De Kop van Oost, genieten met zicht op de molen

Geniet bij De Kop van Oost van spicy bites, verfijnde gerechten en verrassende desserts met zicht op een echte molen en het water van Oostenburgergracht.

9 Sep 2025 China Choy

blogger Als kleindochter van de uitvinder van de Bamie-hap en eigenaar van een van de eerste Chinese restaurants in Nederland heeft ze de Aziatische eetcultuur van wieg uit meegekregen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

De Kop van Oost

Zeeburgerpad 1, Amsterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: Oost Keuken: Frans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant
  • 9 Sep 2025

De Kop van Oost, genieten met zicht op de molen

De Kop van Oost, gelegen aan het Zeeburgerpad, is geopend sinds 2018 en blijft voor ons een vertrouwde bestemming, met een terras van de buitencategorie. We gingen langs om het menu testen. Een menu dat ook nog eens verrassend betaalbaar bleek.

​Spicy op niveau

Met een stevige portie trek stortten we ons op de eerste portie bites van het menu. Waar de pure comfort van de Iberico-brioche met uienchutney en truffel droop, ging onze interesse toch meer uit naar de spicy gerechtjes die volgden: de Kop Fried Chicken (KFC) wings met hotsauce en de feta roll met crispy chili. 

Hoewel we enigszins vooringenomen en spice-sceptisch aan de eerste hap begonnen, likten we onze vingers af van de fris-zoete-mango-ananas-hotsauce – en moesten we (op een zeer positieve manier) de pit wegspoelen met cava. Een ware ode aan chili, chapeau!

​Overdaad meer dan waard


Natuurlijk waren onze ogen weer eens groter dan de maag en konden we ons niet inhouden bij bestellen. Van kalfsmuis met een verrassend frisse Thaise twist, Noordzee-crudo met koolrabi, zeekraal en een heerlijke umami-zoete appel-dashi, tot de mega malse, goed vettige dry aged côte de boeuf met friszure salsa verde: stuk voor stuk maakten de gerechten ons gevoel van overdaad meer dan waard. 

Altijd plek voor…

Dan het dessert. Geen standaard zoetigheden, maar een indrukwekkend aanbod aan kazen waar je menig kaasliefhebber stil mee krijgt. Waren we daar aan het begin van de avond op voorbereid geweest, hadden we de avond ‘eet’ technisch wat strategischer opgebouwd. We besloten ons te beperken tot één kaasje. Een soepel-zachte witschimmel, een blend van koe, geit én schaap uit Piemonte, met een glaasje port on the side. 

En ja, ergens diep van binnen is er àltijd ruimte voor zoet. Een reeks kleine friandises met verrassende smaken zoals balsamico en blauwe bes kwam op tafel. Fris, origineel, prachtig geserveerd, precies het soort dessert waar je ruimte voor maakt. Altijd.

​Eten met zicht op een molen

Kortom: zo’n avond die smaakte naar meer. Genoten van het eten, genoten van de dynamiek en een team dat zichtbaar met plezier (samen)werkt. Hier weten ze wat ze doen en dat doen met een hele hoop charme. 

Waar kijk je nu in Amsterdam met een drankje en een hapje op een echte molen? Als de toeristen dat eens zouden weten.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Stem nu op jouw Amsterdamse Favoriete Nieuwkomer van 2025!

Het beste nieuwe restaurant van Amsterdam? Dat bepaal jij! Er kan nu gestemd worden op de Favoriete Nieuwkomer van 2025.

De ultieme Kerstlijst van 2025

We hebben bij de Buik van Amsterdam een lijstje gemaakt met restaurants die met Kerst zijn geopend, voor als je op zoek bent naar een leuk restaurant.

Uit ons magazine: tussen Arubaanse pastechi en Peruaanse empanadas

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met François Geurds en Daniella Jáuregui Jeri.