Nomads in Amsterdam Oost heeft voor een kleine twee maanden de mogelijkheid geboden aan hun vrienden van Azul om een pop-up restaurant neer te zetten. In de pop-up staan twee broer die dwars door Zuid- en Midden-Amerika heen koken met krachtige smaken.
Nu of nooit momentje voor Azul

Azul is een concept van twee broers, Daan en Mattijs. Beide heren hebben een ruime werkervaring in een aantal van de beste restaurants die onze stad kent. Tijdens hun reizen door Latijns-Amerika hebben ze de liefde voor de cultuur en uiteraard ook voor de fantastische keukens ontdekt. Zo heeft Mattijs zijn expertise verder ontwikkeld bij Oteque in Rio de Janeiro.
Ze dachten ‘het is nu of nooit’ en willen met hun gebundelde krachten de Latijns-Amerikaanse keukens op hoog niveau naar Amsterdam brengen. Die grootse plannen worden nu getest tijdens de pop-up bij Nomads en de Buik was erbij.
Een krachtige samenwerking
Daan staat normaliter zelf in de keuken, maar hij staat er ook graag voor. Dus heet hij de gasten welkom bij binnenkomst. De broers zijn van mening dat het belangrijk is dat in ieder geval één van hen zich tussen de gasten begeeft. Je merkt gelijk dat er een grote liefde voor eten is bij de twee chefs, een eigen restaurant starten samen was dan ook onvermijdelijk. Ze hebben vrijwel identieke CV’s en ook al vaker samengewerkt. Dat verliep zo natuurlijk en soepel, dat samen eigen zaak beginnen een logische volgende stap zou zijn.
In de pop-up kies je voor een vier tot zes gangen menu. Met een bijpassend wijnarrangement als optie. Daarnaast staan er nog vier Latijns-Amerikaanse cocktails op het menu. Wij besloten om te starten met een Passievrucht Caipirinha, op aanraden van de gastheer. Dat bleek een goede start van de avond, zeker in combinatie met de appetizers; pao quaeso met pestodip en totopos.
Een culinaire reis dwars door de continenten

Hierna begon het menu pas echt. Ieder gerecht is uiteraard geïnspireerd op de verschillende Latijns-Amerikaanse keukens waarbij diverse landen worden aangedaan, maar dan mét een eigen inbreng van Daan en Mattijs.
We starten met een Peruaanse ceviche van dorade met een saus van açaí. De saus is misschien wat overheersend, maar al met al is het een verfrissende combinatie en de ceviche is van goede kwaliteit.
We worden echt blij van het tussengerecht van geroosterde aubergine geserveerd op een erg smakelijke hollandaise. Daarbij wordt een lichte rode wijn uit Noord-Italië, de Vernatsch, gekoeld geserveerd. De wijnen worden op dit moment nog geleend uit het assortiment van Nomads, daarom is er momenteel bij iedere gang naar een wijn gezocht die zo goed mogelijk aansluit bij het gerecht.
Van Mexico naar Peru
Er volgt een roodbaars geserveerd met quinoa en palmhart. Een mooie smakencombinatie gebaseerd op de Puebla regio in Mexico. Daarna gaan we weer terug naar Peru met wat ons betreft de winnaar van de avond: een mooi gegrilde bavette met een peperpasta, cassave chips en een zuurtje van pisco soja. Een krachtig smakenpalet.
De gastheer geeft aan dat het even zoeken was naar een hoofdgerecht dat op de plek viel. Ze hebben met een aantal gerechten geëxperimenteerd en deze bleek de meeste liefhebbers te hebben, wij sluiten ons hier graag bij aan. We sloten af met een pudim van passievrucht en karamel met mate thee.
Toekomstplannen van Azul
De test van Azul in Nomads is zeker een bezoekje waard is, waarbij liefhebbers van de Latijns-Amerikaanse keuken vooral aan hun trekken komen. Ons is duidelijk dat de ambitie groot is. Dus mocht je het niet redden om de pop-up te bezoeken, houd dan deze naam en de broers goed in de gaten: met een beetje geluk openen zij binnenkort een vaste plek in Amsterdam.
De pop-up van Azul @Nomads is nog tot en met 2 april te bezoeken op Oranje-Vrijstaatkade 55 van dinsdag tot en met zondag van 17:00 tot 23:00 uur.