‘’Mensen voelen zich senang bij ons”: pop-up restaurant By Gary

Afgelopen zomer opende in Amsterdam-Noord het pop-up restaurant By Gary.

17 Dec 2018 Judith van den Berg

blogger Judith is journalistiek student aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en daarnaast gek van alles wat met eten en drinken te maken heeft.

‘’Mensen voelen zich senang bij ons”: pop-up restaurant By Gary

Sinds afgelopen zomer is in Amsterdam-Noord het pop-up restaurant By Gary geopend. Gary Loen, winnaar van Masterchef 2015 en The Taste 2018 (Duitsland) runt samen met zijn man, Henk Loen, het restaurant dat gevestigd is in een oude garage. Goed eten en gastvrijheid staan hier centraal.

Talent

Loen heeft jarenlang een eigen bloemenzaak, maar omdat hij ernstig ziek is, wordt hij arbeidsongeschikt verklaard voor het bloemisten-vak. Hij besluit zich in te schrijven voor Masterchef. ‘’Dan blijkt ineens dat je talent hebt.” Hij schopt het ver en wint uiteindelijk de kookwedstrijd. Omdat hij nog steeds erg ziek is, besluit hij er een jaar tussen uit te gaan. In dat jaar geeft Robert Kranenborg hem het advies om toch weer te gaan koken. Loen besluit thuis private dining diners te organiseren. Het was een langzame transitie: ‘’Op een gegeven moment was mijn huis te klein en het was zo leuk dat we iets vasters zochten.’’ Zo kwamen ze bij het restaurant wat nu By Gary is.

Senang en ongedwongen


Het restaurant is geen gewoon restaurant, maar een heuse pop-up. Gary en Henk hebben hier bewust voor gekozen, omdat ze nog onervaren in de horecawereld zijn. ‘’Als je onervaren tijd en geld steekt in een onbekend terrein is dat riskant.’’ Loen vertelt daarnaast dat ze aan het kijken zijn wat voor soort vorm restaurant ze willen aannemen en dat het voor hen een groot leerproces is. Toen het restaurant net open was, wisselde hij af met allerlei menu’s. Nu is er een vast menu en worden elke maand ‘een, twee of drie gerechtjes afgewisseld’. 

Loen focust zich op het eten en zijn man, Henk, richt zich op de gastvrijheid “Hij vindt het contact met de mensen leuk, hij is echt een mensen mens.’’ Als voorbeeld geeft de chef de Librije waarbij Jonnie de Boer zich focust op de keuken en zijn vrouw, Thérese, zich focust op de wijnen en de gasten. Loen stelt dat mensen bij hun terugkomen, juist ook in het Amsterdamse waar je zoveel keuze hebt. ‘’Mensen voelen zich senang bij ons’’, voegt hij eraan toe. 

By Gary is gevestigd in een oude garage. Loen vertelt dat het een industriële ruimte is, maar dat het er toch ook warm is. ‘’Een ongedwongen sfeer’’, zo legt hij uit. Elke avond hebben ze zo’n twintig tot vierentwintig couverts. Ze willen er een huiselijke sfeer neer zetten en iedereen heeft er de ruimte. ‘’We willen het klein en intiem houden. Ik hoef geen zestig of tachtig couverts.’’

Smaakt naar meer


‘’Het is echt tof, je kan er zoveel in kwijt. Je wordt er moe van, maar ook weer niet’’, vertelt Loen. Het pop-up restaurant smaakt daarom ook naar meer. ‘’Er zijn zeker plannen voor in de toekomst’’, geeft hij aan. De chef zou hierna graag een gastrobar openen. “Het liefst al volgende week.’’ Of ze hetzelfde concept aanhouden, weet hij nog niet precies. “Er zijn altijd aanpassingen, iedere locatie heeft zijn vereisten.’’ Daar voegt hij aan toe dat zijn creativiteit en Henks gastvrijheid altijd bovenaan zullen staan. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bonboon, verfijnde vegan fine dining met een ‘thee’ accent

Bij Bonboon in Amsterdam draait alles om creatief plantaardig koken: vegan fine dining met unieke smaakcombinaties en verfijnde pairings.

De vier restaurantopeningen voor direct na de zomer, waar we allemaal op zitten te wachten

Vier veelbelovende restaurantopeningen in Amsterdam na de zomer: Franz, Blik, Toet en de nieuwe restobar van Simon Witmaar.

Met Bisous @ Daalder aan Côte d’Amsterdam-West

Bisous @ Daalder: geniet deze zomer van Franse Riviera-sfeer, knoflookmosselen, Côte de Boeuf en klassiek gebak op een prachtig terras aan het water.