Buffet van Odette: van thuiskok tot restaurant

Odette Rigterink laadde in 1994 een aantal pannen met huisgemaakte gerechten in een fietskrat, 25 jaar later kennen we haar van Buffet van Odette aan de Prinsengracht.

20 Dec 2019 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Buffet van Odette: van thuiskok tot restaurant

Odette Rigterink laadde in 1994 een aantal pannen met huisgemaakte gerechten in een fietskrat. Dat eten serveerde ze in het avondrestaurant van Enfant Terrible. Inmiddels, 25 jaar en een aantal restaurants later, zit het Buffet van Odette op de mooie en grote locatie aan de Prinsengracht.

Iedere dag fietste Odette naar de markt waar ze haar inkopen deed, om vervolgens naar huis te gaan en het menu van die dag samen te stellen. Samen met goede natuurwijnen die zij daarbij uitkoos, serveerde ze dit aan in het restaurant van Enfant Terrible. Al snel bleek dit een succes. Haar eerste zaak vestigde zich in de Negenstraatjes. Destijds een buurt in opkomst, met kleine authentieke winkeltjes. “Ik had daar een klein winkeltje waar ik goede en natuurlijke producten verkocht, zoals brood, gehakt en soepen. Voor de buurt, locals en werkenden al snel een hotspot om even bij te kletsen en een kopje koffie te drinken.” Dat kleinschalige sprak haar aan, maar het winkeltje werd al snel té klein, en zo ging Odette op zoek naar een nieuwe locatie. Ze vond deze aan de Herengracht, waar ze zelf in de keuken stond. “Ook hier hadden natuurwijnen een grote rol, maar wel een beetje onder tafel, want ik had eigenlijk helemaal geen alcoholvergunning”, lacht ze. Het buffet werd hier een druk dagrestaurant. 

Kleinschalig 


In een stad waar grootschaligheid de overhand krijgen en hop-on-hop-off bussen af en aan rijden, is het volgens Odette noodzakelijk aandacht te hebben voor de basis. Ze gelooft heilig in kleinschaligheid en kwaliteit. Ze vindt dat ondernemers, maar ook consumenten meer bezig moeten zijn met waar ze hun producten vandaan halen. Vanaf de start van het Buffet van Odette, schonk zij natuurwijnen. “Ik probeer alleen ambachtelijke producten te gebruiken. Ook toen ik met mijn fiets naar de zaak ging, deed ik niets in plastic verpakkingen en zorgde ik dat alles gebruikt werd: no waste dus.” Allemaal dingen die nu onderdeel zijn van een marketingstrategie van veel zaken, maar waar Odette altijd al mee bezig is geweest. “Bovendien doet kleinschaligheid de kwaliteit vaak ten goede.” 

Prinsengracht 


In het pand aan de Prinsengracht kun je vanaf twaalf uur aanschuiven voor heerlijke truffelkaasomeletten of bijvoorbeeld een verse ravioli, in een restaurantsetting met een mix tussen modern en klassiek. Na de lunch serveert het Buffet van Odette borrelplanken met charcuterie en verse kazen. Het diner bestaat uit vaste klassiekers, zoals de scholfilet met beurre noisette of caponata met polenta. Ook kun je je laten inspireren door een aantal wisselende gerechten en fijne natuurlijke wijnen.

Kwaliteit voorop 


Sinds Odette in de nieuwe zaak aan de Prinsengracht zit, staat zij niet meer in de keuken, maar werkt zij als gastvrouw. Ruim drie weken geleden opende ze, samen met haar dochter die inmiddels ook bij het Buffet helpt, een winkelpand in de buurt van de zaak. Gasten kunnen zo de wijnen die ze lekker vonden bij het Buffet, ook mee naar huis nemen. “En speciaal voor de feestdagen, verkopen we ook natuurlijke champagnes”, vertelt ze. Daarnaast vindt ze professionaliteit heel belangrijk. Zowel in het restaurant als in de winkel wordt alleen met producten gewerkt die met zorg geselecteerd zijn. “Zo halen we de Olijfolie zelf uit Ligurië en komen de likeuren van WEES. Het brood komt van Amsterdamse bakkerijen en groenten en vlees van biologische leveranciers. “Maar dat is alleen mogelijk als je bij jezelf blijft en doet wat je leuk vindt”, weet Odette.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Amsterdam’s Favoriete Nieuwkomer van 2019: de tussenstand

Wil je de tussenstand weten voor de favoriete nieuwkomer van 2019? Dit zijn de dertig restaurants met de meeste stemmen op maandag 16 december 2019. Stem snel op jouw favoriet!

Happy de Peps(y)

Met een uitgebreide kaart, meer dan 60 gerechten, laat de Spaanse wijn- & eetbar Peps zien dat ze niet snel van plan zijn om weer te vertrekken.

5 x even een biljartje en een hapje en/of drankje doen

5 plekken om nog heerlijk ouderwets te biljarten, en een lekker hapje te eten.