Franse keuken met een Nederlandse twist: Bistro Berlage heeft een nieuwe kaart

Sinds december 2017 kun je bij Bistro Berlage de hele dag en avond terecht om te eten. Wij gingen langs om de nieuwe kaart te proeven.

7 Mei 2019 Sarah de Vreugd

blogger Sarah heeft een liefde voor eten en goede wijnen. Daarnaast houdt ze van sporten en is ze werkzaam als sport en lifestylecoach.

Franse keuken met een Nederlandse twist: Bistro Berlage heeft een nieuwe kaart

Bij Bistro Berlage vind je modern gemixt met klassiek, zowel in het interieur als in de gerechten. Midden in het hartje van Amsterdam, achter de Dam, vind je dit restaurant, in een karakteristiek monumentaal pand. Sinds enige tijd kun je hier de hele dag en avond terecht om te eten. Wij gingen langs om de nieuwe kaart te proeven.

Franse gerechten met een moderne twist

Op de kaart vind je traditionele en moderne gerechten. Gebaseerd op de Franse keuken, maar dan met een Nederlandse twist. Elke vier maanden wordt de kaart vernieuwd met ingrediënten van het seizoen. Zo kun je op dit moment kiezen voor vergeten groenten, zoals rode biet en koolrabi, gemixt met moderne smaken, zoals quinoa. De vegetariër heeft, wat dat betreft, voldoende keus.

Als voorgerecht kunnen we niet anders, dan te beginnen met een traditionele steak tartare. Het is namelijk één van mijn favorieten. Helemaal als het gecombineerd wordt met truffelmayonaise. Als tegenhanger kiezen we de coquilles met chorizo, geserveerd met bloemkool en aspergetips.

Verleden heden toekomst

In de tijd dat we wachten op het voorgerecht, vertelt de assistent bedrijfsleider vol passie en enthousiasme over de transformatie van de bistro. Tot december 2017, was de bistro een dagzaak, maar nu kun je de gehele dag en avond terecht voor koffie (met gebak van Holtkamp - wat ons betreft de beste taartenbakker van Amsterdam), lunch, borrel of diner.

In de zomer strijk je neer op het grote terras, waar je met 170 stoelen een grote kans maakt op een plekje in de zon. In de winter, neem je plaats in het historische gebouw, waar je wordt omringd door muurschilderingen.

De smaken van de Bistro

Als we onze mes en vork in het gepocheerde ei steken, stroomt het eigeel over de steak tartare. Perfect bereid. De smaken van de steak tartare, gecombineerd met de truffelmayonaise en parmezaanse kaas, zijn mooi in balans. Ook de coquilles met chorizo zijn goed bereid en de smaken zijn wat meer uitgesproken dan bij de steak tartare. Maar dat is logisch, gezien de ingrediënten.

Als hoofdgerecht kiezen we het gerecht van de dag: zeebaars met saffraanrisotto. En de eendenborst met gekonfijte prei, zoete aardappel en een rode port-jus. Wij kunnen niet kiezen welk gerecht onze voorkeur heeft. Zelfs mijn partner, een echte vleeseter, kan geen voorkeur uitspreken, dus dat zegt genoeg.

Als nagerecht bestellen we de chocolade pannacotta met bananensorbetijs en specerijen-crumble en de koekjesdeeg, Blooker cacao en vanille-ijs. Beide nagerechten zijn lekker van smaak, maar als je een chocoladeliefhebber bent, kies dan voor de pannacotta, want die is hemels.

Na twee gangen lag het koekjesdeeg ons iets te zwaar op de maag, maar misschien hadden we ook niet alles op moeten eten…


Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
45 x een oplossing voor het maandag en dinsdag ‘uit eten’ probleem

Waar kun je tegenwoordig nog terecht voor een fijn diner op maandag en dinsdag avond? De Buik zet de leukste voor je op een rijtje!

The SIREN is heerlijk hysterisch

Bij The SIREN gooien ze het menu nu over een andere boeg. De Buik mocht het nieuwe menu komen proeven tijdens de feestelijke lancering.

Rijsttafelen bij Ron Blaauw Indonesia in Bloemendaal

We weten dat de rijsttafel hier altijd een goed idee is, maar hoe zit het met de andere gerechten? De Buik ging langs bij Ron Blaauw Indonesia in Bloemendaal.