Christiaan Smit voelt als een nieuwe vriend

Christiaan Smit opende afgelopen maand de deuren in de Prinsenstraat, om de hoek bij Kikkie, en de Buik ging er proeven.

12 Sep 2024 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Christiaan Smit

Prinsenstraat 20, Amsterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Amsterdam centrum Keuken: Internationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Christiaan Smit voelt als een nieuwe vriend

De mannen achter Kikkie van de Prinsensluis hebben het oude De Twee Grieken omgetoverd tot een smaakvol restaurant, zowel in de inrichting als de keuken. Christiaan Smit opende afgelopen maand de deuren in de Prinsenstraat, om de hoek bij Kikkie, en de Buik ging er proeven.

​Klein terrasje voor de deur

Daar waar een van de sterke punten van Kikkie het fijne terras aan de Prinsengracht is, moet Christiaan het doen met helaas een paar tafeltjes voor de deur in de drukke Prinsenstraat. Maar de opzet van Christiaan is anders dan Kikkie. Hier ga je voor het 3-, tot 5-gangen chefsmenu. By the way: de naam? Dat is de naam van één van de voorvaderen, zo leggen de mannen van Kikkie uit. Ze hebben zelfs een kopie gemaakt van het geboorteregister om het te bewijzen. Grappig.

​Sfeervol, licht en open restaurant


De setting is fijn. Een grote open en lichte ruimte waar je zo doorkijkt naar de tuin aan de achterzijde. Die helaas niet door het restaurant gebruikt mag worden. De inrichting is klassiek, simpel maar comfortabel, de vloer is doorleefd en lijkt ongerestaureerd zo te zijn overgenomen van de vorige eigenaar, de Twee Prinsen, maar geeft lekker karakter. 

De tafels zijn met stemmig wit linnen afgedekt, inclusief een mooie brandende kaars. Op de houten lambrisering langs de wanden van het hele restaurant staan flessen wijn uitgestald, dat geeft ook gelijk een ‘thuiskomst’ gevoel. Het zilveren zware bestek en het vintage servies lijken zo uit de erfenis van Christiaan Smit afkomstig te zijn. Heel fijn, kortom: een sfeertje waar de Buik zich wel thuis voelt.

​Creatieve keuken


De afkomst verloochend zich niet. Ook bij Christiaans Smit krijg je net als bij Kikkie bijzondere gerechten op tafel. Wij begonnen met de mosselen met rouille, venkel en paprika. Heerlijk gerecht waarbij de mosselen heel fijn combineren met de romig pittige rouille en licht rokerige van de paprika. Maar het kleinste onderdeel van dit bordje, de korianderbloem, geeft een enorme extra boost aan het gerecht. 

Het andere gerecht van paddenstoelen (eekhoorntjesbrood) met eierdooier is er eentje die hoog in de categorie comfortfood staat. Het lekkere zuurdesem, om de dooier te deppen, komt hier enorm van pas. 

Als hoofdgerecht komt een forse moot tarbot ingewreven met tandoorikruiden op een mix van lamsoor, rode ui en witte bonen op tafel. De garing van de tarbot is niet minder dan perfect, de Indiase kruidenmix geeft een fijn exotisch accent aan de vis. Echt de moeite waard. 

De chocolade ‘baksteen’ waarmee we eindigde was eigenlijk een maaltijd an sich. Goed dat we deze konden delen.

​Wijn is ook fijn


Ook de wijnen bij Christiaan mogen er zijn. Misschien voor een deel wel een beetje meer van hetzelfde; met veel Bourgognes en populair Jura-spul zoals je tegenwoordig in elke zaak ziet. Wij dronken een fijne Cremant bij het voorgerecht. We sloegen het glas meer dan 10 jaar oude Bordeaux bij de cèpes af (wel bijzonder overigens) en lieten ons verleiden tot een chardonnay uit de Jura met een lichte oxidatieve smaak, die zowel goed bij de paddenstoelen als bij de tarbot paste.

​Leuke nieuwe vriend


Met Christiaan Smit heeft de Buik er zeker een leuke nieuwe vriend bij. Het eten en de entourage is echt de moeite waard. Zelfs het kleine terrasje in de Prinsenstraat is leuk als je van drukte om je heen of mensen kijken houdt. Knap dat ze in de eerste weken na opening al zo’n hoge kwaliteit in de keuken en de service hebben. Deze leuke nieuwe vriend gaan we zeker vaker zien.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bonboon, verfijnde vegan fine dining met een ‘thee’ accent

Bij Bonboon in Amsterdam draait alles om creatief plantaardig koken: vegan fine dining met unieke smaakcombinaties en verfijnde pairings.

16 x lekker eten en genieten van SAIL 2025

7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!

Niet alleen het uitzicht is geweldig bij REM

REM-eiland in de Houthavens: rooftop bar, adembenemend uitzicht en creatieve gerechten in een unieke, historische setting in Amsterdam.