Kenners van Balthazar’s keuken op de Elandsgracht hebben er vast al lucht van gekregen- al dan niet de verflucht: Balthazar’s heeft sinds september een jonger broertje, Bar Parry. Wijn om te drinken en kleine hapjes, kazen van Kef en charcuterie om te eten. Bar Parry zit op de Eerste Looiersdwarsstraat in een zijstraat van de Elandsgracht.
Over familie en goede vrienden gesproken

Bar Parry is het geesteskind van de familie Parry. Het is wat je noemt een familieproject en wel een van drie generaties Parry. Opa Rob Parry (1925) is een bekende ontwerper en zijn werk komt op vele plekken terug in het interieur. Vader Alain, een van de oprichters en koks van Balthazar’s, bedacht samen met zijn vrouw, styliste Anja Koops, het concept en de menukaart. Zoon Beau, ook werkzaam als bedrijfsleider en sommelier bij Balthazar’s, runt nu Bar Parry samen met zijn vriendin Zwaan. Op de vraag of Zwaan is aangestoken met het horecavirus antwoordt ze enthousiast: “Nee, de liefde voor horeca gaat bij mij al jaren terug. Ik werkte hiervoor bij Kaagman & Kortekaas.”
Wie wat bewaart heeft wat

Als we binnenlopen is het wandvullende kunstwerk aan de muur het eerste wat opvalt: een schildering van twee mensen met een fles wijn aan tafel. Het was opa Rob die dit schilderij maakte in de jaren vijftig voor een wijnwinkel in Den Haag. In de jaren tachtig werd de winkel afgebroken, Alain bewaarde de tegels al die tijd en bracht ze aan op de muur van Bar Parry. Aan het einde van dit smalle wijncafé pronkt een muur met een glazen stellingkast gevuld met wijnen. Links van ons staat Zwaan enthousiast aan een gast te vertellen over de Molldruif uit Mallorca die vol en rond van smaak is en vervolgens horen we: “De Sauvignon Blanc is lekker fris om mee af te sluiten.” Wij beginnen net. Voor ons geen Sauvignon Blanc. De wijnen komen van de Wijnwinkel, soms speciaal voor Bar Parry geïmporteerd.
Omtoveren tot huiskamer

Zwaan schenkt voor ons een glas Bourgogne Blanc uit 2016 in en vertelt over de plannen die ze hebben. “We zijn nog in de fase dat niks een vaste plek heeft in het interieur. Voornamelijk de bar. Die kan efficiënter worden ingericht” Zo staat er momenteel een glazen vitrine op de bar met daarin verschillende soorten worsten, zoals: bloedworst met kwetsen. “Dit staat hier nu wat onhandig en deze ruimte kunnen we goed gebruiken.” “Hoe dan?” vragen we. “Nu moeten de hapjes achterin een klein keukentje gemaakt worden en dat is me toch een partij ongezellig! Veel leuker als we ruimte kunnen creëren bij de bar om de hapjes voor te bereiden.” We stemmen erbij in dat dit inderdaad gezelliger is dan in je eentje weggemoffeld in de keuken staan. Zwaan schuift haar enthousiasme niet onder stoelen of banken. Bar Parry gaat minstens zo onweerstaanbaar en huiselijk worden als zijn grote broer.

De gerechten zijn zonder opsmuk en we laten onze ogen vallen op het schaaltje chips met zoet-zure saus. Doe ons die maar, dan komen we later terug om de rest van de kaart uit te proberen: een pan boeuf bourguignon, sardines uit verschillende jaargetijden, mannenvlees van Nel- os en bok en een hardgekookt ei met anjovismayonaise bijvoorbeeld. Voor de grote trek ben je met drie koprollen bij Balthazar’s keuken.