De Kop van Oost, gelegen aan het Zeeburgerpad, is geopend sinds 2018 en blijft voor ons een vertrouwde bestemming, met een terras van de buitencategorie. We gingen langs om het menu testen. Een menu dat ook nog eens verrassend betaalbaar bleek.
De Kop van Oost, gelegen aan het Zeeburgerpad, is geopend sinds 2018 en blijft voor ons een vertrouwde bestemming, met een terras van de buitencategorie. We gingen langs om het menu testen. Een menu dat ook nog eens verrassend betaalbaar bleek.
Met een stevige portie trek stortten we ons op de eerste portie bites van het menu. Waar de pure comfort van de Iberico-brioche met uienchutney en truffel droop, ging onze interesse toch meer uit naar de spicy gerechtjes die volgden: de Kop Fried Chicken (KFC) wings met hotsauce en de feta roll met crispy chili.
Hoewel we enigszins vooringenomen en spice-sceptisch aan de eerste hap begonnen, likten we onze vingers af van de fris-zoete-mango-ananas-hotsauce – en moesten we (op een zeer positieve manier) de pit wegspoelen met cava. Een ware ode aan chili, chapeau!
Natuurlijk waren onze ogen weer eens groter dan de maag en konden we ons niet inhouden bij bestellen. Van kalfsmuis met een verrassend frisse Thaise twist, Noordzee-crudo met koolrabi, zeekraal en een heerlijke umami-zoete appel-dashi, tot de mega malse, goed vettige dry aged côte de boeuf met friszure salsa verde: stuk voor stuk maakten de gerechten ons gevoel van overdaad meer dan waard.
Dan het dessert. Geen standaard zoetigheden, maar een indrukwekkend aanbod aan kazen waar je menig kaasliefhebber stil mee krijgt. Waren we daar aan het begin van de avond op voorbereid geweest, hadden we de avond ‘eet’ technisch wat strategischer opgebouwd. We besloten ons te beperken tot één kaasje. Een soepel-zachte witschimmel, een blend van koe, geit én schaap uit Piemonte, met een glaasje port on the side.
En ja, ergens diep van binnen is er àltijd ruimte voor zoet. Een reeks kleine friandises met verrassende smaken zoals balsamico en blauwe bes kwam op tafel. Fris, origineel, prachtig geserveerd, precies het soort dessert waar je ruimte voor maakt. Altijd.
Kortom: zo’n avond die smaakte naar meer. Genoten van het eten, genoten van de dynamiek en een team dat zichtbaar met plezier (samen)werkt. Hier weten ze wat ze doen en dat doen met een hele hoop charme.
Waar kijk je nu in Amsterdam met een drankje en een hapje op een echte molen? Als de toeristen dat eens zouden weten.
De Noord-Zuid-lijn rijdt om de zes minuten, we houden van het pontje: tijd voor een lijst met de plekken waar wij graag komen in Noord, voor alle Amsterdammers.
In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.
Bij Blik aan de Reguliersdwarsstraat ontdek je de nieuwe stijl van fine dining van Tijn Verstappen en Jacob Jan Boerma.
Geniet van de volgende voordelen: