Café Moer aan de Amstelveenseweg is Riot Restobar geworden. Hier wordt nog steeds biologisch volgens de 80/20 regel gekookt maar nu staat de aardappel centraal. Het interieur geeft een knipoog naar de rebelse historie van Amsterdam waar de aardappel een grote rol speelde.
Duurzaam en biologisch

Riot Restobar, voorheen Café Moer, is het restaurant van en gelegen naast het Conscious Hotel om de hoek bij het Vondelpark. Hier staat duurzaamheid centraal: van de stoelen tot de tafels uit de kringloopwinkel en zelfs de groene waterglazen zijn van de onderkanten van oude wijnflessen gemaakt.
Maar nog veel belangrijker: alle gerechten die we krijgen zijn biologisch en ze koken hier volgens de 80/20 regel, waarbij de 80 staat voor het percentage groentes in het gerecht.
Historische aardappel insteek

Riot Restobar werd bedacht op een middag waarbij één van de eigenaren een heerlijk gerecht met aardappel proefde en dacht: ‘’De aardappel verdient een eigen restaurant’’. Zo gezegd, zo gedaan. Gerechten met aardappel in de hoofdrol en een interieur met verwijzing naar de pieper.
Zo verwijzen de kleurrijke artistieke muurschilderingen in het restaurant naar een stukje Amsterdamse historie waar de aardappel een grote rol speelde (zie wikipedia voor de aardappeloproer). Als je goed rondkijkt, zie je ook de verschillende diverse aardappeltinten voorbij komen. Warme tinten van bruin, oranje en beige passeren de revue. Bijzonder.
Geen friet maar 1000 laagjes aardappel

De Buik werd ontvangen met de Riot versie van het typisch Amsterdamse kopstootje, hier het opstootje genoemd, een combinatie van Riot Saison bier met een shot Jajem Jenever. We begonnen met een barbite, eentje die we al veel vaker op kaarten zien terugkomen, de oeufs mayonnaise hier heel toepasselijk met een aardappelrouille en crispy chili-olie. De eieren waren perfect gekookt, de rouille fijn romig en de chili pittig zonder daarin door te slaan.
Daarna kwam de ‘1000 laagjes’ krokante aardappel op tafel. Dat is een grote leugen, we telden er maar dertig hahahaha. De twee blokken aardappel zijn een echte aanrader. Vergeet de friet hier. Overigens heel merkwaardig dat een restaurant met ‘aardappel’ in de hoofdrol de friet niet zelf maakt. Maar dit is een waardige vervanger. Heerlijk met de zeekraal mayo en een topping van kappers en ui. Die laatste is misschien een beetje te zout, maar het fijne is dat je het zelf kunt doseren.
Huisgemaakt aardappelbrood

Het huisgemaakte aardappelbrood, zelfgemaakt, hoe leuk is dat, was heerlijk luchtig met een crispy korst. Het erbij geserveerde mierikswortelboter zou wat meer oemph mogen hebben. Als hoofdgerecht gingen we voor de ossenstaart met humus met pikante kikkererwten en sesam. De ossenstaart proefde mals en sappig. De kikkererwten proefden licht pittig, romig en ietwat zout. Een zuurtje was hier op zijn plaats geweest.
Als dessert sloten we af met een chocolademousse met karamel, macadamia noten en kokos. Smeuïg van smaak en met een fijne volle textuur in de mond en een mooie balans tussen de kokos en chocolade.
Een tikkeltje rebelsheid naast het Vondelpark
Voor de sfeer en duurzaamheid zit je bij Riot absoluut goed. Ben jij een local of ben je zonet in Amsterdam komen wonen en een fan van de aardappel? Wil je op een lekkere manier wat meer weten over de Amsterdamse geschiedenis? Kom hier dan zeker een kijkje, hapje en drankje nemen. Dit is een adres waar je nog prima drie gangen kunt eten onder de veertig euro.
Foto's: Riot Restobar