Chez Nina en, nu al open, pop-up L’Entrecote et les Garcons brengen samen wat kleur in de Amsterdamse horeca. Maar ook op de Zuidas gaan mooie dingen gebeuren nu al met de opening van Green Gastrobar van Peter Lute en binnenkort opent ook Nela in The Valley.
Net geopend.
Zes nieuwe zaken met naam en toenaam en acht erachteraan in de opsomming:
Chez Nina
Nieuw vegan/vega restaurant en wijnbar gaat deze zomer open van Nina Olsson (Zweedse chef en kookboek auteur o.a Bowls of Goodness) kookt samen met haar man Marcel Beemsterboer (eigenaar Spotted by Locals) een vega/vegan menu met Mediterrane twist. Binnenkort op de Buik.
Miri Mary
De nieuwe Indiasche keuken met wat fusion en veel vegetarische opties in de Pijp. Binnenkort meer op de Buik.
Van der Helstplein (de Pijp)
Ranchi
De mannen achter het succesvolle lockdown concept met Japanse sandwiches (sando’s) openden een vestiging aan de Albert Cuypmarkt.
Albert Cuypstraat 260 (de Pijp)
Apollonia
Een nieuwe zaak op het Marineterrein voor lunch, apero en diner met een fijn terras en creatieve gerechten. Het gaat leuk worden daar! Binnenkort meer op de Buik over Apollonia.
Kattenburgerstraat 5 (Centrum)
A Beautiful Mess

De Midden-Oosten/Syrische keuken die zo succesvol was in de Bajes is terug in Amsterdam. Nu voorlopig voor een jaar bij het Manor Hotel heeft een lekker terras en nog steeds de inmiddels vertrouwde keuken met gerechten om te delen en passende cocktails.
Green Gastrobar
Nieuwe project van Peter Lute op de bovenste twee etages van Valley aan de Zuidas een lunchrestaurant (tot 1800 uur) met groente in de hoofd en bijrol.
Ook geopend:
Ook net geopend Bar a/d Kade, voorheen Bar Wisse (Linnaeuskade), Poppy’s in de Pijp, Scandinavian Embassy opende een tweede vestiging met bakery tegenover de RAI in Zuid, Five Ways Coffee op de hoek van de ten Katemarkt, Wandu Cafe (Lauriergracht 71), de grootste Salsa Shop is net open op de Zuidas, voor verkoeling ga je naar het nieuwe Boothuis aan de Sloterplas (Nieuw-West) en ga je richting strand dan moet je, alleen al voor het terras, eens stoppen Bij de C (Bloemendaal).
Binnenkort open
Maar liefst 17 zaken die binnenkort openen. Wat een feest om naar uit te kijken:
Fuku Ramen

Het Japanse eetcafe met (eigen gemaakte) ramen van Jacub, ex chef van De Kas én noodle-meister, is in de maak. De crowdfundingcampagne is in volle gang met als bedoeling dat Fuku dit najaar/winter opent met naast de ambitie van de beste ramen van Amsterdam ook een Japans geïnspireerd menu met veel groentes aan te bieden.
Moos Goudvisch
De nieuwste telg van de Goudvisch familie (Bonnie, Arie op de hoek, Fred) van het Horecaconcern 3WO opent binnenkort in het oude Cafe Mick.
Spaarndammerstraat 53 (Staatsliedenbuurt - West)
Pita
De mannen en vrouw achter Breda openen binnenkort de eerste echte nieuwe vestiging van Pita (nu alleen Foodhallen) op het Spui (naast Cafe Luxembourg).
Spui 28 (Centrum)
L’entrecote et les Garcons
L'Entrecôte et les Garcons opent op de oude locatie van Vasso na deze zomer maar test nu al als pop-up de kaart de hele zomer in het Amsterdam Museum.
Secret Garden
Internationale zaak van zonen van horecatycoon Poppers gebaseerd op soortgelijke zaken in Parijs en Londen met high-end cocktails en live entertainment.
Reguliersdwarsstraat (Centrum)
Raleigh & Ramsay
Vierde vestiging van de succesvolle zelftap wijnbar met 100+ open wijnen die je per slokje, half glas of vol glas kunt tappen. Straks in Oost(poort).
Oranje Vrijstaatkade 66 (Oost)
Le French Cafe
De vertrouwde Walter Woodbury Bar in Oost wordt binnenkort Le French Café voor apéro, lunch en diner op zijn Frans, weer een initiatief van de mannen van 3WO.
Javastraat 42 (Oost)
L’ Antica Pizzeria da Michele
Eat, pray & pizzalove helaas geen Julia Roberts als pizzaiola maar de beste pizzeria uit Napels (sinds 1870) komt naar de Pijp en opent na de zomer.
van Helststraat 72H (de Pijp)
Soil Vegan Cafe
Ook de buren van Le French Cafe zijn in verbouwing. Op de oude locatie van Fyrre opent de tweede locatie van Soil Vegan Cafe (eerste is in West) van chef Gustavo Bottino met veel aandacht voor de beste vegan leveranciers.
Javastraat 40 (Oost)
Next
Pllek blijft op haar mooie plek in Noord voorlopig tot eind 2025 open én is bezig met een tweede multifunctionele megazaak aan de NDSM-kade: NEXT. Van restaurant tot cocktailbar, lounge, brasserie en cozy hang-out. Naar verwachting half september open.
NDSM-kade 2 (Noord)
Ladybird
De beste gefrituurde kip (?) van o.a. Noah Tucker gaat openen vlak bij de Albert Cuyp opent later deze zomer.
Sarphatipark 4 (de Pijp)
Nela
In een van de meest bijzondere gebouwen aan de Zuidas, Valley, opent deze zomer Nela. Een restaurant van Hari Shetty en Ori Geller, met koken op open vuur en alles in pure vorm van de ingrediënten tot de aankleding. Van lunch tot diner. Opent in augustus.
The Valley, Beethovenstraat 515 (Zuidas)
Brioche
De eerste Briocherie gaat openen in West. Verwacht top brioche in combinatie met anders gebakken lekkers en koffie.
Bilderdijkstraat 164 (West)
SAAM

In het glazen pand van Klein Paardenburg in Ouderkerk aan de Amstel opent na de zomer SAAM, het restaurant van Zuid-Afrikaanse superchef Margot Janse en Nederlands topsommelier Koen van der Plas. De Buik gaat er snel een kijkje nemen.
212

De brand bespoedigt de plannen van chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot om een volgende stap te maken (naar 3 sterren?). 212 gaat tegelijk verbouwen, geen bar meer en minder couverts (van 30 naar 16) en straks nog maar 4 dagen open. Daardoor gaat 212 pas na de zomer weer open. Wordt vervolgd.
Felix

Restaurant Felix met chef kok Floris van Straalen opent dit najaar op een geheel nieuwe locatie aan het Oosterpark in het nieuwe Pillows Grand Hotel Maurits at the Park Amsterdam. Waar overigens ook nog een Italiaanse brasserie komt. We houden je op de hoogte!
Wakuli
De eerste vestiging van het sustainable koffiemerk dat alleen direct van de boer koopt opent in de kleine winkel van voorheen Multivlaai naast de Jumbo in Oost.
Heb je nieuws? Vertel het de Buik.Hans, hoofdredacteur de Buik van Amsterdam
De Buik houdt de vinger aan de pols voor de Amsterdamse Foodie door bovenop de openingen van nieuwe en toekomstige restaurants te zitten. Open je een nieuwe zaak in of rond Amsterdam tip ons dan op hans@debuik.nl.