Met je wijntje onder je arm naar Guts

Van zondag tot en met donderdag kun je bij Guts (BREDA Group) je eigen drankje meenemen. Genieten van de keuken van Guts, met een wijntje uit eigen voorraadkast.

22 Jun 2020 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Guts

Utrechtsestraat 6, Amsterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: Centrum Keuken: Nederlands Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

Met je wijntje onder je arm naar Guts

Het klinkt misschien een beetje té Hollands: je eigen drankje meenemen naar een restaurant. Maar Restaurant Guts aan de Utrechtsestraat vindt het des te leuker om er mee te experimenteren. “Als je thuis een lekker wijntje hebt liggen, waarom eigenlijk niet?”


Het team van Guts liep al een tijdje rond met het idee, dat ze opdeden tijdens een tripje naar Londen. De vrijheid en gezelligheid van het ‘bring your own’ concept inspireerden hen. Tijdens de coronacrisis, toen de zaken rustig waren, grepen ze de tijd om na te denken over de toekomst van het bedrijf. Het viel op dat het centrum steeds minder aantrekkelijk wordt voor de Amsterdammer, die juist liever in de eigen wijk eet. “Daarnaast hoorden we van drankleveranciers dat particulieren tijdens de lockdown extra mooie wijnen in huis haalden”, vertelt mede-eigenaar Johanneke van Iwaarden. “Wij dachten: als je deze nog thuis hebt liggen, hoe leuk is het dan om deze, nu het weer kan, op te drinken met een lekker hapje van Guts?” 

Toegankelijker


Sinds drie weken kun je van zondag tot en met donderdag je eigen drankje meenemen naar Guts en dat zorgt nu al voor blije gasten. Van Iwaarden: “Zo kwam er een groepje van acht studenten hun verjaardag vieren. Zij vertelden voorheen goedkopere restaurantjes te zoeken, maar heel blij waren dat ze nu wel bij Guts terecht konden.” Van Iwaarden ziet dit als een goede manier om meer mensen met de kaart kennis te laten maken, zonder te korten op de kwaliteit van de producten.

'Eigen drankje meenemen ongemakkelijk? Nergens voor nodig!' Johanneke van Iwaarden

Ongemakkelijk?


Het heeft wel even moeten duren voor de gast zomaar met de eigen fles onder de arm binnenstapt. Van Iwaarden merkt een lichte gêne voor het meenemen van eigen drank. “Nergens voor nodig!”, vindt ze. “Dit concept bestaat nog niet in Nederland, dus we begrijpen de terughoudendheid.” Daarom probeert ze zo veel mogelijk aan mensen uit te leggen dat ze het bij Guts juist tof vinden als mensen hiermee experimenteren en dat niemand zich schuldig hoeft te voelen als ze met een eigen drankje binnenstappen. “Het is een beetje als het vragen om een karaf kraanwater, maar daar is toch ook niets mis mee? We zijn zo trots op onze kaart en willen daar veel mensen van laten proeven.” Van Iwaarden begrijpt juist dat niet iedereen duur uit eten kan. “Hoe dan ook, het is vooral hartstikke leuk om met je eigen lievelingswijntje binnen te lopen.”

Ze eten je rijk


Ook hoort Van Iwaarden van gasten dat ze, zeker in tijden van het coronavirus, graag hun drankjes bij Guts kopen om hen extra te steunen. “Dat is super natuurlijk, maar juist door lekker doordeweeks te komen eten support je ons. Dat de gast de horeca arm eet, en rijk drinkt is al lang niet meer zo; dat is echt een uitspraak van vroeger”, aldus Van Iwaarden. Zij garandeert dat ze heus wat verdienen aan de gerechten. Bovendien kun je altijd een lekkere cocktail of aperitief vooraf nemen, terwijl je wijntje in de koeling op temperatuur komt. Daarnaast geldt dit concept alleen doordeweeks en niet op vrijdag en zaterdag. 

Het enthousiasme van Guts werkt aanstekelijk en we hopen snel met ons eigen flesje wijn (of Tequilla) weer bij ze binnen te wandelen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bolenius zit nu eindelijk op de plek waar het hoort

Bolenius in Amsterdam verhuisde naar Rembrandtpark: groentegerechten, Dutch Cuisine en een groen terras maken dit restaurant helemaal compleet.

3x Er is een jarig hoera, hoera!

Drie restaurants vieren feest: Europizza 5 jaar, Brasserie van Baerle 45 jaar en Peps opent met korting in Rotterdam-West.

Café Vertigo: vleugje historie in een modern jasje

Café Vertigo in het Vondelparkpaviljoen: historisch icoon in modern jasje met zonnig terras, verfijnde gerechten en warme gastvrijheid.