In januari heeft Mr. Meat de dikke deuren van het voormalig bankgebouw aan de Haarlemmerstraat geopend. Bij Mr. Meat draait het om – hoe kan het ook anders – (kwaliteits)vlees. Het restaurant is uniek door de Turkse invloeden van de slager uit Istanbul die samen met een grill master de keuken bedient. Tijd voor de Buik om een kijkje te gaan nemen (en uiteraard een hapje te proeven).
Met in de hoofdrol: meat
Noem het een open deur intrappen, maar bij Mr. Meat ben je, zoals de naam inderdaad al doet vermoeden, aan het juiste adres voor een goed stuk vlees. Dit wordt dan ook meteen duidelijk wanneer je het ruime pand op de Haarlemmerstraat binnenloopt. Het vlees krijgt een glansrijke hoofdrol, inclusief schijnwerpers en een plek op het hoofdpodium die met zo’n hoofdrol gepaard gaan.
Rijpingskasten

De rijpingskasten waar je bij binnenkomst niet omheen kunt, laten imposante stukken vlees zien die geduldig een dry aging proces ondergaan. Het vlees ligt hier maximaal vier maanden in de koeling te rijpen om zo mals mogelijk te worden. Naast deze kasten trekt ook de counter meteen de aandacht, met onder andere worsten, lamskoteletten en biefstukken.
Turkse invloeden

Bij Mr. Meat is niet gekozen voor de traditionele combinatie chef en sous-chef. In plaats daarvan zien we achter de counter de bijzondere combinatie van slager Huseyin Tanribuyurdu uit Istanbul en de grill master die het vlees klaarmaakt. Beiden hebben veel verstand van het vak en oefenen het met liefde uit.
Tanribuyurde vervulde al op elfjarige leeftijd een rol als assistent in een slagerij, waar zijn liefde voor een goed stuk vlees is geboren. De Turkse invloeden schemeren ook door in het menu: naast de traditionele côte de boeuf, steaks en burgers, staan ook Turkse gerechten zoals köfte (gekruide gehaktballen) en Çitir (lamsrollade gevuld met knapperig lamsvet) op de kaart.
Salt Bae

Niet alleen in de keuken is een spectaculair samenspel tussen de slager en de grill master te bewonderen. Tanribuyurde verlaat de keuken namelijk af en toe om voor de ogen van de gasten een ware show neer te zetten. Bij de bereiding van de chateaubriand worden we verrast met een spectaculair vuurspel. Vervolgens strooit Tanribuyurdu op iconische wijze, die we dan ook meteen herkennen, zout over het vlees. Wat blijkt: hij is de leermeester van de Turkse slager Nusret Gökçe die de bijnaam Salt Bae verkreeg en een ware internethit werd door zijn manier van zout strooien en vlees snijden.
Tijd om te proeven

Na overal om ons heen het eten te hebben bewonderd, is het dan eindelijk tijd om het ook daadwerkelijk te proeven. We krijgen verschillende voorgerechten geserveerd, maar worden vooral enthousiast van de warm smoked beef platter in combinatie met de gegrilde oesterzwammen. Een aanrader! De oesterzwammen hebben een rokerige en sappige smaak die erg goed samengaat met de gerookte rundvleesplakjes met gesmolten kaas.
Hemel op aarde

Het hoofdgerecht dat de geheel terechte benaming ‘hemel op aarde’ heeft gekregen, valt tevens goed in de smaak. Het vlees is erg mals, sappig en smaakvol. Na het eerder kunnen aanschouwen van de spectaculaire bereiding van de chateaubriand mogen wij het gerecht nu ook zelf proeven. Het gerecht wordt met een jus van boter en zelfgemaakt zoet brood geserveerd, wat een verrassend goede combinatie blijkt te zijn..
Daarnaast zijn wij groot liefhebber van de lamsrack: zeer goed op smaak gebracht en vers voor je neus bereid en gesneden. En tot slot het dessert waar we onze vingers bij aflikken: Katmer. Dit is een Turks dessert van knapperig deeg, gevuld met pistache en geserveerd met ijs.
Kortom, het is bij Mr. Meat allemaal een groot spektakel, maar vooral voor het heerlijke vlees komen wij maar al te graag nog een keer terug.