Europees restaurant met een Frans accent in Amsterdam-Oost: Café-Bistro Publiek

In augustus 2019 opende het Europese restaurant met een Frans accent Publiek zijn deuren. Wij spraken eigenaar Benjamin Plassard over zijn eerste zaak en hoe de afgelopen maanden zijn verlopen.

19 Dec 2019 Zara Ruisch

blogger Zara komt uit het Zeeuwse Middelburg maar is sinds kort inwoonster van Rotterdam. Ze heeft een grote liefde voor eten maar koken kan ze niet, dus gaat ze het liefst elke dag uiteten. Voor haar opleiding redactioneel medewerker loopt zij nu 9 maanden stage bij de Buik.

  • 19 Dec 2019

Europees restaurant met een Frans accent in Amsterdam-Oost: Café-Bistro Publiek

Het is alweer vier maanden geleden dat het Franse restaurant Publiek voor het eerst zijn deuren opende. Deze zaak in Amsterdam-Oost trekt volle zalen. Publiek heeft Franse wijnen en kazen in overvloed. Wij spraken de eigenaar Benjamin Plassard over zijn eerste zaak en hoe de afgelopen maanden zijn verlopen.

Benjamin is geboren en getogen in het zuiden van Frankrijk maar is op zijn negentiende vertrokken naar Australië. Tijdens zijn vijfjarige verblijf daar heeft hij de studie Business afgerond en heeft hij gewerkt in verschillende restaurants. Na zijn avontuur in Australië wilde Benjamin nog veel meer van de wereld zien en heeft hij onder andere in China en London gewerkt en gewoond. Vier-en-een-half jaar geleden vertrok Benjamin naar Amsterdam met het idee hier zijn buitenlandse avonturen af te sluiten en na een jaar weer terug te gaan naar Frankrijk. Dit ging uiteindelijk niet helemaal volgens plan. Benjamin werd verliefd de stad en de mensen en ontmoeten hier veel vrienden en zijn vriendin. Hij besloot hier te blijven en zijn leven op te bouwen in Amsterdam.

​Het ontstaan van Publiek


“Sinds dat ik Frankrijk heb verlaten, heb ik vijftien jaar lang in restaurants gewerkt, in vijf verschillende landen. De droom om ooit een eigen zaak te openen begon tien jaar geleden al.” De reden dat Benjamin niet toen der tijd al een eigen zaak heeft geopend was omdat hij de plekken waar hij is geweest allemaal niet juist vond. In Amsterdam voelde het meteen goed en volgens Benjamin heeft hij nu de leeftijd om verantwoordelijke beslissingen te maken, maar wel nog veel uren kan werken. Een perfecte timing voor een eigen zaak dus. Zo gezegd, zo gedaan, Publiek opende zijn deuren voor het eerst in augustus 2019.

​Europees restaurant met een Frans accent

Na de opening van Publiek, die afgelopen zomer is gevierd met familie en vrienden, was het showtime voor Benjamin en zijn team, die bestaat uit zijn schoonbroer Youp Theunissen en de chef Pierre Dessert die in januari 2020 zal beginnen in de keuken van Publiek (op dit moment staat Youp nog in de keuken). De eerste maand zat het terras meteen bomvol en had Publiek een goede start. Benjamin vertelt: “Ik heb zeker onderschat hoeveel werk het is, al mijn verwachtingen zijn in één dag eigenlijk verwoest.” Het team heeft tegenwoordig ook bijna geen verwachtingen meer, ze leven van dag tot dag en zien op een gegeven moment wel wat er wel en niet werkt. Volgens de eigenaar wordt Publiek echt gezien als een Frans restaurant, maar hij beschrijft het zelf liever als een Europees restaurant met een Frans accent. 

​Wisselend menu


Van een restaurant met een Frans accent verwacht je natuurlijk een ruime collectie aan wijnen en kazen. Bij Publiek is hier ook zeker geen gebrek aan. “Op het moment zijn we onze wijnkaart aan het uitbreiden met onder andere biologische wijnen. Naar mijn idee is onze kaascollectie ook één van de betere in de omgeving.” aldus Benjamin. Het bijzonder aan het menu van Publiek is dat zij elke dag een nieuw menu printen. Het team vindt het belangrijk om met de beste seizoensgebonden producten te koken en kijken daarom per dag wat er op de kaart komt te staan. Benjamin vertelt hierover: “Wanneer wij bijvoorbeeld op woensdag een diner hebben gedraaid zal het menu van donderdag wel veel lijken op het menu van de dag ervoor met misschien één nieuw gerecht. Tegen de tijd dat we bij zondag zijn zullen er misschien wel vier andere gerechten op de kaart staan. Het menu veranderd dus voortdurend.”

​Warm, verwelkomend en gezellig


Benjamin wil een restaurant wat toegankelijk is voor iedereen, vandaar ook de naam Publiek. “We zijn een kleine zaak en willen daarom ook veel contact hebben met de klant. Wij weten zelf allemaal veel van onze producten af dus we vinden het leuk om de gasten te helpen met hun keuze en een verhaal te vertellen over het menu, het is een interactieve service.” aldus Benjamin. Bij Publiek wil Benjamin een relaxte uitstraling neerzetten. De gasten zouden een warme en gezellige sfeer moeten voelen bij Publiek. In de toekomst ziet Benjamin zichzelf nog steeds in Amsterdam Publiek verder ontwikkelen. Op het moment voelt Benjamin zich nog niet helemaal comfortabel bij het idee om ooit een tweede zaak te openen. “Ik geloof best dat er mensen zijn die kunnen doen wat wij doen maar het idee dat iemand anders ons werkt doen vind ik niet zo prettig. Misschien dat dit in de toekomst nog veranderd maar voor nu zijn we helemaal gefocust op Publiek.” vertelt Benjamin.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
16 x lekker eten en genieten van SAIL 2025

7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!

De vier restaurantopeningen voor direct na de zomer, waar we allemaal op zitten te wachten

Vier veelbelovende restaurantopeningen in Amsterdam na de zomer: Franz, Blik, Toet en de nieuwe restobar van Simon Witmaar.

Met Bisous @ Daalder aan Côte d’Amsterdam-West

Bisous @ Daalder: geniet deze zomer van Franse Riviera-sfeer, knoflookmosselen, Côte de Boeuf en klassiek gebak op een prachtig terras aan het water.