Aan de Oostelijke Handelskade ligt sinds 1921 het door Evert Breman ontworpen Lloyd Hhotel, destijds gebouwd in opdracht van de stoomvaartmaatschappij de Koninklijke Hollandsche Lloyd. Het is een imposant gebouw om te zien en heeft een rijk verleden. Sinds een klein jaar is het hotel in handen van Awakenings oprichter en techno koning Rocco Veenboer en heeft het heel wat veranderingen ondergaan. Het historisch karakter is echter niet verloren gegaan. Wij gingen langs voor een diner in het hernieuwde hotel-restaurant.
In de internationale toerisme sector staat het Lloyd Hotel inmiddels al goed op de kaart. Tijd voor lokaal Amsterdam om Lloyd opnieuw te ontdekken met alles wat ze te bieden heeft. Slechts tien minuten van het drukke centrum biedt het hotel namelijk een oase van inspiratie, Dutch design, rust én goed eten. Een aanrader dus voor ieder die even de drukte en sleur van het dagelijks bestaan wil ontvluchten.
Het restaurant is ruim, maar voelt warm aan dankzij de art deco inrichting: jaren ‘20 lampen, halfronde leren banken in donkercyaan, licht houten panelen en een grote spiegel bij de bar die het licht mooi reflecteert. Aan de muur hangt wisselend werk van jonge Nederlandse kunstenaars.
De kaart
De gerechten worden bereid met louter duurzame en streekgebonden producten. Het menu heeft naast mooie vlees (afkomstig van boerderij Lindenhoff) en visgerechten veel goede vegetarische en zelfs veganistische opties zoals geroosterde bloemkool ‘steak’ en een bietenburger. Verder vind je op de kaart pasta’s, burgers, salades en soepen. De gerechten vinden inspiratie vanuit de hele wereld, maar leuk vinden we de kleine Nederlandse touch die we terugvinden op de kaart zoals boerenkoolsoep met rookworst en gekarameliseerde appel.
Op het drank-menu lonken de cocktails. Misschien is het de hotel omgeving die ons in de vakantiesferen brengt, maar we zwichten er lekker voor. De vriendelijke jonge ober raadt de riv sour aan: Jameson, Amaretto, appel- en limoensap en rozemarijn. Het is een lekkere frisse start van ons lange tafelen. Ook komt er knapperig stokbrood op tafel dat we nuttigen met kwaliteit olijfolie, terwijl we de rest van het menu bekijken en onze hersenen pijnigen met de hamvraag: wat gaan we vanavond eten?
Ster van de avond

We besluiten te beginnen met oesters en de summer rolls, die ons worden aangeraden. De met groenten gevulde summer rolls worden geserveerd met een rode peper-koriander dressing en zijn goed op smaak. De Zeeuwse Creuses zijn in één woord fantastisch.
Voor het hoofdgerecht kies ik een vegetarisch gerecht: gnocchi van zoete aardappel met cavolo nero (de Italiaanse broer van de boerenkool), appel, walnoot en gesmolten Scamorza (een heerlijke Italiaanse kaas). Dit klinkt als een stevig en winters gerecht, maar het is netjes geportioneerd. De ster van de avond is echter de eendenborstfilet die mijn tafelgenoot bestelt, geserveerd met citroen-pastinaakpuree, spruitjes en een fantastische zoete jus van eend en port.
Rijke geschiedenis

Na het hoofdgerecht worden we door de bediening gewezen op de tentoonstelling die een vaste plek heeft in het trappenhuis van het hotel, met foto’s en bijzondere verhalen van het verleden van het gebouw. We besluiten even de benen te strekken en een kijkje te nemen. Ik ben verbaasd om te zien en lezen wat er zich in het verleden allemaal in het hotel heeft afgespeeld.
Lloyd Hotel opende in 1921 als landverhuizershotel en vertrekpunt voor mensen die het geluk aan de andere kant van de oceaan in Zuid-Amerika wilde opzoeken. Het stond bekend als het meest luxueuze landverhuizers hotel in Europa. Hierna heeft het gebouw nog vele functies gehad, waaronder enkele minder vrolijke: zo functioneerde het als een vluchtelingenopvang, een Duitse gevangenis in de Tweede Wereldoorlog en als huis van bewaring. In de jaren ‘90 bood het ruimte aan kunstenaars.
Kunst van Hollandse bodem

Na intensieve restyling en renovatie is het Lloyd sinds 2004 heropend als hotel. Tegenwoordig kan je overnachten in één van de unieke 117 kamers van het hotel variërend van een tot vijf sterren en dus voor elke portemonnee wat wils: van budget kamers met gedeelde badkamers tot luxe suites. Kunst en cultuur van Hollandse bodem staat hoog in het vaandel. Dit is niet alleen te merken aan de programma’s en evenementen die in het hotel plaatsvinden, maar ook dankzij de verschillende designers en kunstenaars die meewerkten aan de herinrichting van het hotel. Na het bekijken van de expositie in het trappenhuis dwalen we nog even verder door de gangen van het gebouw die allen een andere sfeer lijken te ademen. Hier en daar staat kunst of design wat je inderdaad het gevoel geeft dat je door een museum wandelt.
Mooie afsluiter

Terug naar waar we voor kwamen: het eten. Het is namelijk tijd voor het dessert. Mijn disgenoot gaat voor een Nederlandse klassieker: appeltaart met verse slagroom. Het flinke stuk appeltaart dat op tafel komt is net zoals mijn moeder hem bakt, en dat is een groot compliment. Ik kies de Franse lieveling: crème brûlee. Echter is hier een spannend twist mee uitgehaald: het is een koffie crème brûlée geserveerd met gewelde pruimen en koffie-roomijs. De zachte, zoete, gewelde pruim is de perfecte tegenhanger van de bittere koffie tonen in de crème brûlée. Het is een mooi dessert. Ik drink er een espresso martini bij: vodka, Kahlua, espresso. Leek me een goede combinatie met het dessert en een mooi afsluiter van het diner, en dat blijkt het ook te zijn.