Bij café restaurant de Tropen schuif je aan na een museumbezoek aan het bijhorende Tropenmuseum voor een kop koffie, een lunch of borrel. Elk vier maanden wisselt het menu en wij komen langs om het najaarmenu te proeven. Leuk detail: de tentoonstellingen uit het museum dienen ter inspiratie voor de kaart. Wij zijn benieuwd.
Verschillende culturen

De Tropen is vanaf drie kanten toegankelijk. Via het grote terras aan het Oosterpark, via het museum of via de zijkant van het gebouw dat eigendom is van het Koninklijk Instituut van de Tropen (KIT). Het café oogt ruim, met een lange bar, grote ramen waar het licht mooi doorheen valt, twee lange tafels in het midden en een stuk of twintig losse tafeltjes. Het is vijf jaar geleden verbouwd en helemaal gerenoveerd. Het interieur is bedacht door studio Piet Boon. Overal waar je kijkt ademt het verschillende culturen. De slogan van de Tropen is niet voor niets: ‘Eten brengt je verder. De wereld is vol met verschillende culturen. Er is zoveel te zien, te horen, te ruiken en te proeven.’ Nou aan de slag dan maar.
Huisgerookte zalmfilet

We beginnen met een pompoen- kokossoep met een pepertje en taugé. Vooral de kokos proef je en smaakvol is het zeker. Daarna krijgen we een bordje gevuld met pita hummus met een salade van knol en wortel. De hummus is huisgemaakt, zacht en vooral erg lekker. Omdat we vandaag de kaart komen proeven, eten we alles in het klein. Als derde gerecht krijgen we een poké bowl geserveerd met rijst, zeewier, edamame en huisgerookte zalm. In grote ovens in de keuken worden de zalmfilets zelf gerookt, zodat ze precies de smaak krijgen zoals ze ze hier bij de Tropen willen hebben.
Executive Chef Hans Ribbens vertelt ons vol passie over de keuken. Hij is hier nu drieënhalf jaar werkzaam en is verantwoordelijk voor het restaurant, de keuken van het hotel en de zalen van het KIT, waar geregeld grote partijen worden georganiseerd.
Koninklijk Instituut voor de Tropen

Het KIT is een non-for-profit organisatie voor duurzame, internationale en interculturele samenwerking. Zij richten zich op het verbeteren van de gezondheidszorg, duurzame economische ontwikkeling en gendergelijkheid in ontwikkelingslanden. Ook de bedrijven die ruimtes huren van het KIT werken op hun manier mee aan het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelen, opgesteld door de Verenigde Naties. Leuke bijzaak: de winst die gemaakt wordt in het restaurant worden terug geïnvesteerd in het KIT, waardoor jouw bezoek dus ten goede komt aan het goede doel!
Na deze drie gerechten is het tijd voor een mini-burgertje van zoete aardappel en gemarineerde ui. Door de saus van mierikswortel mayonaise krijgt het een zachte frisse maar hele specifieke smaak. Lekker dat het is! Na zo’n burger van zoete aardappel vraag je je überhaupt af waarom je nog vlees zou eten.
Surinaamse Moksi Meti
Als laatste gerecht eten we, op de Suriname tentoonstelling geïnspireerde, Moksi Meti. Dit is een Surinaams gerecht van zacht gegaard en gerookt buikspek, kippendij, Fa Chong worst en Madame Jeanette sambal. Iets dat we nog niet eerder hebben gegeten, maar erg verrassend is. Je merkt dat er bij de Tropen met aandacht gekookt wordt, alle gerechten zien er even mooi en verzorgd uit.
“Als we andere culturen ervaren en beter leren kennen, ontstaat er wederzijds begrip en respect. Het vult niet alleen je maag, maar ook je hoofd en je hart”. Daar zijn we het roerend mee eens. Café restaurant de Tropen is een prachtige plek om heen te gaan na een wandeling door het Oosterpark of museumbezoek of als je uiteraard zin hebt in goed eten. Hier ga je heen voor een borrel, kop koffie of lekkere lunch.
Let op: het restaurant is tot 18:00u open en op donderdag, vrijdag en zaterdag tot 20:00u voor een borrel en bittergarnituur. Er is geen diner, maar wel een lunchkaart met allerlei exotische borrelhappen en taart.