermans verliet Bar du Champagne om zijn eigen zaak, Badcuyp, aan de Albert Cuypmarkt te starten.

Next (NDSM) heeft met Jaimie van Heije een nieuwe top signature chef binnen. Helaas vertrekt naamgeefster Nina Olsson bij haar Chez Nina om nieuwe avonturen aan te gaan.

​Meer dan 20 geplande openingen nog voor de zomer

Badcuyp, de zaak van Martin Nes, Tobias Kuijt en Joep Hermans opent begin mei. Bisous met een oogverblindend design en glamour van een internationale top interieurontwerper heeft eind mei de officiële opening.

Maud is het nieuwe eetcafé van Manuel Broekman vlakbij zijn andere zaak Pepito. Margo’s veganbakkerij opent de tweede zaak aan het Bellamyplein in West. In die categorie past ook de opening van de tweede zaak van Wolf Bakery aan de Rozengracht.

Marseille wordt de tweede zaak van Angelo Kremmydas (Gitane) aan het Beukenplein in Oost geplande opening ergens in juni. Noorderlicht mag door, vanaf mei met een tijdelijk paviljoen en volgend jaar met een hele nieuwe behuizing.

Café Cenc is de plaatsvervanger van Bambino, van dezelfde eigenaren als Bar Parry en Balthazar’s Keuken. Caffé Combo wordt de nieuwe zaak in plaats van The Ugly Duck aan de Amstelveenseweg.

Café Rooie Nelis gaat Café Pierewaaier worden; een leuke stedelijke buurtkroeg. De opening van Miznon, het Internationale Mediterraanse streetfood concept, aan de Ferdinand Bolstraat lijkt allemaal veel langer te duren dan verwacht.

Paik’s Noodle, met het beste van de Chinese en Koreaanse keuken gecombineerd, heeft aangekondigd een zaak aan het Rokin te gaan openen. VanderVeen komt terug. Ergens in het centrum, waar weten we nog niet precies maar we houden jullie op de hoogte.

Een echt Amsterdams horeca icoon stopt en het pand gaat in andere handen: Wijnbar Boelen, een van de eerste wijnbars in Amsterdam, sluit na 24 jaar de deuren en wordt door Cas Jansen (Venster 33) verbouwd tot Bar Maeve dat in mei opent.

Na vertrek van A Beautiful Mess uit het Manor Hotel neemt Restaurant R de plek naast de lobby open inclusief het fijne terras.
Nonna, cucina Italiano, staat ook nog steeds in de verbouwing aan de J.P. Heijestraat. Over een openingsdatum is nog niets bekend.

The Diamond Hotel opent de deuren niet voor eind juni lijkt het. Dus moeten we nog even wachten op de vernieuwde Heineken Hoek, het table d’hote Limar, de besloten Koh-I-Noor Club en het nieuwe premium steakhouse op de eerste etage. The Siren, een luxe Mediterraans restaurant en loungebar, opent ergens in mei aan het Rokin.

Op koffiegebied stoomt Cafecito door met weer een nieuwe vestiging, nu in Oost, gaat Haku open aan de Rozengracht en opent Uncommon eindelijk een tweede zaak.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Het cliché voorbij: 44 x echt goed eten in Amsterdam-Noord

De Noord-Zuid-lijn rijdt om de zes minuten, we houden van het pontje: tijd voor een lijst met de plekken waar wij graag komen in Noord, voor alle Amsterdammers.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

Dreamteam geeft met Blik de modern visie op finedining

Bij Blik aan de Reguliersdwarsstraat ontdek je de nieuwe stijl van fine dining van Tijn Verstappen en Jacob Jan Boerma.