Wie wel eens van de prachtige creaties van Bar Centraal heeft mogen proeven, weet dat de uit Italië afkomstige chef Riccardo Russo je op een erg prettige manier verrast. Tel daar de prachtige natuurwijnen van Winestories bij op en je hebt de kern te pakken van de nieuwe zaak: Otto Volante op de Overtoom. Otto? Ja, Otto is Italiaans voor het nummer acht. Otto Volante betekent dan ook achtbaan, want ‘life is a rollercoaster’ en dat is het binnen bij Otto Volante ook. Wij vragen mede-eigenaresse Odile van der Weele naar de spannende plannen voor dit nieuwe restaurant, dat waarschijnlijk begin volgende maand open gaat. Riemen vast dus!
In het pand, waar voorheen Heidi's zat (een Schnitzelrestaurant), wordt op dit moment flink verbouwd. En dat mag ook wel, want het stel doet er alles aan om het grote pand zo knus mogelijk te maken. “Strak wordt het niet”, lacht Odile. “We hebben juist wat toffe, oude vintage meubels bij elkaar gesprokkeld en de muren hangen vol met vrolijke wijnposters. Levendig wordt het wel: we hebben allemaal hoekjes om het knus te maken. Achteraan in de zaak heb je uitzicht op de tuin, waar we hopelijk al snel onze kruiden en groenten kunnen gaan verbouwen”, vertelt Odile enthousiast. Er is geen ontwerper aan te pas gekomen, iets wat je niet snel ziet in Amsterdam.
Bar Centraal, Glou Glou en Winestories

Riccardo en Odile gaan het avontuur aan samen met Paul en Auke, van Bar Centraal en natuurwijnbar Glou Glou. “Riccardo en ik waren al een tijdje aan het dromen van een eigen restaurant”, zegt Odile. De hoofdrol is duidelijk voor het eten, maar wijn gaat ook een grote rol spelen. Niet gek ook: Riccardo is chef, maar heeft veel ervaring als sommelier, met name in Italië en Odile is eigenaresse van Winestories. “We zagen potentie in dit pand, maar wilden Bar Centraal, waar Riccardo op dat moment werkte, ook niet aan de kant schuiven. We hebben Paul en Auke er daarom bij betrokken en werden er allemaal heel enthousiast van. De conclusie was snel getrokken: we gaan het gewoon samen doen!”
Altijd tijd voor wijn

Riccardo heeft een prachtig chefs menu samengesteld. Je kunt kiezen uit een klein menu, van ongeveer drie of vier gangen, of een groot menu om uitgebreider te genieten van zes of zeven gangen. “Het eten dat Riccardo gaat maken draait veel om groenten”, legt Odile uit. Verwacht ook zeker geen Italiaanse pasta’s of pizza’s. “Riccardo gebruikt invloeden van over de hele wereld, maar misschien nog wel de meeste uit de Aziatische keuken.”
Ook voor de borrel kun je hier terecht, al vanaf 17:00 voor goede wijnen en met een kleine kaart voor borrelhappen. Otto Volante moet volgens Odile vooral de bar-vibe houden, dus als je om 23:00 uur nog lekker wil aanschuiven voor een flesje wijn en een stukje kaas, ben je hier zeker nog van harte welkom.
‘Natuurwijn is voor ons dé wijn, we drinken niets anders meer!’ Odile van der Weele
Waarom natuurwijnen?

En nog even over de wijn gesproken… De wijnkaart bij Otto Volante belooft gigantisch te worden. Natuurlijk met alleen natuurwijnen. Logisch ook, als je samenwerkt met Winestories, Glou Glou en Bar Centraal. Odile legt uit waarom dat zo belangrijk voor hen is: “We willen graag beter omgaan met het milieu en zijn daar veel mee bezig. We werken daarom alleen met biologische producten en dus met natuurwijn. Maar daarnaast is er op dit gebied ook nog heel veel te ontdekken; wijnen die niet veel mensen kennen, omdat natuurwijnen nog niet zo lang in opkomst zijn. Ja, voor ons is natuurwijn dé wijn, we drinken niets anders meer”, zegt ze vrolijk.
Wij zijn in ieder geval benieuwd naar deze veelbelovende zaak. Begin maart verwachten ze stilletjes te openen en zullen naar verwachting door de week van 17:00 tot 00:00 open zijn. In het weekend kun je wat langer komen borrelen, namelijk vanaf 16:00 tot 01:00 uur.