Pizza in Amsterdam anno 2024
Wij krijgen nooit genoeg van pizza! De afgelopen twee jaar is de lijst voor een echt goede pizza in Amsterdam behoorlijk uitgebreid. Er zijn steeds meer zaken die naast het masteren van de pizza ook flink werk maken van de wijnkaart en de bijgerechten. Tegelijk zie je ook de opkomst van ‘andere’ pizza stijlen zoals de pizza al taglio of de Detroitstyle deeppizza.
Wat de Buik opvalt is dat de meer ‘spannende’ pizzeria’s in de wijken rond het centrum van Amsterdam zitten en dat het aanbod van vegan in de Pijp erg groot is. Ook zijn er steeds meer pizzeria’s die een tweede vestiging hebben geopend of nog groter zijn gegroeid. Die laatste (mini)ketsens zetten we onderaan het artikel, maar dan alleen de Buik selectie. Dus of je nu gaat voor de Napolitaanse versie van de pizza met het Verace Pizza Napoletano keurmerk, een pizza al taglio of een complete veganpizza, de Buik zet ze per stadsdeel voor je op een rij.
PIZZA'S IN AMSTERDAM WEST
Nnea

De enige pizzeria in Nederland die staat in de lijst van de 50 beste pizzeria’s in Europa buiten Italië en dan maar liefst op nummer 8 en voor alle pizzeria's ter wereld op plaats 48. Hier rijst het deeg meer dan 50 uur en dat proef je niet alleen maar dat zie je ook aan de grote bellen op het deeg.
Vincenzo OnNembo maakt met veel liefde prachtige Italiaanse smaakcombinaties voor zijn Napolitaanse pizza’s zoals de Provola e pepe of de geweldige Partenope met octopus en stracciatella. Vergeet hier ook niet even naar de wijnkaart te kijken.
Recent hebben de mannen van nNea in het pand next door op nummer 94 een extra ruimte geopend maar hier alleen voor take-away.
The Pizza Project

De echte Neapolitan Pizza Bar startte eerst als hobby in de achtertuin voor buren en familie. Toen dat uit de hand ging lopen kwam de foodtruck en daarna de pizzabar in West, recent kwam daar een tweede vestiging in Zuid bij.
Hier eet je in een kleurige omgeving en kijkend op de gigi pizza-oven heerlijke pizza’s van deeg dat meer dan 48 uur rijst. Onze favoriet is de witte pizza met mortadella & pistache. Wel uitkijken dat het geen keten gaat worden hier.
Yam Yam
Klassieker sinds 1999, een echte buurttrattoria. Hier komt de pizza uit de steenoven, hebben ze een behoorlijk assortiment aan antipasti en secondi. Wij tippen de Erbazzone, de gevouwen pizza met wilde spinazie, geitenkaas, parmezaan en mozzarella.
Frederik Hendrikstraat 88-90
Fuoco Vivo
Hier komt de zuurdesempizza uit de originele houtoven. De oven is steen van steen en gemaakt door een Italiaans familiebedrijf. De mozzarella is handgemaakt en dit proef je. Je kunt hier genieten van alle traditionele pizza’s.
De Clercqstraat 12
Bella Storia Bos en Lommer
Neapolitaans is de pizzastijl van Bella Storia die sinds kort, naast de eerste vestiging in de Staatsliedenbuurt, ook een vestiging in Bos en Lommer hebben maar dan met een minder uitgebreid menu. Hier gaat het voornamelijk over pizza, en daar houden we van.
Volare

Dit is eigenlijk een drie-in-een. Van een trattoria, een bar tot een pizzeria. Bij ons gaat het natuurlijk om de laatste. De pizza’s van Volare mogen er zijn. Onze blogger Quirine was er recent voor
een compleet avondje Italiaans en werd instant fan van de Pizza Calabrese met stracciatella en ‘ndula.
PIZZA'S IN AMSTERDAM OOST
Trattoria Breda & Enoteca

Hier moet je even opletten. Voor de pizza’s sla je bij binnenkomst rechtsaf de Enoteca in. Waar je op je gemak eigen glazen wijn kunt tappen terwijl je wacht op de pizza. Die in de enorme houtoven in de Trattoria wordt bereid. Wij zijn fan van de Margherita, de pizza in zijn puurste vorm. De Enoteca annex Pizzeria is open van donderdag tot zondag vanaf 16.00 uur.
Etnea
Vlakbij Station Holendrecht zit de nieuwe pizzeria Etnea. De naam zegt het al: waar de pizza-traditie van Napels de mooie ingrediënten van Sicilië ontmoet. Hier start je met een echte caponata vooraf en alle ‘rode’ pizza’s zijn gemaakt met echte San Marzano tomaten. Wij zijn fan van de Maradona met echt provola uit Napoli.
Paasbergpad 1
LouLou
Bij de LouLou Pizzabar maken ze een oerpizza gemaakt van verschillende authentieke volkoren meelsoorten en een zelf ontwikkelde glutenvrije variant van doperwten-, rijst- en maismeel vooral uit koolhydraten bestaat, terwijl het juist eeuwen geleden in Italië een gezonde maaltijd was. De Tonno Fresco met de verse tonijnsteak is de pizza waar de Buik voor gaat.
Weesperzijde 42A
Olido

Hier eet je pizza’s uit een echte houtoven met veel aandacht voor bio- en slowfoodproducten en natuurlijke wijnen uit eigen import. Met zonnig terras bij hoekpand in een van de leukste straten van Watergraafsmeer.
Pizza Vagabond

Eigenaren Fabio Cecere en Susie Caianiello openden in de zomer van 2022 de deuren van The Pizza Vagabond. Familie noemden hen namelijk ‘Vagabondi’, omdat zij jaren samen van plek naar plek trokken, waarbij zij hun ‘thuis’ altijd vonden in het koken en het delen van traditioneel Italiaans eten met anderen.
Hier eet je pizza’s en gerechten volgens familiereceptuur, gemaakt met 100% Italiaanse ingrediënten en van familiebedrijven die deel zijn van de Slow Food Movement. Vraag Fabio en Susie naar de verhalen achter de gerechten en je gaat een hele fijne avond tegemoet.
Eatmosfera Oost

Ook bij Eatmosfera hebben ze ook inmiddels de vleugels naar Oost uitgeslagen. De vestiging in het Centrum is meer een Italiaanse trattoria met pasta en antipasti daarom gaat de Buik wat pizza betreft liever naar Oost. In deze fijne basic locatie word je verwend met rustieke zuurdesem pizza’s en fantastische wijnen.
PIZZA'S IN AMSTERDAM CENTRUM
La Perla

Ook bij La Perla kun je genieten van het lekkere Italiaanse prachtwerk aan tafels in het restaurant of simpel uit de hand aan de pizzabar aan de overzijde. Alle ingrediënten zijn hier super vers en authentiek, zo wordt er drie keer per week de echte buffel mozzarella D.O.P. aangevoerd uit Zuid-Italië.
Restaurant Sebastian

De klassieke Italiaanse gerechten, cocktails en compacte pizza selectie samen met het kosmopolitisch interieur maakt dat Restaurant Sebastian een beetje voelt als een up-market Italiaan in Manhattan. Bovendien heeft eigenaar Joshua van Santen een eyecatcher van een gigantische pizza oven in het restaurant geplaatst en niet in de keuken beneden. Misschien nog een beetje een outsider maar de witte spicy salami pizza met gorgonzola en honing die de Buik proefde was dik in orde.
PIZZA'S IN AMSTERDAM ZUID
Noemi

Tegenover de ingang van de Albert Cuyp Markt en net om de hoek in de Hemonylaan zit een klein loket in de muur. Dat is Noemi. Hier maken ze geweldige pizza’s die ook al taglio oftewel per punt te koop zijn. Een fijne plek om even snel een bite te doen: met de lunch of voordat je avondje op stap gaat. Met een klein en leuk terras voor de deur.
Van Woustraat 9
Krusta Pizzabar

Bij Krust de naam zegt het al draait alles om de krokante korst. Dit is een combinatie van pizza- en cocktailbar met een geweldige houtoven waar alles om draait. Hier is het Italiaans met een kleine Griekse touch zoals een pizza picante met sesamzaadjes op de korst voor de extra crunch (of Krust).
Pizza Locale
Dit is meer een ‘afhaal of mee-neem’ dan een ‘zit en eet’ locatie. Maar hier serveren ze de enige Detroitstyle pizza van Amsterdam. Zie ‘Detroit’ style een beetje als een ‘Chicago’ style pizza: een deepdish pizza die gebakken wordt in een grote rechthoekige en hoge bakvorm. Bij Locale serveren ze er zelfs een Nutella dessertversie van.
Helicopterstraat 20
PIZZA'S IN AMSTERDAM NOORD
Matto Noord
Om de hoek bij Barracuda zit Matto Noord op een coole plek met een leuk soort tuinterras naast de deur. De pizza’s hier hebben een mooie korst en de service is snel. Los van wat bijgerechten draait hier alles om de pizza. Onze favoriet is de dessertpizza met peer, walnoot en mascarpone. Voor de kleintjes is er een speciale pizza bambino.
Aambeeldstraat 12
Euro Pizza
Het pizza afhaal succes van Europa tijdens corona werd na de lockdown Euro Pizza, een pizzabar met naast pizza’s een kaart met kleine gerechtjes en mooie wijnen.
De Klaproos

In een loods met binnen-buiten terras in Amsterdam-Noord vind je deze leuke combinatie van pizzeria en winebar in een loods. Bij deze tijdelijke zaak, na de zomer van 2023 schijnen ze te verhui-zen, hoef je niet bang te zijn voor keuzestress. De kaart is namelijk niet zo groot, maar staat wel vol bijzondere pizza’s die allemaal uit de houtoven komen. Onze favoriet is de Lucifera met pittige sa-lami en n’duja samen met een glas natuurlijke Lambrusco.
De Pizzakeuken
Pizza’buurt’ zaakje met maar een paar zitplaatsen, midden in Tuindorp Oostzaan waar modeont-werpster Odile Hardijk vier dagen per week (di-vr) heerlijke pizza’s uit de houtoven tovert.
Mercuriusplein 9
(K)Etentje?
En dan hebben we het niet over Papa Johns, New York Pizza of Domino’s. Daar komt een beetje pizzalover alleen maar in noodgevallen. Maar ketenvorming is zeker een trend en niet alleen van zogenaamde ‘concept’ zaken. Recent opende The Pizza Project een tweede vestiging, net zoals Sotto, Eat-mosfera en Bella Storia. En dan hebben we het nog niet eens over L’Antica die ook pizzeria’s in Londen, Tokyo en Hollywood heeft of de Duitse keten L’Osteria (Amsteldijk) die je zo’n beetje in alle grote steden van Duitsland kunt vinden. Als het om ketens gaat, en dat vinden we vanaf 3 locaties, dan komen wat ons betreft deze wel door de ballotage.
De Pizzabakkers
Met meer dan 30 vestigingen in Nederland, waarvan 11 in Amsterdam, zijn deze bakkers een groot pizzasucces bij menig Amsterdammer. Met elke maand een bijzondere ‘special’ op het menu. Je vindt de Pizzabakkers dan ook door heel Amsterdam maar wij blijven toch een fan van de eerste vestiging aan de Haarlemmerdijk waar het pizza & prosecco imperium is gestart.
Pizza Beppe

De enige keten, voor zover wij weten, met het VPN-keurmerk voor een echte Napolitaanse pizza. Beppe zit met 8 vestigingen in zo’n beetje alle wijken van Amsterdam en ook nog eens in vier andere steden. Wij zijn wel een fan van het knusse Beppe Centrum aan de Amstel, net iets voor De Kleine Komedie.
Renato's
Met een pizzeria in de Pijp, een osteria er bijna naast en met nog een kleine pizzeriaversie in de Foodhallen is Renato’s bescheiden in Amsterdam aanwezig. Hier eet je in een fijne sfeer prima ge-maakte pizza’s en doe je deze zomer Bloemendaal aan, weet dan dat er een Renato’s direct bij de strandopgang zit.
Sugo

Bij Sugo zijn de pizza’s niet rond, maar vierkant! Je kunt maar liefst uit twintig verschillende vierkan-te pizza’s kiezen met allemaal verschillende toppings, die voornamelijk biologisch zijn en afkomstig van familiebedrijven in Italië. Sugo vind je op locaties in Amsterdam, Amstelveen en Diemen plus nog een tiental rondom Rotterdam.
Pazzi
Pazzi begon klein als afhaalrestaurant maar groeit gestaag. Inmiddels openen ze binnenkort de zesde vestiging in Amsterdam. No-reservations, ideaal voor je pizza ‘impuls’ trek.