Horecatrends die ons opvallen
Welke horecatrends vallen ons op?
Nog steeds is er aandacht voor de restobar, het concept van restaurant meets wijnbar. Met nieuwe openingen van Café Maurits, Café De Willem en Bar Gui. In Noord opende dan nu eindelijk de vorig jaar al aangekondigde Wijnbar Vindict met veel aandacht voor Nederlandse wijnen. Tegelijk is het ook bier wat de klok slaat met nieuwe openingen.
We zien een andere trend in ‘value for money’. Daarmee neemt het aantal restaurants waar je drie lekkere gangen kunt eten voor minder dan veertig euro gelukkig toe in Amsterdam.
Bier

Het grote bierproject van De Engel aan de Albert Cuypmarkt, is nu soft geopend. Daarnaast zijn er opvallend veel andere ‘bier’ projecten. Zo opereerde Krux op Cruquius een beetje in de luwte maar wordt steeds beter bezocht. En heeft de Prael sinds begin van de zomer een tweede proeflokaal in de Pijp.
Ook opende Brewdog haar tweede Nederlandse vestiging in het Centraal Station. In Noord wordt Noorderlicht verbouwd en tijdelijk vervangen door de Paulaner Biergarten. In september gaat met Café Struis een uitbreiding van het proeflokaal van brouwerij ‘tIJ in de molen De Gooyer (Oost) open.
Waar voor je geld
Value for money is een echte trend. Horeca is duur geworden, begrijpelijk met tekort aan personeel, hoge energiekosten en stijging van zo’n beetje alle andere kosten in de branche. Dat opent mogelijkheden voor zaken die slim omgaan met kosten door bijvoorbeeld andere producten te gebruiken of een kaart die mee wisselt met het aanbod in het seizoen.
Dat zagen we eerder al bij zaken als Binnenvisser, Chez Nina en Café Beurre. Recent kwam daar Gitane bij en ook bij de nieuwe Trattoria van Breda kun je prima eten voor een kleine prijs. Zelfs de Italiaanse wijnen, die ze zelf importeren, zijn (voor Amsterdamse) begrippen heel fijn geprijsd.
Sluitingen in Amsterdam
Het kan de liefhebber van de horeca nauwelijks ontgaan zijn, zelden was er zo veel media-aandacht voor de Amsterdamse restaurant scene, als in deze moeilijkere tijden (zie hierboven).
Jaimie van Heije sloot zijn restaurant in Ouderkerk aan de Amstel per 1 augustus en denkt na over een vervolg terwijl recent over Le Garage het faillissement werd uitgesproken.
Circl op de Zuidas sluit aan het einde van het jaar en is dit najaar tot eind oktober de locatie van RIJKS dat uitgebreid gerenoveerd wordt (zie onder). Pizza Pizza heeft de deuren aan het Westergasterrein gesloten net zoals de Klaproos in Noord. Overigens gaat de Klaproos op zeker terugkomen, de Buik informeert je zodra we meer weten.
Daalder sloot zijn Atelier op de Lindengracht om alle aandacht te concentreren op verhogen van de kwaliteit van het restaurant in West. Sushi fenomeen Kit heeft zijn ‘omakasa-stijl’ restaurant Undercover aan de Wibautstraat gesloten.
Meer dan 20 zaken die dit jaar nog openen in Amsterdam
Van de meer dan 20 zaken die de komende maanden nog gaan openen in Amsterdam zetten we er vijf even wat meer in the spotlights. In het fine dining segment is het recent erg stil geweest in Amsterdam. Maar daar gaat met Showw dit jaar nog verandering in komen en verblijft RIJKS tijdelijk in Circl totdat de locatie in het Rijksmuseum helemaal verbouwd is voor de volgende fase.
Showw

Het restaurant van het duo Lendl Mijnhijmer en Dorus Floris, beide afkomstig van Bougainville*. Dat belooft een van de hotste openingen voor de kerst van dit jaar te worden in het CrossOver gebouw bij de RAI. Lees ons verhaal hier.
Barracuda

In een van de loodsen vlakbij Hotel de Goudfazant in Noord wordt momenteel de laatste hand gelegd aan Barracuda. Een restaurant in de stijl van Europa en Metro maar dan met vis en koude witte wijn (en een biertje) in de hoofdrol. Opent begin september.
Gossler & Florin

De nieuwe neo-brasserie op de plek van Atelier Daalder op de Lindengracht. Geheel in de stijl van Daalder en genoemd naar andere munten (Florin is de oude Gulden). De keuken wordt die van een moderne brasserie geheel in stijl met de inrichting. Het restaurant gaat pas echt open op 4 september maar de keuken is al soft aan het draaien. Dus reserveren kan en de Buik gaat zeker snel proeven.
Restaurant De Willem

We hadden natuurlijk al geschreven over wat een fijne plek het café van De Willem is, maar het restaurant belooft ook mooi te worden. Niet alleen de inrichting maar ook zeker de gerechten, we kregen afgelopen week even een sneak preview en we mochten een hapje proberen. Chef Jef etaleert met het menu zijn Frans-Aziatische smaken en vaardigheden. Open begin september en binnenkort volgt hier op de Buik een uitgebreid verhaal over het eten.
RIJKS pop-up @ Circl
Vanaf 31 augustus neemt executive chef Joris Bijdendijk met zijn team tijdelijk, tot de verbouwing van RIJKS klaar is, de locatie van Circl over. Hier serveert het team de klassiekers – sommigen voor het laatst – en voor het eerst nieuwe gerechten op weg naar de opening van het nieuwe RIJKS in november. Ook is er ruimte voor de borrel, de domibo en vrijmibo op zijn RIJKS wel te verstaan en is er een heuse trekwand met RIJKS signature dishes op finger food formaat.
Aangekondigde nieuwe openingen
Miznon Amsterdam, eigenlijk haute cuisine pita, van de Israelische chef Eyal Shani. Hij heeft al meer dan 50 restaurants in Israël, Londen, NYC en Parijs en opent in de Ferdinand Bolstraat 16 in de Pijp.
A Beautiful Mess opent een mega vestiging op de begane grond van het kantoor van Booking aan het Oosterdokskade. Ramenshop Takumi opent in het oude pand van Lokol aan de Kinkerstraat in West. Kokomo aan de Zuiderzeeweg is genoemd naar een liedje van de Beach Boys en gaat zorgen voor Caribische vibes in de all-day hang-out. Een eerste voorproefje gaan we in september krijgen maar de hele plek pas voorjaar 2024.
Mokafe is bezig met de laatste loodjes van een fundraising campagne (nu meer dan 80% behaald) voor opening van een koffie- en broodjeszaak in de Rivierenbuurt (Zuid). The Breakfastclub komt met weer een nieuwe vestiging in het gesloten Le Pain Quotidien aan het Troostplein in de Pijp. Bij Wagyu Kanata neemt de verbouwing aan de Weteringschans (Centrum) wat meer tijd in beslag dan verwacht en is openingsdatum uitgesteld naar dit najaar.
Café Struis, de uitbreiding van het naastgelegen proeflokaal van Brouwerij ’t IJ, gaat eind september open. Vooges aan ’t IJ, op de locatie van Mr Nieges, heeft deze zomer wat tegenslag gehad met een inbraak en brand waardoor de opening pas dit najaar verwacht wordt. De broers Mickey & Yoeri de Jong van onder andere The Oyster Club Rotterdam en The Fish Club in Den Haag openen The Sushi Club aan de Beethovenstraat 18 in Zuid. Pizzeria Da Michele gaat voor een tweede vestiging op de hoek van de Reguliersbreestraat 37 met vier verdiepingen Opening na de zomer.
3WO gaat los met Le French Café dit najaar een tweede vestiging in West aan de Admiraal de Ruyterweg (en zelfs eentje in Utrecht). Bar Dancing Multipla, genoemd naar het lelijke eendje van Fiat, opent snel aan de Valschermkade in de Schinkel (Zuid). Nappe, een pop-up in de evenlocatie DB55 in de Houthavens met chef Yoram Bemer, opent voor een paar weekenden in september en oktober (zie agenda van de Buik).
Aan Zithoek, een binnenkort te openen specialty koffiezaak, bij Barracuda om de hoek in Noord wordt hard gewerkt. Kometenbrood verhuist naar een nieuwe locatie bij NDSM (Noord) en gaat ook nog een vestiging in Oost openen. Oaxaca Cucina Mexicana, al open in Barcelona, opent dit najaar in de Spuistraat (Centrum). Esh Piteria & Bar is bijna klaar voor opening in het oude Café Martinot in Zuid. Het is van de broers Benamara in de Moreelsestraat 2. L’Abeille Pastry & Coffee van patisseriechef Laura Vervoort is in de laatste fase van de fundraising en gaat snel open bij de Dappermarkt in Oost. Dan nog een last minute nieuwtje; Onno Kokmeijer, de voormalige chef van Ciel Bleu is bezig met nieuwe plannen. Zodra deze concreet worden natuurlijk meer.