Een paar maanden geleden kondigden we het al aan: Simon Witmaar, de andere eigenaar van het gesloten Coulisse*, ging zijn eigen gastrobar in West open. Deze week opent Vita Lente aan de, steeds leuker wordende, J.P Heijestraat in West de deuren. Wij namen alvast even een kijkje.
Langzaam leven

‘‘Ik wilde een andere kant op’’, vertelt Simon. ‘‘Minder fine dining, simpeler, meer spontaniteit en een vrijere stijl van koken.’’ Met Vita Lente in het oude hoekpand van Pizzeria Piom Bino heeft hij een mooie locatie weten te scoren. ‘‘Het pand ademt sfeer. Kijk alleen maar eens naar de voordeur met het glas in lood erboven. Binnen hebben we een fijne bar gemaakt, lekkere tafels, ook bij de open keuken en hoge barkruk plekken aan het raam. Met vanaf het voorjaar ook een zonnig terras voor de deur.’’
Al vanaf 11 uur open voor de koffie

Vita Lente is elke dag behalve de dinsdag en woensdag open vanaf rond 11 uur. Voor koffie en een goede sandwich en kleine lunch in de middag. ‘‘We willen het zo spontaan mogelijk houden. Je kunt reserveren, maar er zijn altijd plekken voor walk-in’s. En heb je opeens spontaan zin om even langs te komen bel of app even. Dan houden we een pakje voor je vrij.’’
De keuken heeft barbites die een beetje meebewegen met de avond en spannende à-la-carte gerechten met een hartige en vettige Mediterraanse inslag. De keuken is het terrein van Bas Holthuizen, de oude sous van Coulisse. ‘‘We hebben ook zo’n knalrode Berkel snijmachine, en gaan daarmee veel mooie charcuterie doe. Heerlijk met een glas sherry.’’
Slim met wijn

Bij Vita Lente hebben ze een mooie wijnkaart met veel aandacht voor vermout en sherry, de persoonlijke favoriete dranken van Simon. En ze hebben nog iets leuks. Je kunt verschillende hoeveelheden bestellen. ‘‘Er zijn glazen van 80 en 130 ml en een karafje van 375 ml, een halve fles. Dat laatste is erg leuk. Dan kun je bijvoorbeeld met zijn tweeën beginnen met een karafje lekker wit en eindigen met rood.’’ We weten het zeker, hier gaan we snel even een hapje doen. Wordt vervolgd…
Foto's: Jois Ang