Vessel aan ’t IJ: Terras voor gevorderden

Restaurant Vessel is onderdeel van Hotel Boat&Co in de Houthavens. Heerlijk voor een Sunday brunch of een avond aan het water.

18 Aug 2022 Gijs ten Buuren

blogger Strateeg bij een Amsterdams communicatiebureau en door zijn liefde voor lekker eten vaak in de Amsterdamse horeca te vinden.

Vessel aan ’t IJ: Terras voor gevorderden

In het verlengde van de Spaandammerbuurt, op het derde eiland van de houthavens ligt Vessel. Een hotel-restaurant met buurtfunctie. Mede door het enorme terrasdeck. Je zit strak aan het IJ met voor je een lange aanlegsteiger vol Amsterdammers die van hun zomeravond genieten. In de zomer wordt het spel van terraszitten hier uitgespeeld!

Hotel New York meets Amsterdamse School

Vessel is het restaurant van het vorige jaar geopende longstay hotel Boat & Co. Het pand doet een beetje denken aan Hotel New York in Rotterdam maar ademt, in lijn met museum ‘Het Schip’ even verderop, de stijl van de Amsterdamse School uit. Het grote terras aan de IJ-zijde mondt uit in een grote steiger waarop de hele buurt samenkomt. En nu de wijk bijna af is wordt het hier steeds gezelliger. De Buik nam onlangs weer eens een kijkje. Op een moment dat de zon behoorlijk scheen, dus we sluiten niet uit dat dit ons oordeel enigszins heeft beïnvloed. 

Rotella Knol


Wij aten het ‘Beste van Vessel’, een drie gangen menu, waarbij we een variatie aan bordjes krijgen voorgeschoteld. Bij Vessel is het shared dining, dus de tafel wordt bij elke ronde rijkelijk gevuld. Te veel om hier allemaal te behandelen. Het zijn vooral de groentegerechten die eruit springen. De rode biet is gerookt met daarbij veganistische feta. De hummus bij de knapperige knoflook pita heeft structuur en is gerookt. Ook de knolselderij met zwarte knoflook is opvallend. De knol wordt geschild tot één lange plak die wordt opgerold en gekookt. Vervolgens wordt er een plak afgesneden als een Rotella dropje, die wordt afgebrand op de BBQ. Een fraai element.

KFC 


Meest smaakvolle op de kaart is de Koreaanse bloemkool. De favoriete groente van Nederland maar dan sticky als Korean Fried Chicken. Wordt er dan alleen maar groente geserveerd? Zeker niet. De shortribs zijn zacht en het vet mooi gesmolten. Daarnaast aten we steak tartaar met curry, kimchi en kokosnoot. Een grappige combinatie, een net iets andere bereiding, zonder dat de smaakmakers het vlees overstijgen. We sluiten de avond af met een lekker klef stuk amandelcake met ijs van witte chocola. Eenvoudig, maar precies waar je zin in hebt na een lome dag aan het water. 

Hangen aan het IJ

Is het eens niet zo zonnig als de afgelopen dagen, dan nestel je je binnen op een bank in het stijlvolle restaurant. Heel geschikt voor een lazy sunday brunch of een first date. Vessel is een plek waar je eigenlijk de elke dag wel kan hangen. Soms zijn de bereidingen wellicht wat complex, maar een bezoekje aan Vessel is heel ongedwongen. Fles wijn, lekkers te happen, een duik in het IJ…wellicht een gedurfde uitspraak in een stad met 75km gracht, maar dit is misschien wel het fijnste terras aan het water van Amsterdam.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Jollof Club organiseert een tijdelijk feestje voor je zintuigen bij Lotti’s

Proef West-Afrikaanse smaken bij de Jollof Club in Lotti’s, Hoxton Hotel Amsterdam – verfijnde jollof en meer, tot half september beschikbaar.

Speakeasy? Ventuno gaat voor luid

Ventuno skybar in Amsterdam: luxe cocktails, spectaculair uitzicht en theatrale presentaties op de 21e verdieping van Ruby Emma Hotel.

7 x lekker eten en genieten van SAIL 2025

7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!