Bij Marie komen Parijse charmes en Amsterdamse gezelligheid samen

Brasserie Marie in Amsterdam: Franse klassiekers, Amstelzicht en Bib Gourmand-menu in een stijlvolle, relaxte setting. Elke dag open voor lunch & diner.

10 Apr 2025 Quirine ter Poorten

blogger Quirine heeft een abonnement op de horeca en als tafelen een topsport zou zijn, dan speelt ze mee op het hoogste niveau.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Brasserie Marie

Nieuwe Doelenstraat 2-14, Amsterdam Maaltijd: DinerLunchBorrelen Stadsdeel: Amsterdam centrum Keuken: Frans Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

Bij Marie komen Parijse charmes en Amsterdamse gezelligheid samen

In het hart van Amsterdam, gelegen aan de oevers van de Amstel, bevindt zich Brasserie Marie. Dit charmante restaurant brengt de allure van een 'Brasserie Parisienne Deluxe' naar onze hoofdstad, met een eigentijdse twist die de culinaire ervaring naar een hoger niveau tilt. En dat allemaal zonder je opgelaten te voelen.

Een warm welkom

Bij binnenkomst van De L'Europe Amsterdam worden we hartelijk onthaald door één van de gastheren. Hotel lobby’s; ‘you either hate it or love it’, maar wij voelen ons meteen thuis. Hoge plafonds en knusse zithoeken zorgen voor een bepaalde grandeur

Wij lopen direct door naar Brasserie Marie en daar valt ons de toegankelijke en laagdrempelige sfeer op. Marie is sfeervol ingericht en straalt luxe uit zonder stijf aan te voelen. Je ziet dat iedereen het naar zijn zin heeft. Geen wit tafellinnen en juist lage lekker zittende fauteuils

Vanuit het restaurant heb je prachtig zicht op de Amstel met continu langsvarende boten. En hun beste troef is misschien wel het grote terras dat vanaf eind april geopend is. Voor zowel lunch als diner is dat natuurlijk een feestje bij mooi weer. En zeven dagen per week open.

Culinaire verwennerij

De menukaart biedt klassieke Franse gerechten met een moderne twist. Hoewel de kaart af en toe verandert, blijven de favorieten altijd behouden. Er staat zoveel goeds op dat kiezen nog lastig gaat worden. Ook leuk om te vertellen is dat ze een Bib Gourmand-menu aanbieden. Deze is geprijsd op €55 en staat garant voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. ​

Hors d’oeuvres et entrées

Zodra de eerste hap van de warme, knapperige Fougasse je mond bereikt, weet je dat je goed zit. Dit goudbruine brood, geserveerd met luchtige bruine boter en bieslookolie, is een verslavend begin van de avond. Er wordt ook weleens gezegd dat de Italianen hun focaccia brood hebben en de Fransen hun Fougasse brood. Wij zitten sowieso gebakken. 

Daarna een volgende Franse traktatie: zilte oesters, Klassiek en de luxere Rockefeller, waar hollandaise, bearnaise en spinazie samenkomen in een romige, hartige variant.

Dan verschijnen de voorgerechten op tafel. De Tartare de Boeuf is een spannende combinatie van fris en pittig. Met waterkers, een vleugje tabasco en huisgemaakte chips die zorgen voor een fijne crunch. 

De Loup de Mer, een elegante combinatie van zeebaars en gerookte paling, wordt verfrist door zuur ingemaakte waterkers en komkommer. Vervolgens wordt het tussengerecht gepresenteerd: een perfect op smaak gebrachte langoustine, gegrild op de barbecue en geflambeerd, afgetopt door een Hollandaise en begeleid door een intense bisque van schaaldieren. Tip: dit tussengerecht staat niet op de kaart, dus vraag vooral naar de beschikbaarheid.

Creatief en smaakvol

De hoofdgerechten tonen het vakmanschap van Jesse Franzen en zijn team. De reerugfilet, diep van smaak en boterzacht, wordt verrijkt met de zoete frisheid van granaatappel en begeleid door een variatie op de saucijs (ja, de echte) en rode biet.

De kwartel is een feestje van contrasten: sappig vlees, romige foie gras, knapperige hazelnootjes en de subtiele bitterheid van witlof. En dan het moment waar je eigenlijk al de hele avond naar uitkijkt: het dessert

De Pain Perdu met dulce de leche en een vleugje Cointreau is pure verwennerij. Perfect krokant, warm geserveerd wat het romige ijs doet smelten en met die onweerstaanbare diepe karamelsmaak die de avond op een heerlijke manier afsluit.

Team spirit

Het jonge, vlotte team onder leiding van Lucas Diepgrond is benaderbaar, komt gezellig een praatje maken en zorgt ervoor dat je de hele avond niks tekortkomt. Ook wordt er goed rekening gehouden met het tempo tussen de gerechten door, dat maakt het dat je er lang kan tafelen. 

Overigens is dat niet altijd nodig. Je kan er ook terecht voordat je bijvoorbeeld een avondje uit gaat bij het Nationaal Opera & Ballet, wat er op steenworp afstand van ligt, voor een pre-theater diner. Brasserie Marie biedt altijd een authentieke Franse ervaring in het hart van Amsterdam. 

De combinatie van een sfeervolle ambiance, verrukkelijke gerechten en attente bediening maakt het tot een bestemming die iedereen zou moeten bezoeken. Of je nu komt voor een ontspannen lunch of een uitgebreid diner, bij Marie ben je verzekerd van een topervaring.​

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
char.d stopt nieuw vuur in het oude Klein Breda

De Buik ging proefeten bij char.d, net geopend aan het begin van de Utrechtsestraat vlakbij het Rembrandtplein.

Alle schatten uit de kelder bij Vermeers Wijnkamer

Restaurant Vermeer is al jaren een van de topzaken van Amsterdam. Net om de hoek van het restaurant opende vorige week het gloednieuwe Vermeers Wijnkamer.

De smaken van Georgië, nu in de Jordaan

De Buik at bij Amra, het nieuwe charmante restaurantje in de Jordaan, waar je Georgische dumplings eet volgens traditie, wijnen ontdekt en gastvrijheid voelt.