Bar Alt bewijst dat bier-spijscombinaties spannend en smakelijk zijn

Bar Alt aan het Stadionplein in Amsterdam zet bier-spijscombinaties in Nederland op de kaart.

20 Feb 2019 Dick Mommers

blogger Een bourgondische Brabander die voet aan de grond heeft gezet in Amsterdam. Hij heeft de missie om alle culinaire hotspots te ontdekken en neemt je graag mee op deze reis.

  • 20 Feb 2019

Bar Alt bewijst dat bier-spijscombinaties spannend en smakelijk zijn

Bar Alt is niet bang om iets nieuws te proberen. Hoewel de combinatie van fine dining en bier in bepaalde landen al aardig is ingeburgerd is Bar Alt aan het pionieren in Nederland. Het restaurant aan het Stadionplein staat namelijk helemaal in het teken van bier-spijscombinaties. En dat is absoluut een toevoeging aan de Amsterdamse horeca.

Restaurant Bar Alt draait om bier-spijscombinaties


Bar Alt, het geesteskind van de mannen achter Two Chefs Brewing en Adriaan Verkerk (restaurant Jacobsz) kwam in mei 2018 ter wereld. De missie was vanaf dag één helder: Nederland kennis laten maken met de mogelijkheden van bier en dan in het bijzonder de bier-spijscombinaties. Om deze missie tot uitvoering te brengen werd chef-kok Thomas Kooijmans aangetrokken. Het is niet gek als die naam een belletje doet rinkelen want ook Thomas draait al jaren mee. Zo kon je hem onder andere bewonderen bij restaurant MOS

Een modern-industrieel interieur bij Bar Alt


We worden meteen warm onthaald en de jassen worden keurig aangenomen. Het interieur laat zich misschien het best omschrijven als modern-industrieel. Het hoge en open plafond zorgt voor een ruimtelijk gevoel waarbij de zichtbare leidingen en luchtkanalen je eraan helpen herinneren dat we in een modern pand zijn. De tafels zijn ver van elkaar verwijderd waardoor de sfeer wat minder intiem aanvoelt. 

Niet geheel toevallig neemt de bar een prominente plek in. In grote duidelijke letters is te lezen welke bieren er te verkrijgen zijn. Hoewel er verschillende namen op het bord prijken zijn de bieren van Two Chefs Brewing goed vertegenwoordigd. Er is een mix te vinden van verschillende (inter)nationale bieren, zowel van de tap, uit fles of uit blik waarbij het aanbod regelmatig verandert. Door de open keuken kunnen we een beetje gluren naar Thomas en zijn team. Tijd om ze aan het werk te zetten. 

De kaart: afwisseling en veelzijdigheid


Om de vier weken wordt de kaart gewijzigd waarbij er wordt gewerkt met seizoensgebonden producten. Het menu kan bestaan uit vier, zes of acht gangen. Wij zetten groot in en gaan voor de acht gangen en dit uiteraard met bier pairing.

Een van de eerste gerechten die we krijgen is een Hollandse ceviche van Dorade. De Dorade is daarbij gegaard in gefermenteerd knolsap waarbij de krachtige smaken van geroosterde spruitjes, spekbokking en krokante bloemkool elkaar uitstekend in stand houden. Dit gerecht is een hele mond vol. Daarbij zijn het meer de zoutsmaken die de boventoon voeren in plaats van het gebruikelijke zuur. Dit alles komt met een gose biertje van Oedipus, Swingers. Een licht en fris biertje waarin verschillende fruitsmaken te herkennen zijn, een uitstekende combinatie. Het biertje zwakt het zout van de spekbokking wat af en brengt een aangenaam zuur met zich mee.

De zware gerechten zetten zich voort waarbij we worden getrakteerd op Iberico kinnebak. Dat varkenswang helemaal hot is wordt ook hier weer bevestigd. De opmaak is wederom met zorg gedaan. Verschillende kleuren stellen zich tentoon waarbij een mooie heldere kleur rood de hoofdrol heeft. Uit alles blijkt dat over elk van deze gerechten goed is nagedacht. In dit gerecht maken we op verschillende wijze kennis met de veelzijdigheid van biet. Zo proeven we een vinaigrette van biet en groene szechuan peper, gepofte biet, een crème van biet, bietenblad en dungesneden chioggia biet. Dit alles wordt afgetopt met een krokant van varkenshuid. Dit is lekker. De verschillende soorten bieten brengen elk hun eigen inbreng zonder dat het saai is. Bij deze knaller wordt een Holy Gunter geserveerd, een lager in Duitse stijl die gebrouwen is door Two Chef Brewing. Ditmaal zijn de smaken wat milder en neigt het haast naar een pils. Precies wat dit gerecht nodig heeft.

Bar Alt pioniert in Amsterdam met bier pairing

De bieren worden uitgeschonken in wijnglazen en dit alles gaat gepaard met een gepassioneerd verhaal over de oorsprong en de smaken van de verschillende bieren. De service en de aanwezige kennis van personeel is meer dan goed. Je voelt je snel welkom door de informele setting en het enthousiasme werkt aanstekelijk. 

Dat bier pairing minstens net zo spannend en smakelijk kan zijn als wijn bewijst Bar Alt. Hoewel het concept rondom bier draait komt echter de wijnliefhebber ook niks te kort. Er is een uitgebreid assortiment aan (natuur)wijnen die elk met zorg zijn geselecteerd. 

Met regelmaat worden er aanpassingen gedaan om de formule nog sterker te maken. Slaat iets niet aan dan is het terug naar de tekentafel. Met een duidelijk concept, goede service en hoogwaardige gerechten neemt Bar Alt haar plek in. Dit doen ze anders zijn dan de gevestigde orde en hier zijn ze best een beetje trots op.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: oktober 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van oktober 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.

Onze Kerstlijst 2025 voor de vroege vogels

Voor de vroege vogels hebben we wel alvast een lijstje met restaurants die met Kerst zijn geopend, voor als je op zoek bent naar een leuk restaurant.

Club Birdies is een echte hole in one

Club Birdies opende met de grootste indoor golfbaan op de Schinkel. Birdies scoort wat horeca betreft voor ons een hole-in-one.