Vita Lente (‘een rustig leven’) is de letterlijke vertaling van de naam van de nieuwe zaak van Simon Witmaar (ex Coulisse*) in West. Nou, vergeet dat maar. De Buik was er op een donderdag en niets wees op een rustig leven voor Simon. Sterker nog, de zaak was stampvol en voor iedereen - Simon inclusief - was er alle hens aan dek.
Oude pizzeria wordt bruisende gastrobar

Simon vond zijn plek aan de Jan Pieter Heijestraat, niet ver van waar hij zelf woont. Hij had het pand al een paar keer zien langskomen op de makelaarssite. ‘‘Ik moest wel even goed kijken’’, vertelt hij. ‘‘Maar dit vond ik een mooie locatie, een licht hoekpand, in een straat waar veel gebeurt. Niet te groot of te klein en bovendien betaalbaar. Voorheen zat hier My Corner en daarvoor Pizzeria Piom Bino, de ‘Pizzeria’ tekst kwamen we nog tegen bij het strippen van de gevel.’’ Het resultaat mag er zijn.
Direct bij binnenkomst komt de gezelligheid je tegemoet. Als het even kan probeer dan aan de bar te reserveren. Overigens lukt het hier ook heel vaak om gewoon binnen te lopen of last minute te checken of er nog plek is. Want Simon houdt best wel wat plekken open voor ‘walk-in’s’.
Lekkere sfeer

De donderdagavond dat we binnenlopen is het stampend vol. Bij het openen van de haast monumentale deur, met het mooie glas in loodraam er boven knalt de gezelligheid je tegemoet. We ploffen direct aan de bar en starten met een glas Portugese bubbels uit Baraida en een pan-con-tomate met een ansjovis. Je krijgt gelijk het Spaanse ‘gastrobar’-gevoel met veel actie voor en achter de bar.
Gastro snacken

De kaart is beknopt, maar echt heel leuk. Je krijgt de neiging om gewoon zo’n beetje alles te bestellen. We laten een eerste bordje met vitello komen. Daar wordt het gelijk duidelijk; bij Vita Lente draait het om de kwaliteit. Het zijn geen reuze porties, maar wat er op het bord ligt is de moeite waard. Het kalfsvlees is mooi rosé, dun gesneden en strak op het bord geplaatst met wat kappertjes blad erop. De tonijnmayo eronder is geweldig. Reden om dan toch maar dat bordje zuurdesem te bestellen.
Tegelijk komt ook de hamachi, iets dikker gesneden, zeg maar als ceviche op tafel. De plakjes vis liggen in een mandarijnponzu met bleekselderij. Ook hier is de saus de held in het gerecht. Heerlijk verfrissend en een toefje umami.
We verheugden ons op de schnitzel die we online op de kaart hadden zien staan. Helaas, die is niet meer. Maar de schnitzel is vervangen door een forse varkenskarbonade. Deze komt al gesneden op tafel. Met erbij wat gegrilde cavalo nero en een sublieme mosterd is dit zonder meer ook een heerlijk gerecht. Wat kan varken, mits goed bereid, toch fijn zijn.
De wijnkeuze is reuze

De wijnkaart is niet beknopt. Menig sterrenrestaurant zou zich zo’n kaart wensen. En het leuke bij Vita Lente is, dat je de open wijnen in verschillende volumes kunt bestellen. Ze komen in formaat van een klein glas (80ml), normaal glas (veel < 10 euro), karafje of hele flessen het zijn er meer dan dertig. Inclusief een kleine sectie orange en oxidatief. Alleen al voor de ‘grote’ wijnkaart ga je zeker een paar keer willen terugkomen. Wij besloten na de bubbels voor een van onze favorieten te gaan: een spätburgunder van Weingut Burggarten uit de Ahr, het kleinste Duitse wijngebied op een uurtje of 4 rijden van Utrecht.
Geen rustige zaak

Vita Lente is sinds de opening een maandje geleden een zaak waar vaart in zit. Helemaal van deze tijd en inspelend op de snack- en wijntrend waar de moderne gast naar op zoek is. Niks formeels of aan tafel opzitten. Hier voelt het als je stamkroeg maar dan met wijnen om van te smullen en gerechten waar niks beknot is op de kwaliteit van de ingrediënten. Reden om hier eens een uurtje of twee aan te schuiven en een diagonaaltje van de kaart te bestellen.