Op de Jan van Galenstraat op een steenworp van het OLVG West zit sinds een jaar Boes en Beis, een vrolijke buurthuiskamer, waar je terecht kan voor ontbijt, lunch en diner. Met een terras van zonnige gele luifels en uitzicht op drukte waardoor er ook gezellig veel aanloop de hele dag is.
Mooie mix
Boes en Beis is gevestigd in een gloednieuw hoekpand, waar je door het licht van weerszijden overal een lekker plekje kunt vinden. Het doet huiselijk aan, met spelletjes in de kast en een beamer met groot scherm voor voetbalwedstrijden. De inrichting is hangplant-hip en de jonge bediening is vlot en servicegericht. Het publiek is gemêleerd. Jong en oud zit er door elkaar, er zijn buurtbewoners, ziekenhuisbezoekers en hip randstedelijk volk dat nooit lijkt te hoeven werken. Rob de Visser, een van de eigenaren, is er trots op. ‘We hebben hier een mooie mix. Gay stelletjes komen cocktails drinken en zitten dan naast islamitische mensen die voor taart en koffie komen. We hebben er met onze kaart ook op ingezet om een multiculti publiek aan te spreken.’
Veel vega op de kaart

De kaart is inderdaad ingericht op een breed publiek en ademt weinig vernieuwing uit. Voor ontbijtliefhebbers is dit een goede plek, met een ruimer aanbod aan gerechten (denk aan pancakes, granola, croissants, roerei en shakshuka). Er is verder keuze uit veel vegetarische gerechten, waarbij hier en daar ook een vleesoptie wordt geboden. Denk hierbij aan een broodje pulled jackfruit met bbq-saus waarvan ook een kip-variant is. Mijn tafelgenoot is er eentje van het vleesetende soort, dus komt er toch een redelijke beefburger op tafel. Sappig is ‘ie zeker en gelukkig niet helemaal doorbakken. De gekaramelliseerde ui erop vind ik overheersend zoet, maar mijn disgenoot vindt dat juist heerlijk. Het briochebroodje is stevig genoeg (geen kleffe bun) en de frieten erbij zijn zalig.
De halloumi sandwich met srirachamayonaise bestaat uit een (net te) dikke snee bruin brood met op een bedje van sla en cherry tomaatjes wat plakjes gegrilde halloumi. Die raakt een beetje ondergesneeuwd door de hoeveelheid brood en mayo, die eroverheen is gezigzagd. De ingrediënten zijn vers en het idee is leuk. Ik mis iets fris bij dit gerecht, ook de mayo is meer zoet dan pittig. Een relish van ingemaakte groente of aangezuurde komkommer had het meer in balans gebracht. De halloumi was in een pitabroodje beter tot zijn recht gekomen.
Water en wijn

Er komt ook wijn op tafel bij de burger: een soepele montepulciano, wat altijd een goede keuze is. De wijnkaart is overzichtelijk, goed doordacht en er staat iets op voor ieders smaak. Ik kies voor een mocktail, die bij navraag een met spuitwater aangemaakte limonadesiroop blijkt te zijn. Er staan vier fruitige varianten op de kaart. Verder valt op dat je gefilterd kraanwater (plat of bruisend) kunt bestellen tegen betaling. Een deel van de opbrengst hiervan gaat naar een goed doel.
Als toetje is er taart. We gaan voor de klassieker carrotcake (met frosting) en een vegan brownie. De carrotcake is zoals hij hoort, smeuïg en eerder licht kruimelig dan klef. De brownie lijkt naast dat enorme stuk taart wat klein van stuk, wat doet vermoeden dat het een redelijk machtig gerecht is. Dat klopt: het is bijna alsof je pure chocolade ganache eet. Voor deze gelegenheid is er karamelsaus overheen gedaan. Qua smaak associeer ik het gerecht meer met een bonbon dan met een brownie, maar de smaak is goed. We sluiten af met een uitstekende koffie die geserveerd wordt met een blokje boterkoek (die ook op de dessertkaart staat).
Fijne toevoeging voor de buurt
Boes en Beis mag dan als concept niet nieuw zijn, het is wel degelijk een fijne toevoeging voor deze buurt. Je kunt merken dat het team goed is ingewerkt en ook goed ingespeeld is op elkaar en de gasten. Dat vergt in deze tijd nogal wat. Amsterdam heeft altijd ruimte voor horeca-avonturiers die hun nek uit durven steken en iets opstarten in onontgonnen gebied. Mengkroezen als deze verbinden de stad, zowel qua locatie (buiten de Ring gebeurt er ook heus wel wat) als qua publiek.