Korte terugblik op de openingen van begin 2023

Kijk hier voor de eerder aangekondigde openingen van begin dit jaar en die van het voorjaar van 2023. Alle aangekondigde restaurants zijn inmiddels open of bijna open. Bar Gui is inmiddels vol aan het draaien en Gitane is afgelopen week geopend.
Verder zijn de vergunning perikelen rondom De Willem zo goed als opgelost en het café en het terras is open. geopend. Datzelfde geldt deels voor het mega bierproject van Brouwerij de Engel aan de Albert Cuypstraat waar inmiddels het eigen bier wel wordt gebrouwen, maar waar de opening toch nog op zich laat wachten. Er is namelijk een personeelsdingetje waardoor de opening van het café pas ergens in de zomer te verwachten is.
Horecatrends die ons opvallen
Het café ''oude stijl'' is sowieso een trendje zien we: De Druif en De Tros zijn recente voorbeelden van nieuwe oude kroegen die het erg goed doen en Tim Immers heeft met zijn partners de iconische Jordanese kroeg De Zon op de Lindengracht gerestaureerd en ontdekte daarbij zelfs nog een antieke tegelvloer. De Zon is nu nog alleen een drankje, maar straks ook voor een simpel hapje.
Een andere opvallende trend is de enorme toename in specialty koffiezaken. Amsterdam heeft inmiddels meer specialty koffiezaken dan de provincies Groningen, Friesland en Drenthe samen. Wakuli knalt door en opent een derde koffiezaak aan het Haarlemmerplein. Coffee District opent een derde vestiging naast Le Fournil aan het Olympiaplein. Zuivere Koffie is bezig met een opening aan de Haarlemmerstraat. Locals is honkvast in de Pijp en opende een derde vestiging in de Daniel Stalperstraat. Joki is sinds kort de eerste specialty koffiezaak op Cruquius.
Een derde (al langer lopende) trend zijn de natuurwijnrestaurants, waar er hieronder ook een aantal van worden genoemd. Hier hebben we een mooie lijst van 18 van dit soort zaken op een rij gezet.
Italiaans en Peruaans
Het trio van de Breda Group gaat in het oude Instock in de Czaar Peterstraat voor het eerst the Italian way. Trattoria Breda & Enoteca, met gerechten uit de houtoven en een echte moderne enoteca, waar je wijn kunt drinken en kopen.
In het oude pand van Mr & Mrs Watson, die zijn gesloten om zich fulltime op de productie van vegan kaas te storten, werd er een maandje hard geklust, en daar was ineens Moche. MOderne ceviCHE, hier kookt Christian Motte, de oude chef van Nazka, zijn stijl van de moderne Peruaanse keuken. Een keuken die momenteel gastronomisch hoge ogen gooit. Central in Lima werd gekozen tot het beste restaurant ter wereld, terwijl er nog twee andere Peruaanse restaurants in de top 50 staan. Nederland komt er een beetje in voor mrt de Nederlandse chef Nick Bril van het Antwerpse The Jane op nummer 39.
Niet leuk: de sluitingen
In het kader van sluitingen is het natuurlijk bizar dat het recent met een Michelinster bekroonde restaurant Vanderveen eind mei de deuren sluit. Het restaurant stond al maanden te koop en werd net voor de sterrenregen verkocht. In dat kader zagen de eigenaren van een ander sterrenrestaurant Le Restaurant ook hun kans schoont toen de Familie Caron met een mooi aanbod voor overname kwam. Ze verkochten begin juni hun restaurant dat na de zomer zal opengaan als Petit Caron. MaMa Kelly, en daarmee een van onze favorieten Hidden, heeft per 1 juni de deuren gesloten vanwege aanhoudende personeelsproblemen. In Noord is voor Bar Boeket het doek gevallen, na drie jaar wordt hier gestopt. In Ouderkerk aan de Amstel houdt Jamie van Heije er na zo'n 10 jaar per 1 augustus mee op, en bezint zich op nieuwe plannen. Overigens is dit ook het laatste jaar van CIRCL op de Zuid-As, de nieuwe eigenaar van het vastgoed gaat hier wat anders ontwikkelen.
Zaken die binnenkort openen in Amsterdam
Vijf zaken met chefs uit bekende Amsterdamse topkeukens uitgelicht en de laatste loodjes naar de zomeropeningen eronder, met nog maar liefst 15 spannende zaken die op het punt staan van opening.
Trattoria Breda & Enoteca

Bij Trattoria Breda, waaraan nog druk wordt gewerkt, staat de houtoven centraal zoals je kunt zien. Natuurlijk voor pizza, maar ook andere comfortabele gerechten uit de Italiaanse keuken. Heel bijzonder is dat Breda een deel van de wijn zelf importeert, waardoor de wijn aantrekkelijk geprijsd is. Net als bij een enoteca in Italië kun je hier de wijn, na proeven, ook voor thuis kunt bestellen. De trattoria, met terras, zal 7 dagen geopend zijn voor lunch en diner en gaat 24 juli open.
Vooges aan 't IJ
In het oude Cafe Restaurant Nieges opent Vooges, geen onbekende voor het Amsterdamse eetpubliek er zat namelijk ooit een Restaurant Vooges in de Utrechtsestraat. Recent hebben ze hun strandpaviljoen in Zandvoort en het Vooges restaurant in Bloemendaal verkocht om alle ballen op Amsterdam te zetten. De opening van de zaak met een beetje de relaxte no-nonsense sfeer als Vooges Strand, maar dan aan 't IJ, werd eind juni verwacht. Helaas gooide inbraak en een brand letterlijk roet in het eten. De opening wordt nu ergens in de zomer verwacht.
Westerdoksdijk 40H (West)
Verder binnenkort open

Bij Brouwerij de Engel in het monumentale pand aan de Albert Cuypmarkt worden momenteel de laatste details opgelost en worden de laatste personele plooien strak getrokken. Bij Bar Jules en Juliette is inmiddels Juliëtte open voor lunch aan het Valeriusplein in Zuid, maar de opening van Jules is wat vertraagd door een keukenbrand. Café Restaurant Bar Maurits is ook open aan het Hoofddorpplein. De Baskische chefs van Sagardi gaan ook hun Mexicaans concept Oaxaca Cucina Mexicana, zoals nu al operationeel in Barcelona, deze zomer naar de Amsterdamse Spuistraat brengen.
Het Latijns-Amerikaanse Selva, een rooftop restaurant van maar liefst 700 m2 met terras op de 24e etage van het nhow Amsterdam RAI opent deze zomer de liften. De oude vertrouwde Brasserie Bark aan de van Baerlestraat is omgebouwd tot de Mediterrane Brasserie Bramble en opent deze maand met een Mediterraanse keuken.
A Beautiful Mess opent eind dit jaar een grote locatie aan de Oosterdokskade in het Booking.com pand. Le Pain Quotidien in Amsterdam Oost en de Pijp sluiten, de vestiging in Oost staat al een tijdje te koop en die in Zuid (Cornelis Troostplein) verandert snel in een vestiging van The Breakfast Club.
Café Martinot – hét samengevoegde pizza, pita & hummus koninkrijk van broers Benamara – gaat Esh Piteria & Bar heten en is in de laatste fase voor opening aan de Moreelsestraat 3 in Zuid bij het Museumplein.
Brewboys Bar aan de Zeeburgerstraat, naast de molen van Brouwerij ‘t IJ, is permanent gesloten en er wordt momenteel verbouwd, we houden je op de hoogte wat er gaat gebeuren. De chef van Chateau Amsterdam opent in september Barracuda in Noord waar vis en wijn hand in hand gaan. Kokomo gaat als een van de eerste zaken in de buurt van Hangar Oost open deze zomer met een Caribische keuken.
Zaken die net geopend zijn in Amsterdam
Vijf zaken die we extra in de spotlights zetten omdat ze meer dan de moeite waard zijn om snel te bezoeken en nog eens negentien zaken die de afgelopen twee maanden zijn geopend.
Café Jansen

Alleen voor Amsterdammers is het credo van Café Jansen in het hotel met dezelfde naam in de Bajeskwartier. Hier serveren ze het seizoen op het bord in een oase van rust en stijl. Lees het verhaal van ons bezoek.
Bijdorpplantsoen 10 (Oost)
Bar Gui

Chefkok Guillaume de Beer (een van de oprichters van de bovengenoemde Breda restaurantgroep) miste het koken en is op de plek van De Fles weer back to basics gegaan. In zijn zoveel mogelijk niet-Instagramwaardige kelder (natuurlijk niet waar) doet hij eindelijk weer zijn ‘eigen ding’ ; dus en koken wat hij lekker vindt. Hier is het product de held van het bord. Verwacht simpele gerechten met ongewoon fijne smaakcombinaties, je proeft het leven van Guillaume. Mocht je geen zin hebben in een hele avond zitten plof dan op woensdag of donderdag neer bij Bar Gui, dan serveren ze een drie gangen menu. Gui heeft een fijn terras aan de gracht, een vast menu en een bijzondere wijn- en drankenkaart met veel ‘natuur’ (natuurlijke wijnen, red.), cider en sake’s. De Buik mocht de eerste gerechten bij Gui proeven en was onder de indruk van de smaken, lees het verhaal hier.
Gitane

Angelo Kremmydas’ (ex Baut en Ottolenghi Londen) nieuwe restaurant is net opengegaan. Met een “vrouwelijke” stijl van koken (Gitana betekent zigeunervrouw)’ Gitane serveert kleine en daardoor betaalbare gerechten met veel cross-overs tussen de verschillende keukens waar hij heeft gewerkt is dit een fijne hang-out van ontbijt tot diner. Er is veel aandacht voor cocktails en Angelo voert de wijnkaart met veel natuurwijn inclusief een apart boekje met zijn eigen kelderschatten. Lees binnenkort de ervaringen van de Buik.
Volt

Na de brand bij Volt van vorig jaar juni is er druk gerenoveerd. Het nieuwe Volt 3.0 opent deze week. Hier word je ondergedompeld in de bekende uitzonderlijke gastvrijheid van Volt en eet je een fijn eigentijds à-la-carte menu. Het terras aan de Rustenburgerstraat is weer helemaal in ere hersteld en zelfs nog een klein beetje groter. De inrichting is door Woodies Berlijn helemaal vernieuwd met eetplekken bij de bar aan het raam. Lees hier het recente verslag van onze eerste eetervaring bij het nieuwe Volt.
Ferdinand Bolstraat 178 (de Pijp)
The Mark

Heel stilletjes is het restaurant in het nieuwe hotel De Durgerdam (Durgerdam) opengegaan. In de keuken staat Koen Marees, die we kennen van The Lobby. De mannen van 212** hebben de supervisie over het restaurant. Met een heerlijk terras en één a-la-carte menu dat zowel voor lunch als diner wordt gevoerd.
Lees onze eerste ervaringen.Ook net geopend in Amsterdam

Het kleinste restaurant staat in Oost; The Shed is gevestigd in een huisje in de tuin van chef Vitto (Chateau Amsterdam) die zijn passie voor eten deelt door een viergangenmenu te koken met een verhaal voor maximaal twee personen. Lees het verhaal op de Buik.
In diezelfde categorie, maar wel met wat meer gasten, valt Ash's plek, een klein huiskamer restaurant van de Jamaicaanse chef Ash bij de Lijnbaangracht.
De mannen van Binnenvisser hebben een nieuw project. Teun aan de Haarlemmerdijk wordt verbouwd tot een nieuw restaurant met hotelkamers waar Stefano Orofino (ex Oocker en Domenica) de nieuwe chef is geworden. De naam is Calisto en de zaak is inmiddels stilletjes geopend (het restaurantdeel, het hoteldeel wordt nog verbouwd).
Lagerwal, een moderne biertuin en feestlocatie met een groot terras, van de buurmannen van Helling 7 in Noord is open. Het oude (bier)proeflokaal van de Prael bij de Houthavens heeft met het
Amsterdamse Breugem Bier een nieuwe bewoner.
R. de Rosa is de naam van het café op de plek van diVino aan de Boomstraat. Rosa is opgericht door de buurtbewoners die de geluidsoverlast zat waren.
Met Café Kosmos (De Wittemkade 190) is er een leuk buurtcafé gekomen op de oude plek van Rooster, waar ze ook een daghap serveren voor een klein prijsje. De oude vertrouwde Amstelhoeck is nu Amstel geworden, een klassiek Amsterdams bistrocafé met natuurlijk Amstelbier op de tap.
Bartack, van de eigenaren van Bar Spek, is open voor ontbijt en lunch aan de Postjesweg aan het Rembrandtpark. Net zoals Florentin, een brunch restaurant op de plek van het IJspaleis in de Pijp. In diezelfde categorie opende Box Sociaal een tweede vestiging in de Jordaan met een pittige brunchkaart voor de hele dag, en een heerlijk terras. Nog meer ontbijt en lunchnieuws uit Noord: pop-up lunchroom Sixtyforty is geopend in het Tolhuis (Buiksloterweg 1). De chef van Café Cliché gaat mee in de broodrevolutie en opende Davie's, een sandwichbar in de Jordaan.
Fitz de cocktail rooftopbar van Pillows Maurits at the Park is ook open for business. LuminAir, zo heet de net geopende rooftopbar met het thema 'light & air' van DoubleTree Hilton. Café Patio is een zonnige zaak met een Spaansgetinte kaart die gevestigd is in de oude katholieke school aan het Rembrandtpark (Orteliuskade 5) in West.
De Zuid-As is meer volwassen geworden met de opening van Le Grand George aan Gustav Mahierplein 14.
Deze zomer is het terras bij Daalder aan het water getransformeerd tot Daalder Streetfood: no reservations en met streetfood van over de hele wereld. De broodjes van de legendarische Sal Meijer kun je weer proeven in het Foodcourt, naast het Adagiohotel in Amstelveen.
De wijnbar van Vindict in Noord is eindelijk open, naast de wijnwinkel aan de Docklandsweg 3, met veel aandacht voor Nederlandse wijnen.
Wagyu Kanata opende een tweede vestiging aan de Weteringschans met wagyu in de hoofdrol.
Stek is gesloten aan de Wibautstraat daarvoor in de plaats is Kool gekomen voor simpel en vegetarisch eten.
Openingen in koffie en patisserie

Nieuwe patisserie is er bij Anook Bakehouse aan de Ferdinand Bolstraat. De biologische desembakkerij van Ingeborg van Houwelingen die voorheen bij Bois actief was, Bakkerij Solinger, is open aan het NDSM-plein. Lees onze lijst met de dertien fijnste desembakkerijen hier. Fika opende de tweede vestiging aan het Mercatorplein. Wakuli aan het Haarlemmerplein opent 22 juli en de vierde vestiging staat alweer gepland. Eind augustus opent Wakuli aan de Dappermarkt.
Na maanden met geen enkele (bouw)activiteit zijn de deuren van Chique-o-Latte aan de Van Woustraat ineens open. De tweede koffiebar van Screaming Beans is open aan de Utrechtsestraat en bij Yasmin Alsham aan de Javastraat kun je ook binnenlopen voor een origineel bakje Arabische koffie. Het van origine Griekse Kafenion opende op de Tosaristraat - Java Eiland een nieuwe vestiging. Wil je trouwe viervoeter ook eens uit lunchen dan is Woof & Me in de Pijp de plek voor jullie allebei. Ook voor glutenvrije honden.
Buiten de ring
Wegrestaurant Zacht Staal in Beverwijk heeft met Café Picknick een simpele stop gemaakt voor een broodje, een salade met groente uit de eigen tuin of een vitello. In Broek (op Waterland) is Kitchen Nieuwland open, een Japans georiënteerd eetcafe.