Voetjes in het zand en cocktail in de hand; de zomer vier je bij Bajes Beach Club

Refugee Company (van A Beautiful Mess) opent een stadsstrand op de binnenplaats van de Bijlmer Bajes. Voetjes in het zand en genieten van cocktails en streetfood bij Bajes Beach Club.

9 Aug 2020 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Voetjes in het zand en cocktail in de hand; de zomer vier je bij Bajes Beach Club

Speciaal voor iedereen die deze zomer niet naar de Spaanse Costa, Franse Côte d’Azur of Italiaanse zon gaat, is er in Amsterdam een mooi alternatief. Stichting Refugee Company opende een stadsstrand op het binnenplein van de oude Bijlmerbajes.


Bajes Beach Club is het zomerterras van A Beautiful Mess, het restaurant dat in 2017 in de wasserette van de bajes opende. Het initiatief van A Beautiful Mess komt van Refugee Company, dat via leerwerktrajecten mensen met een vluchtelingenachtergrond in Nederland een veilige plek richting economische en sociale zelfstandigheid biedt. “Voor sommige mensen die in Nederland zijn geboren, is het al heel lastig om je op je gemak te voelen en een baan te vinden die bij je past. Stel je voor dat je hier niet geboren bent, de taal niet spreekt en misschien een trauma hebt opgelopen door wat je meemaakte tijdens je vlucht”, aldus Peter-Paul de Jong, binnen Refugee Company verantwoordelijk voor de communicatie. Peter-Paul legt ook uit dat de streep door het woord ‘Refugee’ bewust in de naam is verwerkt om lezers aan het denken te zetten. "Het gaat in eerste instantie om mensen, waarvan slechts een deel van hun identiteit is dat ze een vluchtelingenachtergrond hebben."

Trainees


De trainees gaan aan het werk in de horeca, krijgen taallessen en hebben een coach die hen begeleidt. Zo leren ze op een laagdrempelige manier werken in een Nederlandse omgeving. “Sommigen ontdekken hun hart voor de horeca anderen willen juist elders aan de slag. Maar het werken in een restaurant biedt sowieso een sterke basis voor een sociaal netwerk en vaardigheden die voor elk beroep handig zijn.” Tijdens het traject van een half jaar kijken de coaches met de trainees naar de volgende stap.

A Beautiful Mess


Het restaurant begon als een mooie chaos, zoals de naam suggereert. “Iedereen die in de keuken werkte, mocht iets aan het menu toevoegen. Zo kreeg je een prachtige samenstelling van allerlei gerechten afkomstig uit de landen waar de trainees vandaan komen. Tegelijk, als na een half jaar iemand wegging en een nieuwe kok zich aansloot, veranderde het menu weer. Het was ontzettend leuk, maar we misten consistentie”, zegt Peter-Paul. 

Kookboekenschrijfster


Dat veranderde na de coronacrisis. “Corona was vervelend, maar gaf ons wel de tijd om na te denken wat we anders wilden doen”, aldus Peter-Paul. Kookboekenschrijfster Merijn Tol is als creatieve chef bij A Beautiful Mess betrokken. Haar gerechten vormen nu een sterke basis voor de menukaart van A Beautiful Mess en het bijbehorende zomerterras Bajes Beach Club. Ze nam hierbij de ideeën van de trainees wel mee, maar zorgde ook dat iedereen alle gerechten op dezelfde manier kon maken. Peter-Paul: “Het was prachtig om te zien, dat als een van de koks iets had gemaakt, ze haar gingen laten proeven om te controleren of het gerecht klopte. Zo traint ze de trainees op een mooie en speelse manier.”

Bajes Beach Club pop-up


“Voor de mensen die deze zomer in eigen stad blijven, biedt het toch de mogelijkheid om lekker met de voetjes in het zand te zitten.” Op de binnenplaats van de bajes is enorm veel zand gestort voor het echte strandgevoel en er zijn natuurlijk heerlijke biertjes, frisjes en cocktails te bestellen. Denk bijvoorbeeld aan de Bloody Maryam (de Oosterse variant van de bekende Bloody Mary cocktail). Sinds een paar weken hebben ze ook een nieuwe kaart, die is samengesteld door Merijn van Tol. De focus ligt op de moderne, zomerse mezze gerechten en Midden-Oosters streetfood. Denk dus aan romige labneh met sesam, sumak en anijs (hartige hangop) en een eigentijdse versie van de klassieke shawarma. Alles wordt huisgemaakt, zelfs het platbrood van de iconische saj.

Nieuwe vestigingen


Bajes Beach Club is dus het verlengstuk van het restaurant; een tijdelijk zomerconcept. Maar zelf met de voetjes in het zand zitten is er voor deze organisatie niet bij. Vorige maand rolden ze A Beautiful Mess uit naar Arnhem en medio augustus hopen ze een café te openen in het Utrechtse AZC.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Er is er een jarig en dat is Brasserie van Baerle

Brasserie van Baerle viert haar 45-jarig jubileum, dus spreken we met eigenaresse Floor van Ede over de brasserie.

Kaagman & Kortekaas is compleet vernieuwd

Kaagman & Kortekaas aan de Sint Nicolaasstraat heeft een complete make-over gehad. De Buik nam een kijkje, een hapje en kreeg een rondleiding.

BAK: een bak duurzaam geluk

BAK aan de Oude Houthaven verrast met lunch én uitzicht op het IJ. Verfijnde gerechten, fijne wijnen en vriendelijk personeel maken de middag compleet.